rss
 • Fura forgócsillagot fedeztek fel amatõr csillagászok

 • Share on Tumblr

  Fura "forgócsillagot", egy szokatlan pulzárt fedezett fel három amatõrcsillagász, egy amerikai informatikus-házaspár, Chris és Helen Colvin az Iowa állambeli Amesbõl, valamint Daniel Gebhardt, a Mainzi Egyetem rendszergazdája.

  Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!

  A pulzárról a Science Expressben, a Science folyóirat online kiadásában jelent meg tanulmány.

  Ez az elsõ nagyszabású felfedezés, amely az Einstein@Home tudományos projekt keretében született. A programban 192 ország 250 ezer önkéntese ajánlja fel saját otthoni számítógép-kapacitását: a részt vevõk a világ legnagyobb rádiótávcsõve, a Puerto Ricóban mûködõ Arecibo adatait elemzik olyan neutroncsillagok után kutatva, amelyek egy másik neutroncsillag vagy egy fekete lyuk körül keringenek.

  "Ez egy fantasztikus dolog az Einstein@Home projekt és önkénteseink számára. A felfedezés azt bizonyítja, hogy közösségi részvétellel új dolgokat fedezhetünk fel univerzumunkban. Reményeim szerint a felfedezés ösztönzõleg hat, hogy minél többen csatlakozzanak hozzánk, és segítsenek feltárni az adatokban rejtõzködõ titkokat" - emelte ki Bruce Allen, a Max Planck gravitációs-fizikai kutatóintézet igazgatója, az Einstein@Home projekt vezetõje. Hozzátette, hogy a programban részt vevõ számítógépek összkapacitása nagyobb, mint a valaha megépített legnagyobb szuperkomputereké.

  A PSR J2007+2722 katalógusjelû pulzár egy neutroncsillag, amely másodpercek alatt 41-szer fordul tengelye körül. A Tejútrendszerben található 17 ezer fényévnyi (9460 milliárd kilométeres) távolságra a Földtõl; a Vulpecula, azaz a Kis Róka csillagképben van.

  "Egy átlagos pulzár másodpercenként egyszer +perdül+ tengelye körül, és erõs mágneses térrel rendelkezik. A most felfedezett pulzár sokkal gyorsabban forog, viszont gyenge a mágneses tere" - hangsúlyozta James M. Cordes, a New York állambeli Cornell Egyetem professzora, aki szerint e pulzár segítségével az asztronómusok többet megtudhatnak a neutroncsillagok "fizikájáról", és arról, hogy miképp alakulnak ki.

  Míg az olyan gyorsan forgó neutroncsillagok többségének, mint amilyen a PSR J2007+2722, van egy társa, az utóbbi egymagában "árválkodik". A tudósok szerint eredetileg a PSR J2007+2722 is párban lehetett, társa azonban felrobbanhatott, szupernóvává alakult, majd "szakított" párjával, az ellenkezõ irányba "taszítva" azt.

  A neutroncsillag olyan, a szupernóva-robbanások alkalmával az összeroskadó csillag magjából keletkezõ égitest, amelyben a sebesen zsugorodó mag hatalmas súlya alatt a protonok és elektronok neutronokká alakulnak.

  A pulzár periodikus sugárzást (fõként rádió- vagy röntgensugárzást) kibocsátó neutroncsillag. A sugárzás vagy a pulzár felszínérõl, vagy magnetoszférájából ered; a gyors tengelyforgás miatt a sugárnyaláb egy világítótoronyhoz hasonlóan pásztáz az ûrben (ugyanis a mágneses tengely, amely mentén sugároz, szöget zár be a forgástengellyel). Akkor észleljük a pulzár sugárzásának felerõsödését, amikor a sugárnyaláb éppen felénk mutat.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • A CERN egy lépéssel közelebb az antianyag titkának megfejtéséhez

  Új eszköz révén ismét antihidrogént állítottak elõ és ejtettek csapdába az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) tudósai egy új mágneses csapda révén, az eredmények állításuk szerint közelebb viszik õket ahhoz, hogy megoldják az univerzum egyik legnagyobb rejtélyét, az antianyag keletkezését.

 • Ûrutazásra készül három cseh

  Prága - Három cseh állampolgár is megvette a jegyet a Virgin Galactic háromórás ûrturistaútjára - közölte a Mlada Fronta Dnes címû prágai napilap.

  A magán ûrutazásokhoz tervezett SpaceShipTwo ûrhajó hordozó-repülõgépét a héten mutatták be a kaliforniai Mojave-sivatagban. Az elsõ ûrturisták az egy évig tartó tesztrepülések után utazhatnak vele.

 • UFÓ észlelés miatt fújtak riadót Indiában

  Az esztendõ elsõ hónapjában három napon belül kétszer is azonosítatlan repülõ objektumok jelentek meg a világ legnagyobb olajfinomítója felett.

