rss
 • Tolonganak az amerikai múzeumok a kiselejtezett ûrsiklókért

 • Share on Tumblr

  Alig tért vissza utolsó küldetésérõl az Atlantis ûrsikló, az amerikai múzeumok között máris ádáz verseny kezdõdött azért, hogy elnyerjék a három kiselejtezésre ítélt ürrepülõgép elhelyezésével járó megtiszteltetést és anyagi forrásokat.

  Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!

  "Semmi kétség: kemény a küzdelem" - közölte Bill Moore, a floridai Kennedy Ûrközpont fogadócentrumának igazgatója. A központ egyike annak a 21 pályázó intézménynek, amely szívesen vállalkozna arra, hogy kiállítsa és megõrizze az utókornak az Atlantist, a Discoveryt vagy az Endeavourt.

  Az amerikai ûrkutatási hivatal (NASA) bejelentette, hogy átadja a történelemnek ezeket az ûrsiklókat, körülbelül egy évvel az Endeavour utolsó, novemberi útja után, hacsak nem kell meghosszabbítani az ûrrepülõgépek küldetését.

  "Hiába mondják a NASA-ban vagy az ûriparban, hogy az ûrsiklóprogramot megtoldhatják, ha a jelenlegi hivatalos diskurzus szerint az ûrsiklókat az év végéig nyugdíjazni fogják" - mondta Valerie Neal, a washingtoni Nemzeti Légi- és Ûrmúzeum kurátora.

  A Discoveryt, a legöregebb ûrsiklót, amely 39 küldetést teljesített a világûrben, már odaígérték ennek a múzeumnak, de az Atlantisról és az Endeavourrõl még nincs döntés - jelezte John Yembrick, a NASA szóvivõje. "A mintegy húsz ajánlatnak körülbelül a fele fajsúlyos" - állította Valerie Neal.

  Az ohiói légvédelmi fegyverek múzeuma is benne van a "lutriban", hangosan és hevesen követeli magának az Atlantist. Tizennyolc asztronauta levélben kérte a NASA-tól, hogy az ûrsikló ezt a múzeumot választhassa végsõ otthonának, mert az intézmény "döntõ szerepet játszott az ûrsiklóprogram kitalálásában, fejlesztésében és finanszírozásában" - hangsúlyozták az ûrhajósok.

  A New York-i légi múzeum, az "Intrepid" is harcba szállt, akárcsak a NASA két látogatóközpontja, a texasi Johnson ûrközpont és a floridai Kennedy Ûrközpont, amelynek jó esélye van az Atlantis megszerzésére az amerikai média szerint.

  A chicagói Adler planetárium és a seattle-i ûrmúzeum is ábrándozik egy ûrsiklóról, dacára annak, hogy a "belépõjegy" nem kevesebb mint 28,8 millió dollárba kerül. "Ez nem az ûrrepülõgép ára, az, mondhatni, ingyen van, hanem a csomagolás és a szállítás költsége" - mondta tréfásan Valerie Neal. A NASA az ûrsikló átadási árát 42 millió dollárról szorította le 30 millió dollár alá. Ebben az összegben benne van a mérgezõ fûtõanyag minden nyomát eltüntetõ, 20 milliós takarítási költség, továbbá az a 8-9 millió dollár, amennyiért felrakják a monstrumot egy Boeing 747-es hátára és elfuvarozzák.

  A versengésbõl pénzügyi okok miatt kimaradt chicagói természettudományi múzeum azonban úgy kalkulált, hogy az elhelyezéssel járó tényleges kiadások 80 millió dollárral terhelik meg egy-egy befogadó intézmény költségvetését.

  Washingtonban a légi és ûrmúzeum már tudja, hogy a Discoveryt az Enterprise ûrrepülõgép helyén fogja kiállítani egy toldaléképületben, a városon kívül - közölte Neal, mivel a város központjában álló épületben nem tudnak ilyen terjedelmes gépet elhelyezni. A Discoveryért cserébe a múzeum vissza fogja adni a NASA-nak az Enterprise ûrrepülõgépet, a legrégibbet az összes közül, hogy azután egy másik múzeumnak adományozhassák.

  A világûrben soha nem járt Enterprise lenne a vigaszdíj? "Dehogy, az Enterprise még mindig egy kitüntetés, mert a történelem dicsõ részének hordozója, az elsõ ûrrepülõgép, amelyet valaha építettek, amely életet adott az ûrsiklóprogramnak" - mondta a washingtoni múzeum kurátora.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Kína bemutatta az elsõ teljes holdtérképét

  Teljes holdtérkép

  Peking - Kína bemutatta az elsõ teljes holdfelszíntérképét, amely a több mint egy évvel ezelõtt Hold körüli pályára állított szonda, a Holdistennõ 1, azaz a Csang-o ji-hao kamerájával készült.

  Az égitest teljes felszínét ábrázoló fénykép az eddigi legteljesebb és legrészletesebb a kínai ûrkutatás történelmében - jelentette be szerdán a kínai védelmi minisztérium szolgálatában álló tudományos, technológiai és ipari bizottság.

 • Michael Jackson szelleme visszatért

  Lisa Marie Presley egy szeánszon megidéztette a tragikusan elhunyt Michael Jackson szellemét, aki bocsánatot kért tõle.

 • Gagarin részegen halt meg - vagy jöttek az ufók?

  Negyven éve, hogy meghalt az az ember, aki állítólag elsõként jutott ki a világûrbe.
  Tragikus halálának körülményeit ma is találgatják a szakértõk és azok, aki azt hiszik magukról.

