rss
 • Fura forgócsillagot fedeztek fel amatõr csillagászok

 • Share on Tumblr

  Fura "forgócsillagot", egy szokatlan pulzárt fedezett fel három amatõrcsillagász, egy amerikai informatikus-házaspár, Chris és Helen Colvin az Iowa állambeli Amesbõl, valamint Daniel Gebhardt, a Mainzi Egyetem rendszergazdája.

  loading...
  Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!

  A pulzárról a Science Expressben, a Science folyóirat online kiadásában jelent meg tanulmány.

  Ez az elsõ nagyszabású felfedezés, amely az Einstein@Home tudományos projekt keretében született. A programban 192 ország 250 ezer önkéntese ajánlja fel saját otthoni számítógép-kapacitását: a részt vevõk a világ legnagyobb rádiótávcsõve, a Puerto Ricóban mûködõ Arecibo adatait elemzik olyan neutroncsillagok után kutatva, amelyek egy másik neutroncsillag vagy egy fekete lyuk körül keringenek.

  "Ez egy fantasztikus dolog az Einstein@Home projekt és önkénteseink számára. A felfedezés azt bizonyítja, hogy közösségi részvétellel új dolgokat fedezhetünk fel univerzumunkban. Reményeim szerint a felfedezés ösztönzõleg hat, hogy minél többen csatlakozzanak hozzánk, és segítsenek feltárni az adatokban rejtõzködõ titkokat" - emelte ki Bruce Allen, a Max Planck gravitációs-fizikai kutatóintézet igazgatója, az Einstein@Home projekt vezetõje. Hozzátette, hogy a programban részt vevõ számítógépek összkapacitása nagyobb, mint a valaha megépített legnagyobb szuperkomputereké.

  A PSR J2007+2722 katalógusjelû pulzár egy neutroncsillag, amely másodpercek alatt 41-szer fordul tengelye körül. A Tejútrendszerben található 17 ezer fényévnyi (9460 milliárd kilométeres) távolságra a Földtõl; a Vulpecula, azaz a Kis Róka csillagképben van.

  "Egy átlagos pulzár másodpercenként egyszer +perdül+ tengelye körül, és erõs mágneses térrel rendelkezik. A most felfedezett pulzár sokkal gyorsabban forog, viszont gyenge a mágneses tere" - hangsúlyozta James M. Cordes, a New York állambeli Cornell Egyetem professzora, aki szerint e pulzár segítségével az asztronómusok többet megtudhatnak a neutroncsillagok "fizikájáról", és arról, hogy miképp alakulnak ki.

  Míg az olyan gyorsan forgó neutroncsillagok többségének, mint amilyen a PSR J2007+2722, van egy társa, az utóbbi egymagában "árválkodik". A tudósok szerint eredetileg a PSR J2007+2722 is párban lehetett, társa azonban felrobbanhatott, szupernóvává alakult, majd "szakított" párjával, az ellenkezõ irányba "taszítva" azt.

  A neutroncsillag olyan, a szupernóva-robbanások alkalmával az összeroskadó csillag magjából keletkezõ égitest, amelyben a sebesen zsugorodó mag hatalmas súlya alatt a protonok és elektronok neutronokká alakulnak.

  A pulzár periodikus sugárzást (fõként rádió- vagy röntgensugárzást) kibocsátó neutroncsillag. A sugárzás vagy a pulzár felszínérõl, vagy magnetoszférájából ered; a gyors tengelyforgás miatt a sugárnyaláb egy világítótoronyhoz hasonlóan pásztáz az ûrben (ugyanis a mágneses tengely, amely mentén sugároz, szöget zár be a forgástengellyel). Akkor észleljük a pulzár sugárzásának felerõsödését, amikor a sugárnyaláb éppen felénk mutat.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Ez a bolygó lesz az új Föld?

  Lakható bolygóra bukkantak svájci tudósok a Naprendszeren kívül. Az egyelõre még névtelen planétán a földihez hasonló körülmények uralkodnak, s merész tudósok már azt feltételezik, hogy élet is lehet rajta.

 • Több száz Földhöz hasonló bolygó, de csak egyetlen Naprendszer

  Róma - Háromszázra tehetõ azon ismert, Naprendszeren kívüli bolygóknak a száma, amelyek a Földhöz hasonló jegyekkel bírnak, de egyetlen olyan bolygórendszer sem ismert, mint a mi Naprendszerünk.

 • Földönkívüliek után kutatnak

  Kalifornia északi részében október elején az Allen Telescope Array (ATA) 42 rádióteleszkópja hozzálátott tudományos adatok gyûjtéséhez a világmindenség legtávolabbi sarkaiból.

 • Fura forgócsillagot fedeztek fel amatõr csillagászok

  Fura "forgócsillagot", egy szokatlan pulzárt fedezett fel három amatõrcsillagász, egy amerikai informatikus-házaspár, Chris és Helen Colvin az Iowa állambeli Amesbõl, valamint Daniel Gebhardt, a Mainzi Egyetem rendszergazdája.

