rss
 • Jurij Gagarin, a világ elsõ ûrhajósa 75 éves lenne

 • Share on Tumblr

  Budapest - Március 9-én lenne hetvenöt éves Jurij Gagarin, a világ elsõ ûrhajósa.

  A Szmolenszk melletti Lusino faluban, parasztcsaládban született. Az ipari technikum után a munkásfiatalok repülõklubjában szeretett bele a repülésbe. 1957-ben elsõ osztályú minõsítéssel avatták pilótává, két évvel késõbb jelentkezett az ûrkutatási programba, s háromezer vetélytárs közül választották ki.

  Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!

  A szovjet hírügynökség, a TASZSZ 1961. április 12-én röpítette világgá a hírt, hogy Jurij Alekszandrovics Gagarin a Vosztok-1 típusú egyszemélyes ûrhajóval egy óra negyvennyolc perc alatt megkerülte a Földet, majd sikeresen földet ért. A legenda szerint az ûrhajózási állami bizottság a rajt napjának reggelén German Tyitovot jelölte ki ûrhajósnak, de Nyikita Hruscsov, a kommunista párt mindenható fõtitkára bekérette a jelöltek tablóját és a fotogénebb Gagarin képére bökött...

  Az elsõ ûrrepülést a szovjet propaganda a kommunista rendszer felsõbbrendûségének igazolására használta. Gagarint ezredessé léptették elõ, megkapta a Szovjetunió Hõse címet és a Lenin-rendet. A két lábon járó propagandafegyver beutazta az egész világot (1961-ben Magyarországon is járt), a nyílt arcú, egyszerû, szerény fiatalember mindenhol rokonszenvet keltett. Állam- és kormányfõk fogadták, elhalmozták kitüntetésekkel, holdkrátert és ásványt neveztek el róla.

  A hithû, kommunista Gagarin mindig kiállt hazája és rendszere mellett. Amikor Afrikában megkérdezték, volt-e nála valamilyen talizmán, teljes komolysággal azt válaszolta: "Igen, a szkafanderem zsebében egy igazolás, hogy szovjet állampolgár vagyok. Ez a legmegbízhatóbb talizmán." A korabeli szovjet titkolózás miatt azonban még ma is akadnak, akik kétségbe vonják, repült-e Gagarin, vagy ha igen, õ volt-e az elsõ.

  Gagarin, akit minden "veszélyes" tevékenységtõl, még az autóvezetéstõl is eltiltottak, a szovjet ûrhajósok egységének parancsnoka, majd a késõbb róla elnevezett kiképzõközpont parancsnok-helyettese lett. 1968 februárjában repülõmérnöki diplomát szerzett, s ismét repülhetett vadászgépen. Március 27-én rossz idõjárási viszonyok közepette szállt fel elõször, egy tapasztalt pilóta társaságában. A géppel 12 perc után megszakadt a rádiókapcsolat, öt méter mélyen a fagyott földbe fúródott roncsait csak reggel találták meg.

  Gagarin halála is a leghajmeresztõbb pletykákra adott alkalmat. Egyesek szerint depresszióba esett, inni kezdett és részegen szállt fel, mások szerint "földön kívüliek" ragadták el, rebesgették, hogy ûrkísérlet vagy közúti baleset áldozata lett, felrobbantották, lelõtték, öngyilkos lett, túlélte a balesetet, de plasztikai mûtétet hajtottak rajta végre és zárt intézetbe csukták. A hivatalos (azóta felülvizsgált, s ismét jóváhagyott) jelentés szerint a gép egy másik repülõgép okozta turbulencia miatt dugóhúzóba került és mire ebbõl kijutott, már olyan közel volt a földhöz, hogy a becsapódást nem lehetett elkerülni.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Délebbre hozhatják az északi fényt a napviharok

  Délebbre hozhatják az északi fényt a napviharok - állítják az amerikai ûrkutatási hivatal (NASA) szakemberei.

 • Kitiltják az ûrbõl a szilikonmellû nõket

  Megtiltanák a szilikon mellû nõk utazását a Virgin ûrjáraton, mert félõ, hogy az implantátumok a kabinban uralkodó nyomás miatt megnõnének és szétrobbannának - írta a Sun.

 • Naprendszerünk keletkezésének titkairól árulkodik a franciaországi meteorit

  Az 1864-ben Franciaország területén becsapódott orgueil-i meteorit 4,5 milliárd éves, és egy olyan õsi csillag mikroszkopikus maradványait hordozza, amely Naprendszerünk keletkezésének idején robbant fel.