  Egyes vélekedések szerint az egyetlen, aki tud a valódi okokról, egy szerelõ, de õ már halott, míg mások állítják: Gagarint és pilótatársát a vodka vitte a halálba. De az is lehet, hogy jöttek az ufók ... Minden tizedik légikatasztrófa oka kideríthetetlen. Ilyennek számít Jurij Gagarin furcsa halála is.

 • Mûemlék a Holdon hagyott ûrszemét

  Történelmi mûemlékké nyilvánították az Apollo 11 missziója során a Holdon hagyott tárgyakat.

  A kaliforniai mûemlékvédelmi bizottság összesen 106, a holdra szállás után hátramaradt kisebb-nagyobb tárgyat regisztrált a Nyugalom tengerének azon a pontján, ahol az ember elsõként lépett a Hold felszínére.

 • Gravitációt utánzó ûrruhát fejlesztettek ki Amerikában

  Gravitációt utánzó ûrruhát fejlesztettek ki amerikai tudósok, akik a rugalmas anyagból készült speciális öltözéktõl remélik, hogy megoldást adhat a hosszú ûrutazások megoldatlan problémájának tekintett izomsorvadásra.

 • Szupermikroszkóp

  Halálra rémített egy idõs ausztrál házaspárt egy UFO: az azonosítatlan repülõ tárgy eget rengetõ zajjal zúgott el felettük, amikor éppen hazafelé tartottak az autópályán.

  A 70 éves Lawrie Fuchs és egy évvel fiatalabb felesége, Gwen állítja: egészen közelrõl látták az UFO-t, amely "zuhanórepüléssel" szállt el az autójuk mellett, amikor Queenslandbõl tartottak hazafelé.

 • 464 fokos víz a mélyben

  Az Atlanti-óceán közepén, az Egyenlítõtõl kissé délre német geológusok felfedezték az eddigi legmelegebb folyékony vizet a Földön: az óceán közepén húzódó hegyháton háromezer méteres mélységben két hidrotermális forrás, úgynevezett fekete füstölõ akár 464 Celsius fokos vizet is képes kibocsátani.

 • UFO figyelő szolgálatot hozott létre Rihanna

  UFO figyelő szolgálatot hozott létre RihannaAz énekesnő szentül hiszi, hogy földönkívüliek márpedig vannak. Most épp egy UFO figyelő szolgálatot is létrehozott a Nevadai sivatagban. \"Rihanna mindig is meg volt róla győződve, hogy az idegenek a Földre jönnek még az ő életében\" - mondta egy, az énekesnőhöz közel álló forrás. Riri felbérelt egy néhány embert, akiknek a feladata nem más, mint folyamatosan az eget fürkészni és jelenteni, ha valami rendkívülit észlelnek. A bázist egy olyan helyre állították fel, ahol viszonylag gyakoriak az ilyen észlelések. A közelükben van a Little A\'Le\'Inn nevű motel is, ahol az UFO-hívők szoktak megszállni.

 • Az öreg halász és az UFO

  Egy orosz halász azt állítja, többször látott egy földönkívüli lényt, és mindannyiszor az alkoholhoz kellett nyúlnia.

 • Kínában megépítették a világ legnagyobb távcsövét

  Peking - Kínában megépítették a világ legnagyobb teljesítményû optikai távcsövét - adta hírül az Új-Kína hírügynökség

  Az óriásteleszkópot Pekingtõl százhetven kilométerre északkeletre állították fel, a Kínai Tudományos Akadémiához tartozó egyik kutatóbázison.

 • Különös ütközés: UFO csapódott a repülőhöz?!

  Különös ütközés: UFO csapódott a repülőhöz?!Az Air China légitársaság Boeing 757-ese kénytelen volt visszatérni a repülőtérre. A felszállás után, a repülés 20. percén a pilóták erős csapást észleltek, azonkívül észrevették, hogy a gép irányításában is zavarok keletkeztek, így amellett döntöttek, hogy visszatérnek a kiindulási helyre. Az incidens során szerencsére senki nem sérült meg, azonban a repülőgép orra olyan lett, mintha egy óriási ököl csapott volna le rá. Az Air China közölte, hogy a gépbe egy madár csapódott bele. De ilyen magasságban, már nem gyakori a madár.

 • Antianyag-detektort juttat az ûrbe az ûrsikló-program utolsó küldetése

  Kozmikus sugárzást mérõ antianyag-detektort juttat az ûrbe az amerikai ûrsiklóprogram februárra tervezett utolsó küldetése.

 • ET. - A földönkívüli

  Fõszereplõk: Dee Wallace Stone, Peter Coyote, Drew Barrymore, Henry Thomas és Robert MacNaughton
  Zene: John Williams
  Fényképezte: Allen Daviau
  Forgatókönyv: Melissa Mathison
  Rendezte: Steven Spielberg

 • Különös fényjelenségek a Bugarach hegycsúcsnál - videó

  Különös fényjelenséget tapasztaltak pár napja a Bugarach hegycsúcson Dél-Franciaországban. A hiedelem szerint védelmet nyújt a maja naptár szerint idén december 21-én esedékes világvége elõl.

 • Ismeretlen életformát találtak az Antarktiszon

  Sosem látott baktériumra bukkantak orosz kutatók az antarktiszi Vosztok-tóból vett mintákban. Az új életforma egyik ismert baktériumcsoportba sem sorolható be. Több mint egy évtizednyi, megszakításokkal tarkított fúrás után, az orosz antarktiszi expedíciónak tavaly sikerült áttörnie az antarktiszi Vosztok-tó 3720 méter vastag jegét, és vízmintát vettek a tóból. A kutatók elsõ eredményeirõl az orosz RIA hírügynökség számolt be.

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!