rss
 • Galaxis útikalauz stopposoknak

 • Share on Tumblr

  „Elég nehéz azt tettetni, hogy egy ûrhajón utazol, vagy hogy egy óriási, versolvasó földönkívülivel beszélgetsz, de még nehezebb, ha mindezt egy üres, zöld háttér elõtt kell megtenned” - emlékszik vissza Deschanel.

  Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!

  A film vizuális megoldásai közül néhány izgalmasabb:

  Az Útikalauz

  A Galaxis útikalauz stopposoknak egyik központi szereplõje maga az Útikalauz, az elektronikus könyv, amiben az univerzum minden lehetséges ténye és pletykája megtalálható.

  Az Útikalauz Adams látnoki képességeket sejtetõ szüleménye: amikor kitalálta, a mobiltelefonok, az internet, a palmtopok még nem léteztek.
  Jennings egyfelõl azt akarta, hogy az Útikalauz technikailag lenyûgözõ legyen, ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy a legfõbb vonzerõt ne ez jelentse, hanem az a szörnyen tiszteletlen stílus, ahogy az információt rendelkezésre bocsátja.

  „Az Útikalauznak különleges személyisége van, és iszonyúan vicces világnézete - mondja Jennings. - Ezáltal a film egyik fontos szereplõje.”

  Az Útikalauz hangja Adams jó barátja, Stephen Fry komikus.

  Vogonok

  A vogonok, a világegyetem bürokratái, akik versekkel fegyverezik fel magukat: õk jelentették a legnagyobb feladatot a filmesek számára. Bár Adams könyvének fontos szereplõi, igaziból senkinek halvány fogalma sincs arról, hogyan is néznek ki valójában. Adams annyit ír róluk, hogy „bár nem gonoszak, de összeférhetetlenek, bürokratikusak, fontoskodóak és szívtelenek”. Jenningsnek nem volt könnyû feladata mindössze ennyi támponttal.

  „A vogonok alapvetõen felesleges, szörnyû teremtmények, akik semmire se jók, csak éppen õk irányítják a világegyetemet” - mondja Jennings.

  Végül egy nagyon valószínûtlen forrásból merítettek ihletet. A 18. században élt egy karikaturista, James Gillray, akit a politikai karikatúrák atyjaként emlegetnek. Rajzain az elhízott, korrupt és ijesztõ politikusokat illetve bírókat igen éles kritikai látásmóddal ábrázolta. „A kérdés az volt csupán, hogy a 18. századi politikusokból miként lesz 21. századbeli földönkívüli - nevet Stamp. - Ezeket a dagadt, csõrorrú, elfolyó állú figurákat csak át kellett színezni zöldre!”

  Jim Henson cége majdnem 2 és fél méter magas vogonokat épített agyagból, habból és gumiból. A vogonok arcát 35 kis motor irányította, hogy a mimikájuk kifejezõ legyen. A jelmezt magukra öltõket egy koreográfus készítette fel, hogy megtanuljanak vogon módra mozogni.

  Arany Szív

  Az ûrhajó, amely valószínûtlen módon megmenti Arthur Dentet és Ford Prefectet a biztos pusztulástól, az Arany Szív ûrhajó. Bár Adams egyszer megemlítette, hogy az Arany Szív egy óriási teniszcipõre hasonlít, az alkotók úgy gondolták, hogy jobb, ha ezt nem erõltetik annyira.

  Collinsnak nem volt könnyû dolga, mert „annyi filmben láthattunk már annyiféle ûrhajót, hogy az emberek nagy része teljesen rájuk unt”. 80 különféle hajót tervezett, míg végre rátaláltak a megfelelõre: egy repülõ porcelán teáskannára. „Nagyon nyugodt légkört sugároz. Olyan, mintha Dent egy ûrbeli hotelbe érkezett volna.”

  Miután a terv megszületett, további négy és fél hónapra volt szükség, hogy fel is építsék, és minden szükséges ketyerével felszereljék. „Nagyon lényeges volt, hogy Arthur Dent teljesen különcnek tûnjön az Arany Szíven. Ezért egy makulátlan, fehér, futurisztikus berendezést választottunk, amiben Dent roppant furcsán érzi magát - folytatja. - Csak a film végén, amikor Arthur visszatér saját bolygójára, akkor érezzük újra, hogy ott van, ahol lennie kell.”

  Bölcs Elme számítógép

  A film egy másik érdekes lénye a Bölcs Elme - egy megagigantikus számítógép, amely hét és fél millió éven keresztül számolja ki a Végsõ Választ, a választ az élet értelmére, ami nemes egyszerûséggel: 42. Sokan rágódtak ezen a válaszon, míg rájöttek, hogy a válasz nem segít, addig, amíg nem tudni, mi is a Végsõ Kérdés!

  „A Bölcs Elmének mérhetetlenül nagy számítási kapacitása van, szóval adott volt, hogy méretben is óriásinak kell lennie, - így Stamp. - Mivel sok millió évvel korábban építették, ezért kicsit retrósra vettük a figurát. Egy sûrû dzsungel közepén található, ami ellentétben áll bölcsességével és képességeivel.”


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Michael Jackson szelleme visszatért

  Lisa Marie Presley egy szeánszon megidéztette a tragikusan elhunyt Michael Jackson szellemét, aki bocsánatot kért tõle.

