rss
 • Naprendszerünk keletkezésének titkairól árulkodik a franciaországi meteorit

 • Share on Tumblr

  Az 1864-ben Franciaország területén becsapódott orgueil-i meteorit 4,5 milliárd éves, és egy olyan õsi csillag mikroszkopikus maradványait hordozza, amely Naprendszerünk keletkezésének idején robbant fel.

  loading...
  Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!

  A maradványok alapján a tudósok immár képesek meghatározni, hogy milyen csillag robbant fel, s a kutatás révén megoldódhat annak a rejtélye is, hogy a króm 54-es (Cr 54) tömegszámú izotópja miért oszlik el egyenetlenül a Naprendszerben.

  Az amerikai kutatók Nicolas Dauphasszal, a Chicagói Egyetem docensével az élen a meteorit anyagába beágyazódott kerek szemcsék vegyelemzését végezték.

  Korábban a tudósok úgy vélték, hogy a Cr54-izotóp, ahogy más kémiai elemek is, egyenletesen oszlott szét a felrobbant csillagból származó gáz- és porfelhõben, amelybõl Naprendszerünk képzõdött.

  "Ez egy jól összeturmixolt +leves+ volt, ám bizonyos jelekbõl arra lehet következtetni, hogy némely komponense nem +oldódott fel+ teljesen" - jegyezte meg Bradley Meyer, a Clemson Egyetem professzora, aki nem volt részese a kutatásnak.

  Az 1970-es évek elején született az az elmélet, amely szerint egy felrobbant, szupernóvává alakult csillag indította be Napunk megszületésének folyamatát.

  "Minden jel arra mutat, hogy legalább egy masszív csillag szolgáltatott +alapanyagot+ Naprendszerünkhöz" - hangsúlyozta Bradley Meyer.

  A meteorit belsejében a kutatók az alumínium 26-os tömegszámú, valamint a vas 60-as tömegszámú izotópját fedezték fel. Mindkét rövid felezési idejû izotóp megtalálható a kozmikus kövezetekben, de nem a Földön. Ebbõl a kutatók arra következtettek, hogy egy II. típusú szupernóvából származnak. Ilyen szupernóvák a Nap tömegénél nyolcszor-kilencszer nagyobb kezdeti tömegû csillag végsõ robbanásakor keletkezik, miután az kifogyott nukleáris tüzelõanyagából. "Motorja" üzemanyag hiányában "akadozni" kezd, belsõ magja összeroppan, s az egész csillag felrobban.

  Ezzel ellentétben az Ia. típusú szupernóva-robbanás kicsi, ám annál sûrûbb anyagú, bináris rendszerben, azaz egymás körül keringõ fehér törpék esetében következik be.

  A II. típusú szupernóva-robbanásból származó szemcséket már korábban is felfedeztek meteoritokban, ám mostanáig sohasem sikerült kimutatni az Ia. típusú szupernóva maradványait.

  A kutatók most vegyelemzésnek vetik majd alá a franciaországi meteoritban lévõ szemcséket, s ennek segítségével megállapíthatják, hogy milyen típusú szupernóvából származik a króm 54-es izotóp. Ezt a kalcium 48-as tömegû izotópja segítségével állapítható meg: amennyiben a meteorszemcsékben sok van belõle, az Ia. típusú szupernóvából származik.

  A kutatás során vizsgált szemcsék átmérõje nem érte el a 100 nanométert, azaz az emberi hajszál vastagságának ezredrészét.

  A vizsgálatok eredményei arra engednek következtetni, hogy miután ezek az elemek kilökõdtek a szupernóvából az ûrbe, a korai Naprendszerben zajló dinamikus folyamatok méret szerint "osztályozták" a töredékeket. Ennek következtében a szemcsékbõl aránytalanul sok jutott azokba a meteoritokba és bolygókba, amelyek a Nap körül kezdtek formálódni.

  "Fantasztikus dolog, hogy egy olyan izotóp vizsgálatával, mint amilyen a Cr54, elég sokat megtudhatunk arról, hogy mi is zajlott Naprendszerünk kialakulásának legkorábbi idõszakában" - jegyezte meg Bradley Meyer professzor.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Megtalálta elsõ üstökösét a WISE teleszkóp

  A NASA WISE szondája felfedezte elsõ üstökösét, egyikét annak a rengetegnek, melyeket a várakozások szerint több millió egyéb objektum közül kiszúrhat majd infravörös égboltpásztázása során

 • 45 év az ufórajongó hackernek?

  Akár 45 év börtönbüntetésre is ítélhetnek Amerikában egy brit számítógépkalózt, miután a londoni fellebbviteli bíróság elutasította a kiadatása ellen benyújtott keresetet.