 • Letartóztattak az ál-ufót mutogató férfit

  Letartóztattak az ál-ufót mutogató férfitEgy kínai férfi csupán tréfának szánta kitalációját, miszerint egy földönkívüli holttestre lelt a Sárga-folyó partján, ám tette súlyos következményekkel járt. Li úr a legnagyobb kínai közösségi oldalon is képeket posztolt a fagyasztójában tárolt állítólagos ufóról. A férfi igyekezett minél hitelesebben előadni, hogy szenzációs felfedezést tett. A fotók hamar elterjedtek egész Kínában, egyesek már történelmi jelentőségű eseményről is beszéltek, azonban sajnos hamar kiderült, hogy az egész hír hazugság, és Li maga készítette az űrlényt egy speciális gumiszerű anyagból.

 • Űrpolipokat talált a NASA - videóval és képekkel

  Űrpolipokat talált a NASA - videóval és képekkelA NASA kutatói bejelentették, hogy a Marsról hazahozott kőzetekben egy bizonyos ACH302 elnevezésű baktérium parazitát találtak. A parazitáról később kiderült, hogy képes reakcióba lépni az emberi szervezettel, és gazdatestként használni azt ahhoz, hogy késöbb kifejlődhessen mint önálló életforma. A felvételen, egy 3 napos parazita embriót láthatunk amely megszületéséhez, a NASA kutatói egy kísérleti bárányt használtak fel. A videón egy olyan szűrőt használtak, amely képes kiküszöbölni az élőlény által gerjesztett elektromos hullámokat.

 • Felavatták a világ elsõ kereskedelmi ûrrepülõterének leszállópályáját

  Egy újabb lépéssel került közelebb a világ elsõ kereskedelmi célú ûrutazása: Richard Branson, a Virgin Atlantic elnöke, a vállalkozás megálmodója és tulajdonosa amerikai úrhajósok és Bill Richardson új-mexikói kormányzó jelenlétében a hét végén felavatták az ûrrepülõtér leszállópályáját.

 • Vulkáni hamut fedeztek fel a Marson

  Vulkáni hamut fedeztek fel a Marson - közölte a Német Légi és Ûrhajózási Központ (DLR) szerdán.

 • Naprendszerünk keletkezésének titkairól árulkodik a franciaországi meteorit

  Az 1864-ben Franciaország területén becsapódott orgueil-i meteorit 4,5 milliárd éves, és egy olyan õsi csillag mikroszkopikus maradványait hordozza, amely Naprendszerünk keletkezésének idején robbant fel.

 • Nazca-vonalak Indiában?

  Az indiai Gujarat államban Khavda mellett, egy domboldalon furcsa bemélyedéseket fedeztek fel.

 • Lenyomja a NASA-t az amerikai milliárdos?

  Houston ― Alaposan össze kell szednie magát a NASA-nak, ha nem akarja, hogy a milliárdos Elon Musk ûrkutatási magáncége megelõzze õt a Marson. Az internetes PayPal szülõatyja ugyanis pontosan ezt tervezi, miután nemrég Föld körüli pályára állította az elsõ magánûrhajót.

  A SpaceX igazgatójaként Musk, aki maga is fizikusként végzett annak idején, s ma már kizárólag rakéták tervezésével foglalkozik, elõször 2002-ben gondolta úgy, hogy szomszédos bolygónk, a Mars megjárható abból a néhány milliárd dollárból, amelyet rászán évente a fejlesztésekre.

 • Idegen lények nyomai a Holdon? Az UFO-k már a spájzban vannak?

  Az Arizonai Egyetem két tudósa szerint elképzelhetõ, hogy idegen civilizáció nyomait viseli a Hold. Ufók? Vagy kik jártak az ember elõtt / közben és után a holdon?!?

 • Csillaggyárat fedeztek fel amerikai ûrteleszkópok

  Washington - Valóságos csillaggyárat fedeztek fel amerikai csillagászok két ûrteleszkóp segítségével. A Föld körül keringõ Hubble és a Spitzer ûrtávcsövek ugyanis egy olyan távoli galaxis, vagyis csillaghalmaz nyomára bukkantak, amely évente mintegy 4 ezer csillagnak ad, illetve adott életét. A múlt idõ ebben az esetben azért indokolt, mert ez a csillaghalmaz tõlünk 12,4 milliárd fényévre van (volt?), vagyis a most észlelt jelenségek tulajdonképpen ennyi idõvel ezelõtt történtek, csak hát a fény sebességével (másodpercenkénti 300 ezer kilométer) száguldó, létezését, vagy egykori létezését tanúsító jelei mostanra érkeztek meg hozzánk.

 • Négyszáz képet készített a Rosetta-ûrszonda a Lutetia aszteroidáról

  "Történelmi napnak" nevezték az Európai Ûrügynökség (ESA) képviselõi, miután a Rosetta-ûrszonda több mint négyszáz felvételt készített a Lutetia aszteroidáról.

 • Új Galaxis

  Tudományos – fantasztikus antológia 3. száma.

 • Ufót láttak Miskolcon

  Azok az amatõr felvételek, amiken - készítõik szerint - minden bizonnyal földönkívüliek szerepelnek, sokszor akkor is elgondolkodtatóak vagy zavarba ejtõek, ha utána kiderül róluk a turpisság, vagyis, hogy mi okozta a furcsa jelenséget.

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!