rss
 • Fura forgócsillagot fedeztek fel amatõr csillagászok

 • Share on Tumblr

  Fura "forgócsillagot", egy szokatlan pulzárt fedezett fel három amatõrcsillagász, egy amerikai informatikus-házaspár, Chris és Helen Colvin az Iowa állambeli Amesbõl, valamint Daniel Gebhardt, a Mainzi Egyetem rendszergazdája.

  Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!

  A pulzárról a Science Expressben, a Science folyóirat online kiadásában jelent meg tanulmány.

  Ez az elsõ nagyszabású felfedezés, amely az Einstein@Home tudományos projekt keretében született. A programban 192 ország 250 ezer önkéntese ajánlja fel saját otthoni számítógép-kapacitását: a részt vevõk a világ legnagyobb rádiótávcsõve, a Puerto Ricóban mûködõ Arecibo adatait elemzik olyan neutroncsillagok után kutatva, amelyek egy másik neutroncsillag vagy egy fekete lyuk körül keringenek.

  "Ez egy fantasztikus dolog az Einstein@Home projekt és önkénteseink számára. A felfedezés azt bizonyítja, hogy közösségi részvétellel új dolgokat fedezhetünk fel univerzumunkban. Reményeim szerint a felfedezés ösztönzõleg hat, hogy minél többen csatlakozzanak hozzánk, és segítsenek feltárni az adatokban rejtõzködõ titkokat" - emelte ki Bruce Allen, a Max Planck gravitációs-fizikai kutatóintézet igazgatója, az Einstein@Home projekt vezetõje. Hozzátette, hogy a programban részt vevõ számítógépek összkapacitása nagyobb, mint a valaha megépített legnagyobb szuperkomputereké.

  A PSR J2007+2722 katalógusjelû pulzár egy neutroncsillag, amely másodpercek alatt 41-szer fordul tengelye körül. A Tejútrendszerben található 17 ezer fényévnyi (9460 milliárd kilométeres) távolságra a Földtõl; a Vulpecula, azaz a Kis Róka csillagképben van.

  "Egy átlagos pulzár másodpercenként egyszer +perdül+ tengelye körül, és erõs mágneses térrel rendelkezik. A most felfedezett pulzár sokkal gyorsabban forog, viszont gyenge a mágneses tere" - hangsúlyozta James M. Cordes, a New York állambeli Cornell Egyetem professzora, aki szerint e pulzár segítségével az asztronómusok többet megtudhatnak a neutroncsillagok "fizikájáról", és arról, hogy miképp alakulnak ki.

  Míg az olyan gyorsan forgó neutroncsillagok többségének, mint amilyen a PSR J2007+2722, van egy társa, az utóbbi egymagában "árválkodik". A tudósok szerint eredetileg a PSR J2007+2722 is párban lehetett, társa azonban felrobbanhatott, szupernóvává alakult, majd "szakított" párjával, az ellenkezõ irányba "taszítva" azt.

  A neutroncsillag olyan, a szupernóva-robbanások alkalmával az összeroskadó csillag magjából keletkezõ égitest, amelyben a sebesen zsugorodó mag hatalmas súlya alatt a protonok és elektronok neutronokká alakulnak.

  A pulzár periodikus sugárzást (fõként rádió- vagy röntgensugárzást) kibocsátó neutroncsillag. A sugárzás vagy a pulzár felszínérõl, vagy magnetoszférájából ered; a gyors tengelyforgás miatt a sugárnyaláb egy világítótoronyhoz hasonlóan pásztáz az ûrben (ugyanis a mágneses tengely, amely mentén sugároz, szöget zár be a forgástengellyel). Akkor észleljük a pulzár sugárzásának felerõsödését, amikor a sugárnyaláb éppen felénk mutat.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Magyar diákokról neveznek el bolygót

  Jutalmul egy-egy földközeli kisbolygót neveztek el két magyar diákról egy nemzetközi versenyen való szereplésük miatt.

 • Megnövekedett veszéllyel néz szembe az ûrrepülõgép a következõ útján

  Cape Canaveral - Az általában vállaltnál nagyobb veszéllyel néz szembe az amerikai ûrrepülõgép a következõ útján, amikor a Hubble ûrtávcsõ megjavítása céljából ûrszeméttel szennyezett pályára kényszerül állni - jelentették be a Kennedy ûrközpontban.

  A legújabb latolgatás szerint 1 a 185-höz az esélye, hogy az Atlantis jövõ havi útja katasztrófába torkollik.