 • Antianyag-detektort juttat az ûrbe az ûrsikló-program utolsó küldetése

  Kozmikus sugárzást mérõ antianyag-detektort juttat az ûrbe az amerikai ûrsiklóprogram februárra tervezett utolsó küldetése.

 • Metán nélküli óriásbolygó tartja lázban a tudósokat

  Csaknem teljesen híján van a metánnak annak a Naprendszeren kívüli bolygónak a légköre, amelynek léte megingatta a tudósokat abban az elgondolásban, miszerint a gáz alapvetõ a hasonló égitestek számára.

 • A Loch Ness-i szörnyben egykor még a rendõrkapitány is hitt

  Nessie, vagyis a Loch Ness-i szörny létezésében egykor még a helyi rendõrkapitány is hitt - derül ki a harmincas évekbõl származó dokumentumokból, amelyeket a skót nemzeti archívum hozott nyilvánosságra.

 • A Mars eltûnt légkörét keresi a NASA

  Új Mars-missziót indít a NASA annak kiderítésére, hogy mi okozhatta a vörös bolygó légkörének eltûnését.

 • Ufót láttak és fotóztak Tajvanon

  Ufót láttak és fotóztak TajvanonEgy átlátszó földönkívülit rögzített a telefonja kamerájával egy férfi Tajvanon. Külföldi turisták barangoltak Tajvan szerte, amikor egy napon lencsevégre kaptak egy átlátszó idegent. A furcsa, magas lényt Taitung megyében, Tajvan legkeletibb részén sikerült lefotózniuk, ahol a természet az úr, s a vidékét hegyek-völgyek szelik át. Nade hogyan lehet egy ufo nauta teljesen átlátszó / földi gondolkodás szerint anyagtalan?! Jó kérdés.A tajvani ufó-társaság (rövid nevén: TUFOS) még vitatkoznak nem e csak az időjárás tréfálta meg őket.

 • Az ufók génbanknak tekintik az emberiséget?

  Az oroszok majd a franciák után a britek is hozzáférhetõvé tették ufóaktáiknak egy részét a szélesebb publikum számára. A hidegháború idején tagadták, ma már mindenki elõtt nyilvánvaló, hogy az európai nagyhatalmak állami szinten foglalkoztak az azonosítatlan repülõ tárgyak - az ufók - megfigyelésével és az összegyûjtött információk rendszerezésével.

 • A Tejútrendszeren kívüli eddigi legöregebb csillagokat fedezték fel

  A Tejútrendszeren kívüli eddigi legöregebb csillagokat fedezték fel az Európai Déli Obszervatórium (ESO) csillagászai Chilében.

 • Dinamikus polarizáció

  A gondolkodó embert õsidõk óta csodálattal töltötte el az éjszakai égbolt végtelen varázsa. Ezért minden korban születtek teremtéselméletek, amelyeket az utódok nagy lelkesedéssel kétségbe vonhattak és új elméletekkel állhattak elõ. Az utolsónak hitt elmélet szerint a Nagy Bumm következtében jött létre az univerzum.

 • Hiány van az ûrhajósokból Oroszországban

  Hiány van Oroszországban az ûrhajósjelöltekbõl, a korábbinál jóval kevesebben vágynak a világûrbe - közölte az asztronautákat kiképzõ központ.

 • Felfedezték a legtávolabbi galaxishalmazt

  Német és japán csillagászok felfedezték az univerzum eddigi legtávolabbi galaxishalmazát - közölte a Földön kívüli fizikával is foglalkozó Max Planck Intézet a németországi Garchingban.

 • A "marsi ufók" egyszerû pixelhibák

  Az elmúlt napokban a neten rohamosan elterjedt marsi "ufók" egyszerû pixelhibák, illetve az eredeti NASA-képek megbuherált változatai.

 • Ufó landolt Izraelben

  Egy ufó szállt le a Ramla nevû város és a Lod Nemzetközi Repülõtér közötti mezõgazdasági területen, Izraelben. Éjjel egy óra harminc perckor a szemtanú lánya épp zuhanyozni készült. Furcsa zajt hallott az udvar felõl, amirõl azt gondolta, hogy betörõk vannak a ház elõtt, vagy valaki el akarja lopni a kocsijukat.

 • Az ufók és a titokzatos skatulya

  Milánó - Olaszországban film készül egy férfiról, aki állítása szerint 30 éve kapcsolatban áll a földönkívüliekkel.

  Az 54 éves Pierfortunato Zanfretta volt rendõr fõszereplõje, ugyanakkor áldozata is egy történetnek, amely miatt egyesek megkérdõjelezik épelméjûségét, mások pedig hisznek benne.

loading...
Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!