 • Alkalmas lehet a Mars talaja az élet támogatására

  Los Angeles - A Phoenix-szonda által vett minta elsõ elemzései szerint a Mars talaja tartalmaz az élethez szükséges alkotóelemeket - közölték a NASA kutatói.
  A május 25-én landolt Phoenix az elsõ leszállóegység, mely a Mars északi sarkvidékén üzemel és a felszín alatti talajréteget közvetlenül tanulmányozza. A missziót irányító kutatók szerint a Phoenix robotkarával kiemelt talajminta elsõ elemzése azt mutatta, hogy az a vártnál lúgosabb. A markolókanállal nyert mintát a Földrõl szállított vízzel keverte el a robot, majd a teáscsésze-méretû kemencébe juttatta.

 • Ufó szállt Budapest felett?

  Kriston Endre, a Magyar Ufókutató Intézet vezetõje lapunknak elmondta: nem zárják ki, hogy igazi ufót kapott lencsevégre a fiatalember, de az is lehetséges, hogy a kép egy egyszerû hamisítvány. Egyelõre vizsgálják a képet, csak késõbb tudnak nyilatkozni róla.

 • Ufót videózott a nyugdíjas férfi - képpel

  Derek Bridges teljesen megdöbbent, amikor meglátta, hogy ufó közeledik a háza felé, Basingstokeban.

 • Pataky Attila vallomása: Elraboltak az UFO-k

  Az Edda zenekar frontembere egy reggeli mûsorban vallotta be, hogy személyesen is átélt már valós élményeket a földönkívüliekkel.

 • Letartóztattak az ál-ufót mutogató férfit

  Letartóztattak az ál-ufót mutogató férfitEgy kínai férfi csupán tréfának szánta kitalációját, miszerint egy földönkívüli holttestre lelt a Sárga-folyó partján, ám tette súlyos következményekkel járt. Li úr a legnagyobb kínai közösségi oldalon is képeket posztolt a fagyasztójában tárolt állítólagos ufóról. A férfi igyekezett minél hitelesebben előadni, hogy szenzációs felfedezést tett. A fotók hamar elterjedtek egész Kínában, egyesek már történelmi jelentőségű eseményről is beszéltek, azonban sajnos hamar kiderült, hogy az egész hír hazugság, és Li maga készítette az űrlényt egy speciális gumiszerű anyagból.

 • Új teherhordó ûrhajót fejleszt ki Japán

  Új, fejlettebb teherhordó ûrhajó kifejlesztésén dolgoznak Japánban, amely alkalmas lehet a Nemzetközi Ûrállomásra (ISS) tartó oda- és visszaútra is.

 • Lord British a világûrben

  Moszkva - Richard Garriot, akit az interneten Lord Britishként ismernek, s aki vasárnap a hatodik ûrturistaként elindult a Nemzetközi Ûrállomásra, apjának, a NASA ûrhajósának nyomdokaiba szeretett volna lépni, de ez látási problémái miatt nem sikerült.

  Ezért 30 millió dollárt, vagyonának jelentõs részét áldozta arra, hogy úgy láthassa a Földet, mint egykor apja, s a hírek szerint boldogan kész lett volna még rátenni további 15 milliót, ha ki is léphet a világûrbe.

 • Ufót látott a vadászpilóta - videó!

  Ufót látott a vadászpilóta - videó!A vadászpilóta bevetés közben egy furcsa - azonosítatlan - repülőt látott. Elsőre a repülő előtt lebegett, majd néhány pillanat múlva a repülő mögé került. Olyan gyorsan történt mindez, hogy az egészről csupán néhány másodpercnyi felvétel készült a vadászrepülő fedélzeti kamerájával. A rendszeresen felbukkanó UFO -k kapcsán az országok védelmi szolgálatai, a honvédelmi szervek, a titkosszolgálatok sem adnak ki semmilyen közleményt sem. Vajon hogyan és mi történik egy - egy ilyen ufo észleléskor?

 • Két orosz család az elsõ magánûrhajó utasai között

  Fel, az ÛRBE!

  Moszkva - Az elsõ magánûrhajóra már kaphatók a jegyek és eddig világszerte 250 személy, köztük 11 orosz foglalt helyet az elsõ járatokra - közölte hétfõn Moszkvában Steven Attenborough, a Virgin Galactic cég vezérigazgatója.

 • Revolverrel lövöldözni ufókra? Nem is nagy hülyeség!

  A Vasember 2 után is folytatódik Robert Downey Jr. és Jon Favreau gyümölcsözõ együttmûködése.

  A Cowboys and Aliens címû western sci-fiben a vadnyugatot megszálló földönkívüliekkel veszik fel a harcot.

 • Láthatatlanná tevõ szert találtak fel?!

  Egy lépéssel közelebb a láthatatlanná tevõ köpenyhez

  Washington - Egy lépéssel közelebb került a tudomány a láthatatlanná tevõ anyaghoz - jelentették amerikai kutatók a Nature és a Science címû folyóiratokban megjelent tanulmányukban.

 • Gyorshajtó csillaghalmazt fényképezett a Hubble

  Különösen nyugtalan és fiatal csillaghalmazt figyelt meg és mért fel pontosan a Hubble ûrteleszkóp a Tejútrendszerben.

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!