rss
 • Galaxis útikalauz stopposoknak

 • Share on Tumblr

  „Elég nehéz azt tettetni, hogy egy ûrhajón utazol, vagy hogy egy óriási, versolvasó földönkívülivel beszélgetsz, de még nehezebb, ha mindezt egy üres, zöld háttér elõtt kell megtenned” - emlékszik vissza Deschanel.

  Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!

  A film vizuális megoldásai közül néhány izgalmasabb:

  Az Útikalauz

  A Galaxis útikalauz stopposoknak egyik központi szereplõje maga az Útikalauz, az elektronikus könyv, amiben az univerzum minden lehetséges ténye és pletykája megtalálható.

  Az Útikalauz Adams látnoki képességeket sejtetõ szüleménye: amikor kitalálta, a mobiltelefonok, az internet, a palmtopok még nem léteztek.
  Jennings egyfelõl azt akarta, hogy az Útikalauz technikailag lenyûgözõ legyen, ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy a legfõbb vonzerõt ne ez jelentse, hanem az a szörnyen tiszteletlen stílus, ahogy az információt rendelkezésre bocsátja.

  „Az Útikalauznak különleges személyisége van, és iszonyúan vicces világnézete - mondja Jennings. - Ezáltal a film egyik fontos szereplõje.”

  Az Útikalauz hangja Adams jó barátja, Stephen Fry komikus.

  Vogonok

  A vogonok, a világegyetem bürokratái, akik versekkel fegyverezik fel magukat: õk jelentették a legnagyobb feladatot a filmesek számára. Bár Adams könyvének fontos szereplõi, igaziból senkinek halvány fogalma sincs arról, hogyan is néznek ki valójában. Adams annyit ír róluk, hogy „bár nem gonoszak, de összeférhetetlenek, bürokratikusak, fontoskodóak és szívtelenek”. Jenningsnek nem volt könnyû feladata mindössze ennyi támponttal.

  „A vogonok alapvetõen felesleges, szörnyû teremtmények, akik semmire se jók, csak éppen õk irányítják a világegyetemet” - mondja Jennings.

  Végül egy nagyon valószínûtlen forrásból merítettek ihletet. A 18. században élt egy karikaturista, James Gillray, akit a politikai karikatúrák atyjaként emlegetnek. Rajzain az elhízott, korrupt és ijesztõ politikusokat illetve bírókat igen éles kritikai látásmóddal ábrázolta. „A kérdés az volt csupán, hogy a 18. századi politikusokból miként lesz 21. századbeli földönkívüli - nevet Stamp. - Ezeket a dagadt, csõrorrú, elfolyó állú figurákat csak át kellett színezni zöldre!”

  Jim Henson cége majdnem 2 és fél méter magas vogonokat épített agyagból, habból és gumiból. A vogonok arcát 35 kis motor irányította, hogy a mimikájuk kifejezõ legyen. A jelmezt magukra öltõket egy koreográfus készítette fel, hogy megtanuljanak vogon módra mozogni.

  Arany Szív

  Az ûrhajó, amely valószínûtlen módon megmenti Arthur Dentet és Ford Prefectet a biztos pusztulástól, az Arany Szív ûrhajó. Bár Adams egyszer megemlítette, hogy az Arany Szív egy óriási teniszcipõre hasonlít, az alkotók úgy gondolták, hogy jobb, ha ezt nem erõltetik annyira.

  Collinsnak nem volt könnyû dolga, mert „annyi filmben láthattunk már annyiféle ûrhajót, hogy az emberek nagy része teljesen rájuk unt”. 80 különféle hajót tervezett, míg végre rátaláltak a megfelelõre: egy repülõ porcelán teáskannára. „Nagyon nyugodt légkört sugároz. Olyan, mintha Dent egy ûrbeli hotelbe érkezett volna.”

  Miután a terv megszületett, további négy és fél hónapra volt szükség, hogy fel is építsék, és minden szükséges ketyerével felszereljék. „Nagyon lényeges volt, hogy Arthur Dent teljesen különcnek tûnjön az Arany Szíven. Ezért egy makulátlan, fehér, futurisztikus berendezést választottunk, amiben Dent roppant furcsán érzi magát - folytatja. - Csak a film végén, amikor Arthur visszatér saját bolygójára, akkor érezzük újra, hogy ott van, ahol lennie kell.”

  Bölcs Elme számítógép

  A film egy másik érdekes lénye a Bölcs Elme - egy megagigantikus számítógép, amely hét és fél millió éven keresztül számolja ki a Végsõ Választ, a választ az élet értelmére, ami nemes egyszerûséggel: 42. Sokan rágódtak ezen a válaszon, míg rájöttek, hogy a válasz nem segít, addig, amíg nem tudni, mi is a Végsõ Kérdés!

  „A Bölcs Elmének mérhetetlenül nagy számítási kapacitása van, szóval adott volt, hogy méretben is óriásinak kell lennie, - így Stamp. - Mivel sok millió évvel korábban építették, ezért kicsit retrósra vettük a figurát. Egy sûrû dzsungel közepén található, ami ellentétben áll bölcsességével és képességeivel.”


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Huszonötezer aszteroidát fedezett fel a NASA legújabb csillagászati mûholdja

  Huszonötezer korábban ismeretlen aszteroidát (kisbolygót) fedezett fel mûködése elsõ hat hónapjában az amerikai ûrkutatási hivatal (NASA) legújabb csillagászati mûholdja, a széles látószögû infravörös sugárzást felmérõ felderítõje - jelentette be a NASA.

