rss
 • 520 napos Mars-utazást szimulálnak

 • Share on Tumblr

  A Vörös Bolygó elérése valójában 20 vagy inkább 30 évet venne igénybe - közölte Martin Zell, az Európai Ûrkutatási Hivatal (ESA) illetékese annak kapcsán, hogy hamarosan hattagú nemzetközi legénység kezdi meg egy 520 napos Mars-utazás szimulációját.

  Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!

  A három oroszból, egy olasz-kolumbiaiból, egy franciából és egy kínaiból álló legénységet 2010 június 3-án egy moszkvai kutatóintézetben zárják el hermetikusan a külvilágtól. A Mars500 elnevezésû szimuláció 2011 novemberében ér véget. "Idõtartama miatt példátlan ez az 520 napos Mars-utazás" - jelentette ki Martin Zell, aki az ESA részérõl vezeti a programot.

  A hattagú legénység mindegyikére három-három négyzetméter "személyes körlet" jut a moszkvai Orvosbiológiai Problémák Intézetében felépített szimulált ûrhajóban. A kísérlet során folyamatosan megfigyelés alatt tartják a legénységet, amely két pihenõnappal heti öt napon át dolgozik. A Mars-utazók a nemzetközi ûrállomás asztronautáinak életét élik majd: gondoskodnak magukról, tudományos kísérleteket végeznek és rendszeresen tornáznak.

  Kétszázötven nap után megkezdõdik a "Marsra szállás": a legénység három tagja a szimulált "Mars-felszínen" kutat egy hónapig, míg a többiek "orbitális pályán maradnak az ûrhajóban".

  Tavaly már sikeresen végzõdött egy hasonló kísérlet az oroszországi intézetben. Akkor 105 napig szimulálták a Mars-expedíciót szintén hattagú legénységgel.

  Ezúttal a hat Mars-utazó pszichikai és fizikai adatait is pontosan rögzítik.

  A jelenlegi legénység kínai tagja az egyetlen képzett asztronauta. Vang Jüe egy sajtókonferencián arról beszélt: Kína készül rá, hogy egy nap valóban embereket küldjön a Mars felderítésére. Szerinte a Mars500 ebbõl a szempontból mérföldkõ az ûrkutatásban.

  A kísérleti legénység valószínûleg sohasem indulhat el a Vörös Bolygóra, de mint a francia résztvevõ megjegyezte: "az unokám talán eljut a Marsra, és akkor elmondhatom, nekem is részem volt ebben".


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Pataky Attilát elvitték az ufók! Többször is!

  Pataky Attila az egyik sztármagazinnak azt mesélte, hogy több nullladik típusú élménye is volt már, ebbõl két alkalommal ragadták el az idegenek - írja Bestre és az MTV-re hivatkozva a habostorta.hu.

  "Egy pálcaszerû mûszerrel vizsgáltak a csuklómon keresztül" - nyilatkozta az énekes. Pataky Attila az egyik sztármagazinnak azt mesélte, hogy több nullladik típusú élménye is volt már, ebbõl két alkalommal ragadták el az idegenek.

 • Szellemvonatvadászt ölt vonat

  Szellemvonatvadászt gázolt halálra egy valódi vonat az Egyesült Államokban. A 29 éves férfit Észak-Karolina államban érte a vég, Statesville városának közelében egy vasúti pálya hídján, ahol 119 évvel ezelõtt kisiklott egy szerelvény hét kocsija, szakadékba zuhant és 30 ember emiatt meghalt. A helyi legenda szerint minden évben a tragédia napján hallani lehet a vonatot a mozdony füttyével és az utasok sikításával.

 • Anettka egy UFO?

  A TV2 Aktív címû mûsora csütörtök este interjút mutatott be egy békéscsabai asszonnyal.

  Mária a kereskedelmi csatorna kamerái elõtt láthatatlan földönkívüliekkel beszélgetett, méghozzá természetesen UFO-nyelven. Azt is elárulta, hogy õ bizony a kommunikáción kívül szexuális viszonyba is gyakran keveredik az ûrbõl jött látogatókkal.