 • Tizenhárom milliárd éves az eddig felfedezett legõsibb galaxis

  Tizenhárom milliárd éves az eddig felfedezett legõsibb galaxis, amely a csillagászok számításai szerint csupán 600 millió évvel az õsrobbanás után jött létre.

 • Orotdox karácsony a Nemzetközi Ûrállomáson

  Moszkva - Három karácsonyfával és pihenéssel ünnepelte a Nemzetközi Ûrállomás személyzete az ortodox karácsonyt. Az egyik fa 40 centiméteres, és a szolgálati modulban áll, egy másik pedig az amerikai részben van. A harmadik fa csupán festett, és a szolgálati modul falát díszíti.

 • Kétszáz százalék, hogy van élet a Földön kívül

  Kétszáz százalék, hogy van élet a Földön kívülAnnak az esélye, hogy mikrobiológiai szinten létezik élet a Földön kívül, közel száz százalék - vélekedett a SETI igazgatója az USA képviselőházának bizottsága előtt a napokban. Kollégája szerint két évtizeden belül megtörténhet a nagy felfedezés, amennyiben nem zárják el a pénzcsapokat. - Az elmúlt ötven évben egyre csak gyűltek az arra utaló jelek, hogy az élethez szükséges feltételek és alkotóelemek gyakoriak és szinte mindenütt előfordulnak a galaxisunkban - mondta el Dan Werthimer, a SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence - földön kívüli intelligencia keresése) igazgatója a napokban Berkeley-ben az Egyesült Államok képviselőházának tudományos bizottsága előtt.

 • Ufó Szibériában?

  Egy 300 kilogramm tömegû – a szakértõk szerint méretéhez képes könnyû – 2 méter magas ismeretlen eredetû fém tárgy zuhant le az ûrbõl a szibériai Otradnensky falu közelében Moszkvától 3600 kilométerre.

 • Az ûrben szórják szét a Star Trek alkotójának és feleségének hamvait

  New York - Az ûrben szórják szét 2012-ben a Star Trek címû népszerû tudományos-fantasztikus tv-sorozat alkotójának, Eugene Roddenberrynek (1921-1991) és feleségének, Majel Barrett-Roddenberry színésznõnek (1932-2008) a hamvait - jelentette be a ritka kegyeleti aktus végrehajtásával megbízott Celestis amerikai temetkezési vállalat.

 • 1827 éves titkot fejtettek meg csillagászok

  A csillagászok már tudják, miért volt az elsõ dokumentált szupernóva hatalmas méretû, a szokásosnál sokkal nagyobb, mintegy 85 fényév átmérõjû.

  A választ az infratartományban végzett vizsgálatok adták meg. A felrobbant csillagot idõszámításunk szerint 185-ben ókori Kínában figyeltek meg elõször, ekkor nyolc hónapig volt látható. A csillag – amely valaha Napunkhoz volt hasonló – halálakor egy sûrû, fehér törpévé vált, felszívott anyagot egy másik csillagtól, ezután szupernóvaként felrobbant.

 • A Benkó Dixieland Band a Kepler szondán 'felkerül a világûrbe'

  Budapest - A NASA egyik beszállítója, a világ egyik legnagyobb, pneumatikai és elektronikai automatizálási rendszereket gyártó világcége, a német Festo révén kerül fel a Benkó Dixieland Band neve a világûrbe, a nevük ugyanis rá lesz "égetve" egy DVD-re, amely helyet kap a szondán.

  Amint azt Benkó Sándor, az együttes vezetõje szerkesztõségünknek elmondta, most értesültek errõl a különleges gesztusról.

 • Elrabolta volna az ufó, a buszsávba menekült!

  Tényleg menekült a büntetés elõl vagy az ufók támadták meg? A brit férfi nem hajlandó befizetni a büntetést, amit kiróttak rá.

 • Elhunyt Michael Crichton amerikai sci-fi író

  Los Angeles - Hatvanhat évesen Los Angelesben elhunyt Michael Crichton amerikai író, forgatókönyvíró és filmrendezõ, olyan megfilmesített sikerkönyvek szerzõje, mint Az Androméda-törzs vagy a Jurassic Parc.

  A honlapjára feltett gyászjelentés szerint kedden halt meg rákbetegségben.

  Crichton az amerikai science-fiction egyik legelismertebb és legnépszerûbb szerzõjének számít.

 • Ijedõs britek - a legtöbben a szellemektõl félnek

  A megkérdezettek közül 12 százalék állította, hogy már a saját szemével is látott kísértetet.

  A kísértõ szellemektõl jóval több brit alattvaló fél, mint Istentõl - derült ki egy felmérésbõl, amelyet a Halloween-partik elõtt végeztek.

 • Aszteroidák ütközését fotózta a Hubble

  Aszteroidák ütközését fotózta a Hubble ûrteleszkóp, kutatók szerint elõször sikerült rögzíteni ilyen égi jelenséget.

loading...
Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!