rss
 • Naprendszerünk keletkezésének titkairól árulkodik a franciaországi meteorit

 • Share on Tumblr

  Az 1864-ben Franciaország területén becsapódott orgueil-i meteorit 4,5 milliárd éves, és egy olyan õsi csillag mikroszkopikus maradványait hordozza, amely Naprendszerünk keletkezésének idején robbant fel.

  Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!

  A maradványok alapján a tudósok immár képesek meghatározni, hogy milyen csillag robbant fel, s a kutatás révén megoldódhat annak a rejtélye is, hogy a króm 54-es (Cr 54) tömegszámú izotópja miért oszlik el egyenetlenül a Naprendszerben.

  Az amerikai kutatók Nicolas Dauphasszal, a Chicagói Egyetem docensével az élen a meteorit anyagába beágyazódott kerek szemcsék vegyelemzését végezték.

  Korábban a tudósok úgy vélték, hogy a Cr54-izotóp, ahogy más kémiai elemek is, egyenletesen oszlott szét a felrobbant csillagból származó gáz- és porfelhõben, amelybõl Naprendszerünk képzõdött.

  "Ez egy jól összeturmixolt +leves+ volt, ám bizonyos jelekbõl arra lehet következtetni, hogy némely komponense nem +oldódott fel+ teljesen" - jegyezte meg Bradley Meyer, a Clemson Egyetem professzora, aki nem volt részese a kutatásnak.

  Az 1970-es évek elején született az az elmélet, amely szerint egy felrobbant, szupernóvává alakult csillag indította be Napunk megszületésének folyamatát.

  "Minden jel arra mutat, hogy legalább egy masszív csillag szolgáltatott +alapanyagot+ Naprendszerünkhöz" - hangsúlyozta Bradley Meyer.

  A meteorit belsejében a kutatók az alumínium 26-os tömegszámú, valamint a vas 60-as tömegszámú izotópját fedezték fel. Mindkét rövid felezési idejû izotóp megtalálható a kozmikus kövezetekben, de nem a Földön. Ebbõl a kutatók arra következtettek, hogy egy II. típusú szupernóvából származnak. Ilyen szupernóvák a Nap tömegénél nyolcszor-kilencszer nagyobb kezdeti tömegû csillag végsõ robbanásakor keletkezik, miután az kifogyott nukleáris tüzelõanyagából. "Motorja" üzemanyag hiányában "akadozni" kezd, belsõ magja összeroppan, s az egész csillag felrobban.

  Ezzel ellentétben az Ia. típusú szupernóva-robbanás kicsi, ám annál sûrûbb anyagú, bináris rendszerben, azaz egymás körül keringõ fehér törpék esetében következik be.

  A II. típusú szupernóva-robbanásból származó szemcséket már korábban is felfedeztek meteoritokban, ám mostanáig sohasem sikerült kimutatni az Ia. típusú szupernóva maradványait.

  A kutatók most vegyelemzésnek vetik majd alá a franciaországi meteoritban lévõ szemcséket, s ennek segítségével megállapíthatják, hogy milyen típusú szupernóvából származik a króm 54-es izotóp. Ezt a kalcium 48-as tömegû izotópja segítségével állapítható meg: amennyiben a meteorszemcsékben sok van belõle, az Ia. típusú szupernóvából származik.

  A kutatás során vizsgált szemcsék átmérõje nem érte el a 100 nanométert, azaz az emberi hajszál vastagságának ezredrészét.

  A vizsgálatok eredményei arra engednek következtetni, hogy miután ezek az elemek kilökõdtek a szupernóvából az ûrbe, a korai Naprendszerben zajló dinamikus folyamatok méret szerint "osztályozták" a töredékeket. Ennek következtében a szemcsékbõl aránytalanul sok jutott azokba a meteoritokba és bolygókba, amelyek a Nap körül kezdtek formálódni.

  "Fantasztikus dolog, hogy egy olyan izotóp vizsgálatával, mint amilyen a Cr54, elég sokat megtudhatunk arról, hogy mi is zajlott Naprendszerünk kialakulásának legkorábbi idõszakában" - jegyezte meg Bradley Meyer professzor.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Jelezhet halált egy macska?

  A most 5 éves és rendkívül zárkózott állatot még kölyökként vették magukhoz a Providenceben (Rhode Island) mûködõ otthon alkalmazottai. Az elsõ publikáció az állatról még 2007-ben jelent meg Dosa tollából a "New England Journal of Medicine" címû lapban. Azóta Oscar megkétszerezte a megjövendölt halálesetek számát, ezzel bizonytva, hogy nem véletlenrõl lehet szó - írja a Daily Telegraph.

 • Felfalja bolygóját egy csillag

  Az univerzum eddig ismert legforróbb bolygóját falja fel épp egy csillag, bár az égitestnek még így is bõ tíz millió éve van hátra, mielõtt teljesen összefonódik csillagjával.

