rss
 • Egy évet még várni kell az ûrkalandra

 • Share on Tumblr

  A leendõ civil ûrturistákat 100 kilométeres magasságba felszállító és velük ott negyedórát keringõ géppárost még csak az ûrrepülõtéren állva, netán gyakorlórepülés közben láthatják a 200 ezer dolláros utazási jegyet már megfizetõ utasok. Az elsõ ûrtúrát csak 2009-re tervezik.

  Az új évezreddel megnyílt a lehetõség a világûr-turizmus elõtt. Aki fizikailag alkalmas és nagyon fizetõképes, orosz ûrhajókon felrepülhet és napokat tölthet az ISS nemzetközi ûrállomáson.

  Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!

  Ám az ûrturisták jövõre már jóval olcsóbban is élvezhetik - igaz csak negyedórán át - a súlytalanságban lebegést, 100 kilométeres magasságból gyönyörködve a Föld látványában, miközben akár fényképeket is készíthetnek az ûrkalandról.

  Az elsõ ilyen repülésekre 2005-ben került sor, amikor a White Knight-1 típusjelzésû, gázturbinás sugárhajtású hordozógép hasa alól 18 kilométer magasban beindított rakétahajtómûvével elengedett SpaceShip-1-es repülõgép pilótája egy utassal 100 kilométer magasra emelkedett. Ott négy percet repült a súlytalanság állapotában, szuborbitális (közel orbitális) keringõ-pályán. Aztán kormányozott siklórepüléssel visszaereszkedett a Mojave-sivatagban lévõ ûrrepülõtérre.

  A siker elsõsorban a világrekordokat sorban begyûjtõ különleges mûanyag repülõgépek világhírû konstruktõrének, Bert Rutannak, a kaliforniai Scaled Composits vállalat tervezõjének köszönhetõ. Õ tervezte a Földet elsõként leszállás és utántöltés nélkül körbe repülõ gépet, majd azt sugárhajtómûvest is, amellyel Steve Fossett, a 2007-ben kis túragépével eltûnt, s a bõ egy évvel késõbb fölfedezett baleseti nyomok alapján immár holttá nyilvánított világrekord-halmozó kerülte meg a bolygónkat.

  A sikerek alapján 2004-tõl több amerikai és európai vállalat is tervezett fizetõ ûrturistákat felvivõ szuborbitális szerkezeteket, így az Armadillót, a Bigelow-t, Rocketplane-t a Blue Origint. A Scaled Composit a közben hozzájuk csatlakozó angol repülõ-milliárdos, Richard Bronson vállalata, a Virgin Galactic segítségével jelentõsen megelõzve a többieket, már meg kezdte a hat-nyolc személyes WhiteKnight-2 - SpaceShip-2 géppáros építését.

  Ám 2007. július 26-án - egy földi próba során - a többször sikerrel kipróbált kis rakétagép hajtómûve felrobbant, s nemcsak a gép pusztult el, hanem négy mérnök is életét vesztette, három pedig súlyosan megsebesült. A 2008-ra (a hat, egyenként 200 ezer dolláros jegyet már megvásárolt utassal) tervezett indulást két évvel el kellett halasztani, a gépet teljesen át kellett tervezni.

  A Scaled Composit és a Virgin Galactic internetes portálján meghirdette, hogy az új "2-es páros" elkészült és 2008 decembere óta az új-mexikói sivatagban épülõ Las Croces-i ûrrepülõtéren a nagyközönség is megcsodálhatja. Üzemszerû repüléseit azonban valószínûleg csak 2010-tõl indítják meg, s az elsõkre - a nagy világválság ellenére - már minden helyet lefoglaltak.

  A WhiteKnight-2 az 1-eshez hasonlóan ugyancsak kéttörzsû, de már összesen négy gázturbinás sugárhajtómûvével emelkedik 15-18 kilométer magasba, ahol a hasa alól indítja a rakétahajtású SpaceShip-2-t. Az egyre gyorsulva emelkedik fel 100 kilométerre, majd ott negyedórás keringõ-pályára áll. Aztán négy-és-fél méteres fesztávú csonkszárnyaival és kettõs farkával kormányozottan siklik vissza a légtérbe, majd a reptérre.

  A szénszálas mûanyagból készült anyagép szárnyvégei közötti távolság harminc méter,
  kis kerek ablakai vannak, hogy a törzs biztonságosan viselje el a belsõ túlnyomást. A kis rakétás SpaceShip-2 utasszállító is hasonló szerkezetû. Építõi szerint alkalmas lehet kisebb, könnyebb mûholdak felbocsátására is.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Az amerikai kormány meg akarta vesztegetni az egyik legnagyobb UFO kutatót

  Az amerikai kormány meg akarta vesztegetni az egyik legnagyobb UFO kutatótUgyancsak érdekes információmorzsákat tettek közzé a minap Dr. Steven Greerről. A William Henry amerikai UFO kutató és rádiós műsorvezető elmondása alapján készült beszámoló szerint, a közönségnek meglehetősen furcsa körülmények között kellett végigülnie néhány hete a Sirius alkotójának egyik előadását, amelyben egyébként igen érdekes dolgokat osztott meg hallgatóságával. Dr. Greer mindössze alig néhány perccel a saját előadása előtt érkezett a helyszínre, több testőr kíséretében, Greer csak azután ment fel a színpadra, hogy a testőrök az előadóterem összes bejáratát kulcsra zárták.

 • A "marsi ufók" egyszerû pixelhibák

  Az elmúlt napokban a neten rohamosan elterjedt marsi "ufók" egyszerû pixelhibák, illetve az eredeti NASA-képek megbuherált változatai.

