rss
 • Galaxis útikalauz stopposoknak

 • Share on Tumblr

  „Elég nehéz azt tettetni, hogy egy ûrhajón utazol, vagy hogy egy óriási, versolvasó földönkívülivel beszélgetsz, de még nehezebb, ha mindezt egy üres, zöld háttér elõtt kell megtenned” - emlékszik vissza Deschanel.

  loading...
  Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!

  A film vizuális megoldásai közül néhány izgalmasabb:

  Az Útikalauz

  A Galaxis útikalauz stopposoknak egyik központi szereplõje maga az Útikalauz, az elektronikus könyv, amiben az univerzum minden lehetséges ténye és pletykája megtalálható.

  Az Útikalauz Adams látnoki képességeket sejtetõ szüleménye: amikor kitalálta, a mobiltelefonok, az internet, a palmtopok még nem léteztek.
  Jennings egyfelõl azt akarta, hogy az Útikalauz technikailag lenyûgözõ legyen, ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy a legfõbb vonzerõt ne ez jelentse, hanem az a szörnyen tiszteletlen stílus, ahogy az információt rendelkezésre bocsátja.

  „Az Útikalauznak különleges személyisége van, és iszonyúan vicces világnézete - mondja Jennings. - Ezáltal a film egyik fontos szereplõje.”

  Az Útikalauz hangja Adams jó barátja, Stephen Fry komikus.

  Vogonok

  A vogonok, a világegyetem bürokratái, akik versekkel fegyverezik fel magukat: õk jelentették a legnagyobb feladatot a filmesek számára. Bár Adams könyvének fontos szereplõi, igaziból senkinek halvány fogalma sincs arról, hogyan is néznek ki valójában. Adams annyit ír róluk, hogy „bár nem gonoszak, de összeférhetetlenek, bürokratikusak, fontoskodóak és szívtelenek”. Jenningsnek nem volt könnyû feladata mindössze ennyi támponttal.

  „A vogonok alapvetõen felesleges, szörnyû teremtmények, akik semmire se jók, csak éppen õk irányítják a világegyetemet” - mondja Jennings.

  Végül egy nagyon valószínûtlen forrásból merítettek ihletet. A 18. században élt egy karikaturista, James Gillray, akit a politikai karikatúrák atyjaként emlegetnek. Rajzain az elhízott, korrupt és ijesztõ politikusokat illetve bírókat igen éles kritikai látásmóddal ábrázolta. „A kérdés az volt csupán, hogy a 18. századi politikusokból miként lesz 21. századbeli földönkívüli - nevet Stamp. - Ezeket a dagadt, csõrorrú, elfolyó állú figurákat csak át kellett színezni zöldre!”

  Jim Henson cége majdnem 2 és fél méter magas vogonokat épített agyagból, habból és gumiból. A vogonok arcát 35 kis motor irányította, hogy a mimikájuk kifejezõ legyen. A jelmezt magukra öltõket egy koreográfus készítette fel, hogy megtanuljanak vogon módra mozogni.

  Arany Szív

  Az ûrhajó, amely valószínûtlen módon megmenti Arthur Dentet és Ford Prefectet a biztos pusztulástól, az Arany Szív ûrhajó. Bár Adams egyszer megemlítette, hogy az Arany Szív egy óriási teniszcipõre hasonlít, az alkotók úgy gondolták, hogy jobb, ha ezt nem erõltetik annyira.

  Collinsnak nem volt könnyû dolga, mert „annyi filmben láthattunk már annyiféle ûrhajót, hogy az emberek nagy része teljesen rájuk unt”. 80 különféle hajót tervezett, míg végre rátaláltak a megfelelõre: egy repülõ porcelán teáskannára. „Nagyon nyugodt légkört sugároz. Olyan, mintha Dent egy ûrbeli hotelbe érkezett volna.”

  Miután a terv megszületett, további négy és fél hónapra volt szükség, hogy fel is építsék, és minden szükséges ketyerével felszereljék. „Nagyon lényeges volt, hogy Arthur Dent teljesen különcnek tûnjön az Arany Szíven. Ezért egy makulátlan, fehér, futurisztikus berendezést választottunk, amiben Dent roppant furcsán érzi magát - folytatja. - Csak a film végén, amikor Arthur visszatér saját bolygójára, akkor érezzük újra, hogy ott van, ahol lennie kell.”

  Bölcs Elme számítógép

  A film egy másik érdekes lénye a Bölcs Elme - egy megagigantikus számítógép, amely hét és fél millió éven keresztül számolja ki a Végsõ Választ, a választ az élet értelmére, ami nemes egyszerûséggel: 42. Sokan rágódtak ezen a válaszon, míg rájöttek, hogy a válasz nem segít, addig, amíg nem tudni, mi is a Végsõ Kérdés!

  „A Bölcs Elmének mérhetetlenül nagy számítási kapacitása van, szóval adott volt, hogy méretben is óriásinak kell lennie, - így Stamp. - Mivel sok millió évvel korábban építették, ezért kicsit retrósra vettük a figurát. Egy sûrû dzsungel közepén található, ami ellentétben áll bölcsességével és képességeivel.”


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Egy 19 éves lány szabadalmával felfedezhetjük azt a világot, ahol még egyetlen ember sem járt

  Aisha Mustafa, az egyiptomi Sohag Egyetem kvantumfizika szakos hallgatója olyan újgenerációs hajtórendszert szabadalmaztatott, amely képes ûrhajókat küldeni más naprendszerekbe, méghozzá üzemanyag nélkül.

 • Földönkívüliek után kutatnak

  Kalifornia északi részében október elején az Allen Telescope Array (ATA) 42 rádióteleszkópja hozzálátott tudományos adatok gyûjtéséhez a világmindenség legtávolabbi sarkaiból.