 • Lassul az ufókutatás

  Lekapcsolják Észak-Kaliforniában az Allen Telescope Array nevezetû teleszkópmezõt. Az amerikai állam ugyanis nem tudja tovább támogatni az eredménytelenül üzemelõ állomást. –

 • A holdkõzet a korábban véltnél sokkalta több vizet tartalmaz

  A korábban véltnél sokkalta - legalább százszor - több vizet tartalmaz a holdkõzet - számoltak be új módszerek alapján eljáró amerikai kutatók, akik szerint az eredmények a Hold kutatására is hatással lehetnek.

 • Több bolygón lehet élet, mint azt eddig hittük

  Komputeres modellek alapján a feltételezettnél sokkal több bolygón lehet élet - állítják brit tudósok, akik kutatásaikról az Aberdeeni Tudományos Fesztiválon számoltak be.

 • Meteorkrátert imádtak az ókorban a Baltikumban

  Meteorkrátert imádtak az ókorban a mai Észtország területén. Valamikor 7500 és 4000 évvel ezelõtti idõszakban egy meteor robbant szét a legnagyobb észt sziget, Saaremaa fölött.

 • Földönkívüliek után kutatnak

  Kalifornia északi részében október elején az Allen Telescope Array (ATA) 42 rádióteleszkópja hozzálátott tudományos adatok gyûjtéséhez a világmindenség legtávolabbi sarkaiból.

 • Folytatja az ESA a világûr idõjárásának kutatását

  A Cluster-küldetés sikerén felbuzdulva további kutatásokat tervez a világûr idõjárásának felmérésére az Európai Ûrügynökség (ESA).

 • Elsõ ízben fedeztek fel Tejútrendszeren kívüli bolygót

  Elsõ ízben a Tejútrendszeren kívül született bolygót fedeztek fel csillagászok. Az egyelõre HIP 13044b nevet viselõ égitest, valamint csillaga egy olyan törpegalaxis maradványaihoz tartozik, amelyet 6-9 milliárd évvel ezelõtt a Tejútrendszer nyelt el. Minderrõl a Max Planck Intézet heidelbergi csillagászkutatói írtak.

 • Hat új Naprendszeren-kívüli bolygót fedeztek fel

  Hat új, a Naprendszerünkön kívüli, úgynevezett exobolygót fedezett fel egy nemzetközi csillagászcsoport a CoRoT csillagászati mûhold segítségével - az új planéták között elõfordul "zsugorított" Szaturnusz, ahogy "felpüffedt" forró Jupiter, vagy az igen ritkának számító barna törpe.

 • Közel 21 ezer képkockából áll az eddigi legrészletesebb Mars-térkép

  Közel 21 ezer képkockából áll az eddigi legrészletesebb Mars-térkép, amelyet a Mars Odyssey amerikai kutatószonda felvételeibõl állítottak össze.

 • Délebbre hozhatják az északi fényt a napviharok

  Délebbre hozhatják az északi fényt a napviharok - állítják az amerikai ûrkutatási hivatal (NASA) szakemberei.

 • Aggódnak bolygónkért az idegenek?

  LONDON – Gyorsan melegedõ bolygónk miatt aggódnak, ezért járnak csapatostul ide a földönkívüliek – állítja Malcolm Robinson, a rendõrség különleges jelenségekkel foglalkozó szakcsoportjának vezetõje.

 • Megnövekedett veszéllyel néz szembe az ûrrepülõgép a következõ útján

  Cape Canaveral - Az általában vállaltnál nagyobb veszéllyel néz szembe az amerikai ûrrepülõgép a következõ útján, amikor a Hubble ûrtávcsõ megjavítása céljából ûrszeméttel szennyezett pályára kényszerül állni - jelentették be a Kennedy ûrközpontban.

  A legújabb latolgatás szerint 1 a 185-höz az esélye, hogy az Atlantis jövõ havi útja katasztrófába torkollik.

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!