 • A Mars eltûnt légkörét keresi a NASA

  Új Mars-missziót indít a NASA annak kiderítésére, hogy mi okozhatta a vörös bolygó légkörének eltûnését.

 • Ufóemlékmû?

  Lengyelországban több ezer útszéli keresztnél és Máriaoltárnál imádkozhatnak a hívõk. Az egyik Máriaszobornál az ufók iránt érdeklõdõk is megállnak. Több mint húsz évvel ezelõtt egy Konin melletti faluban, Sztare Miesztóban egy földmûves az útszéli Máriaszobor felett furcsa, piros fénygömböt vett észre.

 • Különleges golfrekordkísérlet az ûrben

  A Nemzetközi Ûrállomáson lévõ orosz ûrhajósok szeretnének egy golflabdát Föld körüli pályára ütni, így felállítva a leghosszabb golfütés rekordját.

  Amennyiben a NASA szabad utat ad a tervhez, akkor a rekordkísérlettel a 2006-ra tervezett három ûrséta valamelyikén próbálkoznak majd. A labdát egy aranyozott golfütõvel ütik el, amelyet az ûrállomás építéséhez is használt szkandiumötvözetbõl készítettek. A golflabda a várakozások szerint négy évig keringene a Föld körül.

 • ET. - A földönkívüli

  Fõszereplõk: Dee Wallace Stone, Peter Coyote, Drew Barrymore, Henry Thomas és Robert MacNaughton
  Zene: John Williams
  Fényképezte: Allen Daviau
  Forgatókönyv: Melissa Mathison
  Rendezte: Steven Spielberg

 • Késõbb és jóval drágábban váltják le a Hubble ûrteleszkópot

  A tervezettnél késõbb, és az eddig jóváhagyott, többször módosított költségvetéshez képest is sokkal drágábban lehet csak leváltani a több mint 20 éves Hubble ûrteleszkópot - derül ki a NASA belsõ vizsgálatából.

 • Az ufók és a titokzatos skatulya

  Milánó - Olaszországban film készül egy férfiról, aki állítása szerint 30 éve kapcsolatban áll a földönkívüliekkel.

  Az 54 éves Pierfortunato Zanfretta volt rendõr fõszereplõje, ugyanakkor áldozata is egy történetnek, amely miatt egyesek megkérdõjelezik épelméjûségét, mások pedig hisznek benne.

 • További bizonyítékok mutatják a jég Marson és Holdon való jelenlétét

  A Hold egyes krátereiben közel két méter vastag jégréteg található, míg a Marson a jég egy része feltehetõen elolvadt, majd újra megfagyott a közelmúltban, tágítva a bolygó felszínén látható jellegzetes mélyedéseket - derül ki két friss kutatásból.

 • Négyszáz képet készített a Rosetta-ûrszonda a Lutetia aszteroidáról

  "Történelmi napnak" nevezték az Európai Ûrügynökség (ESA) képviselõi, miután a Rosetta-ûrszonda több mint négyszáz felvételt készített a Lutetia aszteroidáról.

 • A világ legnagyob teleszkópját építik meg Chilében

  A világ legnagyobb teleszkópját, a European Extremely Large Telescope-ot (E-ELT) építik meg az elkövetkezõ években Chile északi részén - közölte az Európai Déli Obszervatórium (ESO).

 • Gammasugarak a kozmoszból

  Madrid - A kozmosz átlátszóbb, mint ahogy azt a csillagászok hitték. Legalábbis ezt bizonyítja, hogy nemrég egy nagyon távoli, 5 milliárd fényévre lévõ galaxisról induló gammasugarakat észlelt a Magic nevû, a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén mûködõ különleges teleszkóp, amely mellett több spanyol kutató is dolgozik.

 • UFÓ észlelés Melbourne-ben - videó!

  Egy Melbourne-ben élõ férfi töltötte fel a legnagyobb videomegosztóra az alábbi felvételt. Az infra kamerával rögzített UFO észlelés 2012. november 11-én, délelõtt fél tizenkét körül történt, az ausztrál nagyváros Moonee Ponds városrészében.

 • Nazca-vonalak Indiában?

  Az indiai Gujarat államban Khavda mellett, egy domboldalon furcsa bemélyedéseket fedeztek fel.

 • Sikeresen elstartolt az Endeavour!

  Magyar idõ szerint hétfõ délelõtt 10 óra 14 perckor sikeresen elstartolt az ûrbe az Endeavour ûrsikló a floridai Kennedy Ûrközpontból, fedélzetén hat asztronautával - jelentette be az Amerikai Ûrkutatási Hivatal (NASA).

  Az ûrsikló indítását legutóbb vasárnap el kellett halasztani 24 órával, mert nem voltak megfelelõek az idõjárási körülmények a floridai Cape Canaveral felett.

 • Világképek

  Ha csak a lényeget szeretnénk sejteni, akkor elegendõ annyit tudnunk, hogy két világképünk létezik, és jelentõsen eltérnek egymástól. Az egyik a tudatos világképünk, amelyet az érzékszerveink közvetítenek számunkra, a másik a tudatalatti világképünk, amelyrõl nem tudunk, amelyet nem ismerünk.

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!