 • Minden eddiginél pontosabb térhatású Föld-térkép készülhet

  Minden eddiginél pontosabb háromdimenziós földfelszíntérképek készülhetnek német ikermûholdakkal, amelyeknek utolsó elemét, a TanDEM-X megfigyelõmûholdat a kazahsztáni Bajkonurból lõtték fel.

 • Mûemlék a Holdon hagyott ûrszemét

  Történelmi mûemlékké nyilvánították az Apollo 11 missziója során a Holdon hagyott tárgyakat.

  A kaliforniai mûemlékvédelmi bizottság összesen 106, a holdra szállás után hátramaradt kisebb-nagyobb tárgyat regisztrált a Nyugalom tengerének azon a pontján, ahol az ember elsõként lépett a Hold felszínére.

 • Ufó landolt Izraelben

  Egy ufó szállt le a Ramla nevû város és a Lod Nemzetközi Repülõtér közötti mezõgazdasági területen, Izraelben. Éjjel egy óra harminc perckor a szemtanú lánya épp zuhanyozni készült. Furcsa zajt hallott az udvar felõl, amirõl azt gondolta, hogy betörõk vannak a ház elõtt, vagy valaki el akarja lopni a kocsijukat.

 • Meteorkrátert imádtak az ókorban a Baltikumban

  Meteorkrátert imádtak az ókorban a mai Észtország területén. Valamikor 7500 és 4000 évvel ezelõtti idõszakban egy meteor robbant szét a legnagyobb észt sziget, Saaremaa fölött.

 • Vakító UFO miatt zárták le a repteret!

  Egy kínai város repterét le kellett zárni, mert egy vakító fénnyel világító rejtélyes objektum suhant el az égen.

 • Folytatja az ESA a világûr idõjárásának kutatását

  A Cluster-küldetés sikerén felbuzdulva további kutatásokat tervez a világûr idõjárásának felmérésére az Európai Ûrügynökség (ESA).

 • Ûrszemétfigyelõ mûholdat készül pályára állítani az amerikai légierõ

  Ûrszemétfigyelõ mûholdat készül pályára állítani az amerikai légierõ - ha minden a terv szerint zajlik, az új ûreszközzel folyamatosan lehet majd figyelemmel kísérni a mûholdakat veszélyeztetõ több ezernyi ûrhulladékot.

 • Kínai Hold-térkép

  A Hold körüli pályára tervezett Hold-istennõt, azaz a Csang-o ji-hao ûrszondát várhatóan 2007 második felében bocsátják fel. Az ûrszonda feladata az égitest felszínének feltérképezése háromdimenziós felvételekkel, amivel a 2010-ben a Holdon landoló, ember nélküli jármû útját készítik elõ - mondta Ou-jang Ce-jüan kutató. A kínai Hold-kutatási programot három szakaszra osztották: a Hold megfigyelése az égitest körül keringõ szondával, Holdra szállás, visszatérés a Földre. A második szakaszban egy ember nélküli holdjármû Holdra szállását tervezik; ez az égitest bizonyos területeit vizsgálná aprólékosan.

 • Megfejtették a huszonhét évenként elhalványuló csillag titkát

  Amerikai csillagászoknak sikerült megoldani azt a majd 190 éves rejtélyt, amely a Szekeres (Auriga) csillagkép egyik csillagát övezte mindmáig; a felfedezésrõl a Nature legújabb számában jelent meg tanulmány.

 • Hol kezdõdik az Invázió?

  Egy filmelméletet tanuló egyetemista az Egyesült Államokban több mint kétszáz nézõt kérdezett meg azInvázió (Invasion, bemutató: november 15.) vetítése után, hogy vajon hol készültek a felvételek. A nézõk elsöprõ többsége kitérõ választ adott, sokan azt mondták, nyilvánvalóan valahol az USA-ban, csak fogalmuk sincs, merre, de olyanok is akadtak, akik inkább Kanadára, esetleg Londonra tippeltek.

 • További bizonyítékok mutatják a jég Marson és Holdon való jelenlétét

  A Hold egyes krátereiben közel két méter vastag jégréteg található, míg a Marson a jég egy része feltehetõen elolvadt, majd újra megfagyott a közelmúltban, tágítva a bolygó felszínén látható jellegzetes mélyedéseket - derül ki két friss kutatásból.

 • Elromlott a vécé az ûrállomáson

  Elromlott a vécé a Nemzetközi Ûrállomás (ISS) amerikai moduljában, az asztronauták az orosz fél toalettjén kénytelenek osztozni.

 • A Marson talált oxidáló vegyület 'se nem jó, se nem rossz'

  Los Angeles - Tudósok szerint "önmagában se nem jó, s nem rossz az élet szempontjából" a Marson talált, erõsen oxidáló vegyület, amit korábbi híradások egyértelmûen úgy értékeltek, hogy gátolja az élet kialakulását.

  A vörös bolygón az élet jelei után kutató Phoenix amerikai szonda egyik vizsgálata a perklorát nevû, erõsen oxidáló hatású vegyület jelenlétét mutatta ki.

 • UFO-k röpködtek a Discovery legénysége szerint?

  Egy ismeretlen eredetû repülõtárgyra és egy kidudorodásra lettek figyelmesek a Discovery amerikai ûrrepülõgép asztronautái - közölte pénteken a NASA.

  Az amerikai ûrkutatási hivatal beszámolója szerint a leszállásra készülõ legénység tagjai az utolsó ellenõrzõ vizsgálatok során azt vették észre, hogy egy 30-45 centiméter hosszú négyszögletes tárgy úszik hajójuk hátsó része felõl a jobbszárny felé.

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!