 • Galaxis útikalauz stopposoknak

  „Elég nehéz azt tettetni, hogy egy ûrhajón utazol, vagy hogy egy óriási, versolvasó földönkívülivel beszélgetsz, de még nehezebb, ha mindezt egy üres, zöld háttér elõtt kell megtenned” - emlékszik vissza Deschanel.

 • Nem ufó volt, robbantottak - vádemelés lett belõle

  Bonyhád: Füzesabonyi fiatalember az elhíresült társaság tagja

  Az egész országot bejárta a hír 2007 augusztusban, hogy földönkívüli lények jártak Bonyhád mellett. Az egyik learatott búzatábla tulajdonosai ugyanis egy – akkor még tisztázatlan körülmények között keletkezett – nyolc méter széles, három méter mély krátert találtak a földjükön.

 • UFO-k támadására számít a NASA

  Ha van valami, ami a körülöttünk pár százmillió kilométer távolságra keringõ földönkívülieket érdekelheti, az biztosan bolygónk egészségi állapota - derül ki egy, a NASA és a Pennsylvaniai Egyetem által közzétett jelentésbõl.

 • Két orosz család az elsõ magánûrhajó utasai között

  Fel, az ÛRBE!

  Moszkva - Az elsõ magánûrhajóra már kaphatók a jegyek és eddig világszerte 250 személy, köztük 11 orosz foglalt helyet az elsõ járatokra - közölte hétfõn Moszkvában Steven Attenborough, a Virgin Galactic cég vezérigazgatója.

 • Döbbenetes felismerés

  Egy angol tûzoltó, Jim Templeton 44 évvel ezelõtt kirándulni vitte családját a közeli mocsarakhoz. Új fényképezõgépével egy egész sorozat fotót készített lányáról. Jim örökre emlékezni fog arra, amit az egyik elõhívott fotó hátterében megpillantott.

 • Idegen lények nyomai a Holdon? Az UFO-k már a spájzban vannak?

  Az Arizonai Egyetem két tudósa szerint elképzelhetõ, hogy idegen civilizáció nyomait viseli a Hold. Ufók? Vagy kik jártak az ember elõtt / közben és után a holdon?!?

 • Az eddigi legnagyobb felbontású képérzékelõ a csillagászat szolgálatában

  A csillagászat szolgálatába állítva a világ eddigi legnagyobb felbontású CCD-érzékelõjével fényképezhetik le a kozmikus mágneses mezõt és kutathatják a Földhöz hasonló exobolygókat.

 • Vakító UFO miatt zárták le a repteret!

  Egy kínai város repterét le kellett zárni, mert egy vakító fénnyel világító rejtélyes objektum suhant el az égen.

 • Ijedõs britek - a legtöbben a szellemektõl félnek

  A megkérdezettek közül 12 százalék állította, hogy már a saját szemével is látott kísértetet.

  A kísértõ szellemektõl jóval több brit alattvaló fél, mint Istentõl - derült ki egy felmérésbõl, amelyet a Halloween-partik elõtt végeztek.

 • Kínában megépítették a világ legnagyobb távcsövét

  Peking - Kínában megépítették a világ legnagyobb teljesítményû optikai távcsövét - adta hírül az Új-Kína hírügynökség

  Az óriásteleszkópot Pekingtõl százhetven kilométerre északkeletre állították fel, a Kínai Tudományos Akadémiához tartozó egyik kutatóbázison.

 • Óriási buborékokat fedeztek fel a világûrben

  Szupermasszív feketelyuk õsi robbanása hozhatta létre azt a két óriási "buborékot" a Tejútrendszerben, amelyeket a NASA Fermi gammasugár-ûrteleszkópja fedezett fel.

 • Miben segíthet az asztrológia? - Felcím: Tudomány, ha szakember mûveli

  Magyarországon a tudományos asztrológia szinte ismeretlen fogalom, holott a világban segédtudományként tartják számon. Az emberek többsége azonban az újsághoroszkóp készítõvel azonosítja az asztrológust.

  Bécsben, az Osztrák Asztrológiai Társaság, a világ elsõ tudományos asztrológiai társaságának centenáriumi ülésén egyetlen magyarként Hollós László vett részt és tartott nagysikerû elõadást. A társaság szeptember végén ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját, még az angol társaság is csak 50 éves - tudatta a kutató, akivel az asztrológia értékeirõl beszélgettünk.

 • Húsz fényévre található a legközelebbi "lakható" bolygó

  Mintegy húsz fényévre található az elsõ olyan bolygó, amely se nem túl forró, se nem túl hideg, azaz éppen megfelelne a Földéhez hasonló életformák kialakulására - állítják kutatók.

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!