 • Star Wars III. rész - A sith-ek bosszúja

  (Star Wars Episode III. - The Revenge of the Sith)
  Színes, szinkronizált amerikai sci-fi, 2005
  Fõszereplõk: Ewan McGregor, Hayden Christensen, Natalie Portman, Samuel L. Jackson, Christopher Lee, Ian McDiarmid. Fényképezte: David Tattersall
  Látvány: Gavin Bocquet.
  Zene: John Williams
  Írta és rendezte: George Lucas
  Lucasfilm
  InterCom
  Mozipremier: 2005. május 19.

 • Különös ütközés: UFO csapódott a repülőhöz?!

  Különös ütközés: UFO csapódott a repülőhöz?!Az Air China légitársaság Boeing 757-ese kénytelen volt visszatérni a repülőtérre. A felszállás után, a repülés 20. percén a pilóták erős csapást észleltek, azonkívül észrevették, hogy a gép irányításában is zavarok keletkeztek, így amellett döntöttek, hogy visszatérnek a kiindulási helyre. Az incidens során szerencsére senki nem sérült meg, azonban a repülőgép orra olyan lett, mintha egy óriási ököl csapott volna le rá. Az Air China közölte, hogy a gépbe egy madár csapódott bele. De ilyen magasságban, már nem gyakori a madár.

 • Szupermikroszkóp

  Halálra rémített egy idõs ausztrál házaspárt egy UFO: az azonosítatlan repülõ tárgy eget rengetõ zajjal zúgott el felettük, amikor éppen hazafelé tartottak az autópályán.

  A 70 éves Lawrie Fuchs és egy évvel fiatalabb felesége, Gwen állítja: egészen közelrõl látták az UFO-t, amely "zuhanórepüléssel" szállt el az autójuk mellett, amikor Queenslandbõl tartottak hazafelé.

 • Fotón az ûrbe

  Immár bárki "képes" lehet ûrutazásra, az is, akinek nincs pénze rá, mivel amerikai ûrsiklók felviszik a fényképét.

 • Napfény: sci-fi vagy valóság?

  A nap haldoklik. A Föld kihûl, örök homály borítja; még az Amazonast is vastag jégtakaró fedi. Az állatok elpusztultak, az emberek éheznek. Mire a nap teljesen kihûl, õk is meghalnak. Már megint egy vad fantáziájú sci-fi rendezõ ötlete? Igen. Illetve nem. Danny Boyle, a Trainspotting rendezõje, és a 28 nappal késõbb-ben is vele dolgozó író, Alex Garland, új, különleges hangulatú filmjében, a Napfény-ben (Sunshine, hazai bemutató: április 12.) 8 ûrhajós egy nukleáris bombát próbál eljuttatni a Napba, hogy így mentse meg az emberiséget.

 • Aggódnak bolygónkért az idegenek?

  LONDON – Gyorsan melegedõ bolygónk miatt aggódnak, ezért járnak csapatostul ide a földönkívüliek – állítja Malcolm Robinson, a rendõrség különleges jelenségekkel foglalkozó szakcsoportjának vezetõje.

 • Elrabolta volna az ufó, a buszsávba menekült!

  Tényleg menekült a büntetés elõl vagy az ufók támadták meg? A brit férfi nem hajlandó befizetni a büntetést, amit kiróttak rá.

 • Õslevest állítottak elõ a CERN kutatói

  Sikerült az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) kutatóinak az õsrobbanás és az univerzum keletkezése után nem sokkal létrejött anyagot elõállítaniuk.

 • Robotot és ûrhajóst készül a Holdra küldeni Japán

  Tokió - 2020-ig egy robotot, 2030-ra pedig már egy asztronautát készül a Holdra küldeni Japán - derült ki a kormány pénteken nyilvánosságra hozott jelentésébõl.

  A kínaiak elsõ ûrsétája és az indiaiak által tavaly bejelentett elsõ robotizált ûrmisszió után az ázsiai országok között folyó világûrhódító verseny legújabb résztvevõje Japán lett.

 • Felfedezték a legtávolabbi galaxishalmazt

  Német és japán csillagászok felfedezték az univerzum eddigi legtávolabbi galaxishalmazát - közölte a Földön kívüli fizikával is foglalkozó Max Planck Intézet a németországi Garchingban.

 • Négyszáz képet készített a Rosetta-ûrszonda a Lutetia aszteroidáról

  "Történelmi napnak" nevezték az Európai Ûrügynökség (ESA) képviselõi, miután a Rosetta-ûrszonda több mint négyszáz felvételt készített a Lutetia aszteroidáról.

 • A földönkívüliek köztünk járnak - minden ötödik ember szerint

  A földönkívüliek léteznek és emberi álruhát öltve köztünk járnak, legalábbis az emberek egyötöde így vélekedik - derül ki egy friss nemzetközi felmérésbõl.

 • ET. - A földönkívüli

  Fõszereplõk: Dee Wallace Stone, Peter Coyote, Drew Barrymore, Henry Thomas és Robert MacNaughton
  Zene: John Williams
  Fényképezte: Allen Daviau
  Forgatókönyv: Melissa Mathison
  Rendezte: Steven Spielberg

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!