 • A kozmikus sugárzás veszélyesebb, mint hitték

  Ûrhajósnak lenni nem a legveszélytelenebb foglalkozás, sok ok miatt. Ilyen például a kozmikus sugárzás.

 • Több bolygón lehet élet, mint azt eddig hittük

  Komputeres modellek alapján a feltételezettnél sokkal több bolygón lehet élet - állítják brit tudósok, akik kutatásaikról az Aberdeeni Tudományos Fesztiválon számoltak be.

 • Öngyilkosságra képes rajrobotokat tervez a NASA

  Az amerikai ûrkutatási hivatal, a NASA Goddard ûrközpontjának mérnökei újfajta robotokat fejlesztettek ki a világûr kutatására: a robotkollektíva egyes tagjai a társas rovarok mintájára képesek lesznek szükség esetén feláldozni magukat a raj érdekében.

 • Megtalálták az új Földet!

  A NASA 2011 decemberében rábukkant az elsõ olyan bolygóra, amely rendkívül hasonlít a Földre. Paraméterei alapján simán lehet rajta a miénkhez hasonló élet. 600 fényévre van, egy szupertávcsõvel fedezték fel. A tudomány mai állása szerint egy földi üzenet 600 évig száguld az ûrben, míg odaér.

 • Leszállópályát alakítottak ki ufók számára

  Diákok egy csoportja leszállópályát alakított ki ufók számára Ungváron. Hogy a földönkívüliek honnan szereznek majd tudomást a szíves vendéglátásról, még nem tudni.

 • A Loch Ness-i szörnyben egykor még a rendõrkapitány is hitt

  Nessie, vagyis a Loch Ness-i szörny létezésében egykor még a helyi rendõrkapitány is hitt - derül ki a harmincas évekbõl származó dokumentumokból, amelyeket a skót nemzeti archívum hozott nyilvánosságra.

 • Ufó támadta meg a tálibok táborát? – felvették videóra!

  Ufó támadta meg a tálibok táborát? – felvették videóra!Aszadábád - Látszólag azonosítatlan repülő tárgy hajtott végre támadást egy afganisztáni tálib bázis ellen. Az idén márciusban készült, de csak most nyilvánosságra hozott felvételen feltűnik egy óriási, szürke, háromszög alakú légi jármű, amelyből tüzet nyitnak, szinte azonnal robbanásokat lehet hallani, majd hatalmas füstfelhő keletkezik, amelyben egy időre az „ufó" is eltűnik. A Youtube-ra feltöltött videó kommenetelőinek véleménye megoszlik. ez valami szuper kísérlet része lehet vagy mi lehet?!

 • Oxigént és CO2-t találtak a Szaturnusz egyik holdja körül

  Oxigént és szén-dioxidot talált a Cassini ûrszonda a Szaturnusz egyik holdja, a Rhea körül, vagyis a korábbi véleményekkel szemben az égitestet mégiscsak övezi valamiféle légkör.

 • Különös ütközés: UFO csapódott a repülőhöz?!

  Különös ütközés: UFO csapódott a repülőhöz?!Az Air China légitársaság Boeing 757-ese kénytelen volt visszatérni a repülőtérre. A felszállás után, a repülés 20. percén a pilóták erős csapást észleltek, azonkívül észrevették, hogy a gép irányításában is zavarok keletkeztek, így amellett döntöttek, hogy visszatérnek a kiindulási helyre. Az incidens során szerencsére senki nem sérült meg, azonban a repülőgép orra olyan lett, mintha egy óriási ököl csapott volna le rá. Az Air China közölte, hogy a gépbe egy madár csapódott bele. De ilyen magasságban, már nem gyakori a madár.

 • Star Wars III. rész - A sith-ek bosszúja

  (Star Wars Episode III. - The Revenge of the Sith)
  Színes, szinkronizált amerikai sci-fi, 2005
  Fõszereplõk: Ewan McGregor, Hayden Christensen, Natalie Portman, Samuel L. Jackson, Christopher Lee, Ian McDiarmid. Fényképezte: David Tattersall
  Látvány: Gavin Bocquet.
  Zene: John Williams
  Írta és rendezte: George Lucas
  Lucasfilm
  InterCom
  Mozipremier: 2005. május 19.

 • Ufók zaklatják a parasztot

  "Ûrlények pécéztek ki maguknak" - hangoztatja egy bosnyák földmûves, miután november óta már ötödször kapott meteorittalálatot a háza.

 • Spielberg sci-fi klasszikust rendez 3D-ben (videóval)

  Mibõl lett a Mátrix?

  Steven Spielberg rendez majd 3D-s változatot a népszerû japán science-fiction képregénybõl, a Ghost in the Shell-bõl, amely köztudottan nagy hatással volt a Mátrix-trilógia rendezõire is.

 • Az amerikai kormány meg akarta vesztegetni az egyik legnagyobb UFO kutatót

  Az amerikai kormány meg akarta vesztegetni az egyik legnagyobb UFO kutatótUgyancsak érdekes információmorzsákat tettek közzé a minap Dr. Steven Greerről. A William Henry amerikai UFO kutató és rádiós műsorvezető elmondása alapján készült beszámoló szerint, a közönségnek meglehetősen furcsa körülmények között kellett végigülnie néhány hete a Sirius alkotójának egyik előadását, amelyben egyébként igen érdekes dolgokat osztott meg hallgatóságával. Dr. Greer mindössze alig néhány perccel a saját előadása előtt érkezett a helyszínre, több testőr kíséretében, Greer csak azután ment fel a színpadra, hogy a testőrök az előadóterem összes bejáratát kulcsra zárták.

loading...
Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!