 • Gravitációt utánzó ûrruhát fejlesztettek ki Amerikában

  Gravitációt utánzó ûrruhát fejlesztettek ki amerikai tudósok, akik a rugalmas anyagból készült speciális öltözéktõl remélik, hogy megoldást adhat a hosszú ûrutazások megoldatlan problémájának tekintett izomsorvadásra.

 • Az ufók és a titokzatos skatulya

  Milánó - Olaszországban film készül egy férfiról, aki állítása szerint 30 éve kapcsolatban áll a földönkívüliekkel.

  Az 54 éves Pierfortunato Zanfretta volt rendõr fõszereplõje, ugyanakkor áldozata is egy történetnek, amely miatt egyesek megkérdõjelezik épelméjûségét, mások pedig hisznek benne.

 • Száznál több magyar mûszer járt eddig a világûrben

  Budapest - Száznál több magyar mûszer járt eddig a világûrben - hangsúlyozta Both Elõd fizikus, csillagász, a Magyar Ûrkutatási Iroda igazgatója az ENSZ október 4-10. között zajló Ûrkutatási Világhete alkalmából.

  Az ENSZ 1999-ben döntött az Úrkutatási Világhét megrendezésérõl, amellyel a nemzetközi szervezet két évfordulóra kíván emlékeztetni. Egyrészt 1957-ben állították Föld körüli pályára bolygónk elsõ mesterséges holdját, a Szputnyik 1-et.

 • Kényelmesebb ûrruhák

  Houston - Az amerikai ûrügynökség (NASA) új ûrruhákat rendelt a következõ holdutazásra. Kényelmesebbeket, mint a jelenlegiek, ugyanakkor olyanokat, amelyek a maximális védelmet nyújtják.

  A Constellation-nek elnevezett öltözékeket a Oceaneering International texasi cég tervezi és kivitelezi egy 120 millió dolláros elõszerzõdéssel - írta az El País címû spanyol napilap.

 • UFO támadás Tadzsikisztánban?

  Repülõ csészealjat filmezett le egy tádzsik fiú a közép-ázsiai ország északi részén fekvõ Khujand városában – számolt be a RIA Novosztyi. Többen is látták a furcsa égi jármûvet, azonban egyedül a kilencedikes Bahtovar Khursedzodnak sikerült lefilmeznie a földönkívülinek vélt jármûvet.

 • Hol kezdõdik az Invázió?

  Egy filmelméletet tanuló egyetemista az Egyesült Államokban több mint kétszáz nézõt kérdezett meg azInvázió (Invasion, bemutató: november 15.) vetítése után, hogy vajon hol készültek a felvételek. A nézõk elsöprõ többsége kitérõ választ adott, sokan azt mondták, nyilvánvalóan valahol az USA-ban, csak fogalmuk sincs, merre, de olyanok is akadtak, akik inkább Kanadára, esetleg Londonra tippeltek.

 • Halottidézés a börtönben

  A holland börtönökben egyre elterjedtebb dolognak számít a médiumok alkalmazása. Paul Van Bree, az egyik halottlátó például azon munkálkodik, hogy segítsen a raboknak jobban tisztelni és szeretni magukat.

 • Furcsa fényeket láttak az emberek a NASA rakétája miatt

  A NASA Virginiában lõtte fel legutóbb az egyik kísérleti rakétáját. Valószínûleg egy robbanás okozhatta, de több tucat szemtanú jelentkezett, hogy furcsa fényeket látott az égen.
  Szombat este lõtték fel a "Black Brant XII" nevû kísérleti rakétát, hogy megvizsgálják vele az atomszféra legmagasabb pontján összegyûlõ felhõket. A fellövés pillanatában több tucat szemtanú hívta a helyi tévéket és rádiókat, hogy bejelentse: furcsa fényeket látott az égbolton.

 • Karbantartási feladatok miatt két asztronauta az ûrbe utazott

  Csütörtökön a Nemzetközi Ûrállomás két asztronautája merészkedett az ûrbe, hogy karbantartási feladatokat, valamint szerelési munkálatokat hajtson végre.

 • Titkolják az ufók létét?

  A hatóságok - korábbi ígéreteik ellenére - nem árulnak el semmit, így a kíváncsiak csak találgathatnak.

 • Hihetetlen! Ufó ragadott magával egy tehenet - fotóval

  Amint egy fiatal pár, Sergio és Laura az argentínai Puerto Gaboto határában sétálgatott egy folyóparton, félelmetes jelenet szemtanúi lettek.

 • Tényleg gyíkot fotózott az űrszonda a Marson?

  Tényleg gyíkot fotózott az űrszonda a Marson?Egy internetes ufófigyelő észrevett egy eddig beazonosítatlan lényt, ami a Mars Curiosity felvételén látható.Hatalmas érdeklődés övezi a Mars Curiosity útját. A felderítő eszköz lassan egy éve folyamatosan képeket küld a Földre, az idegen bolygóról és most úgy tűnik, sikerült végre egy élőlényt is lefotóznia. Egy földönkívüli jelenésekre szakosodott oldal egyik bloggere fedezte fel azt a képet, amelyen egy eddig nem azonosított lény látszik. Formájából ítélve hüllő lehet, ha egyáltalán valami köze van az élő organizmushoz...

 • Gabcikovóban UFO-kat láttak a parasztok

  Senki nem hiszi el Bigangya Lajos bõsi földmûvelõ történetét, miszerint az idegenek antennát implantáltak a hátsójába.

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!