rss
 • Egy évet még várni kell az ûrkalandra

 • Share on Tumblr

  A leendõ civil ûrturistákat 100 kilométeres magasságba felszállító és velük ott negyedórát keringõ géppárost még csak az ûrrepülõtéren állva, netán gyakorlórepülés közben láthatják a 200 ezer dolláros utazási jegyet már megfizetõ utasok. Az elsõ ûrtúrát csak 2009-re tervezik.

  Az új évezreddel megnyílt a lehetõség a világûr-turizmus elõtt. Aki fizikailag alkalmas és nagyon fizetõképes, orosz ûrhajókon felrepülhet és napokat tölthet az ISS nemzetközi ûrállomáson.

  loading...
  Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!

  Ám az ûrturisták jövõre már jóval olcsóbban is élvezhetik - igaz csak negyedórán át - a súlytalanságban lebegést, 100 kilométeres magasságból gyönyörködve a Föld látványában, miközben akár fényképeket is készíthetnek az ûrkalandról.

  Az elsõ ilyen repülésekre 2005-ben került sor, amikor a White Knight-1 típusjelzésû, gázturbinás sugárhajtású hordozógép hasa alól 18 kilométer magasban beindított rakétahajtómûvével elengedett SpaceShip-1-es repülõgép pilótája egy utassal 100 kilométer magasra emelkedett. Ott négy percet repült a súlytalanság állapotában, szuborbitális (közel orbitális) keringõ-pályán. Aztán kormányozott siklórepüléssel visszaereszkedett a Mojave-sivatagban lévõ ûrrepülõtérre.

  A siker elsõsorban a világrekordokat sorban begyûjtõ különleges mûanyag repülõgépek világhírû konstruktõrének, Bert Rutannak, a kaliforniai Scaled Composits vállalat tervezõjének köszönhetõ. Õ tervezte a Földet elsõként leszállás és utántöltés nélkül körbe repülõ gépet, majd azt sugárhajtómûvest is, amellyel Steve Fossett, a 2007-ben kis túragépével eltûnt, s a bõ egy évvel késõbb fölfedezett baleseti nyomok alapján immár holttá nyilvánított világrekord-halmozó kerülte meg a bolygónkat.

  A sikerek alapján 2004-tõl több amerikai és európai vállalat is tervezett fizetõ ûrturistákat felvivõ szuborbitális szerkezeteket, így az Armadillót, a Bigelow-t, Rocketplane-t a Blue Origint. A Scaled Composit a közben hozzájuk csatlakozó angol repülõ-milliárdos, Richard Bronson vállalata, a Virgin Galactic segítségével jelentõsen megelõzve a többieket, már meg kezdte a hat-nyolc személyes WhiteKnight-2 - SpaceShip-2 géppáros építését.

  Ám 2007. július 26-án - egy földi próba során - a többször sikerrel kipróbált kis rakétagép hajtómûve felrobbant, s nemcsak a gép pusztult el, hanem négy mérnök is életét vesztette, három pedig súlyosan megsebesült. A 2008-ra (a hat, egyenként 200 ezer dolláros jegyet már megvásárolt utassal) tervezett indulást két évvel el kellett halasztani, a gépet teljesen át kellett tervezni.

  A Scaled Composit és a Virgin Galactic internetes portálján meghirdette, hogy az új "2-es páros" elkészült és 2008 decembere óta az új-mexikói sivatagban épülõ Las Croces-i ûrrepülõtéren a nagyközönség is megcsodálhatja. Üzemszerû repüléseit azonban valószínûleg csak 2010-tõl indítják meg, s az elsõkre - a nagy világválság ellenére - már minden helyet lefoglaltak.

  A WhiteKnight-2 az 1-eshez hasonlóan ugyancsak kéttörzsû, de már összesen négy gázturbinás sugárhajtómûvével emelkedik 15-18 kilométer magasba, ahol a hasa alól indítja a rakétahajtású SpaceShip-2-t. Az egyre gyorsulva emelkedik fel 100 kilométerre, majd ott negyedórás keringõ-pályára áll. Aztán négy-és-fél méteres fesztávú csonkszárnyaival és kettõs farkával kormányozottan siklik vissza a légtérbe, majd a reptérre.

  A szénszálas mûanyagból készült anyagép szárnyvégei közötti távolság harminc méter,
  kis kerek ablakai vannak, hogy a törzs biztonságosan viselje el a belsõ túlnyomást. A kis rakétás SpaceShip-2 utasszállító is hasonló szerkezetû. Építõi szerint alkalmas lehet kisebb, könnyebb mûholdak felbocsátására is.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Megnövekedett veszéllyel néz szembe az ûrrepülõgép a következõ útján

  Cape Canaveral - Az általában vállaltnál nagyobb veszéllyel néz szembe az amerikai ûrrepülõgép a következõ útján, amikor a Hubble ûrtávcsõ megjavítása céljából ûrszeméttel szennyezett pályára kényszerül állni - jelentették be a Kennedy ûrközpontban.

  A legújabb latolgatás szerint 1 a 185-höz az esélye, hogy az Atlantis jövõ havi útja katasztrófába torkollik.

 • Ufót láttak és fotóztak Tajvanon

  Ufót láttak és fotóztak TajvanonEgy átlátszó földönkívülit rögzített a telefonja kamerájával egy férfi Tajvanon. Külföldi turisták barangoltak Tajvan szerte, amikor egy napon lencsevégre kaptak egy átlátszó idegent. A furcsa, magas lényt Taitung megyében, Tajvan legkeletibb részén sikerült lefotózniuk, ahol a természet az úr, s a vidékét hegyek-völgyek szelik át. Nade hogyan lehet egy ufo nauta teljesen átlátszó / földi gondolkodás szerint anyagtalan?! Jó kérdés.A tajvani ufó-társaság (rövid nevén: TUFOS) még vitatkoznak nem e csak az időjárás tréfálta meg őket.

 • Megnyíltak a titkos UFO akták

  A francia ûrkutatási hivatal (CNES) csütörtökön megnyitotta a nyilvánosság elõtt az eddig titkos UFO-archivumát. Egy weboldalra feltette az összes adatot, amely az elmúlt 50 évben gyûlt össze az azonosítatlan repülõ objektumok észlelésével kapcsolatban.

 • Meteorit csapódott be egy amerikai orvos rendelõjébe

  Teniszlabda nagyságú meteorit ütötte át egy Virginia állambeli orvos rendelõjének tetejét, az "égi" incidens során azonban senki sem sérült meg.

 • Meteorkrátert imádtak az ókorban a Baltikumban

  Meteorkrátert imádtak az ókorban a mai Észtország területén. Valamikor 7500 és 4000 évvel ezelõtti idõszakban egy meteor robbant szét a legnagyobb észt sziget, Saaremaa fölött.

 • A leggyorsabban keringõ csillagok alig öt perc alatt kerülik meg egymást

  Évtizedes kutatások után sikerült végre fényt deríteni egy rejtélyes csillagpáros valódi természetére: a két úgynevezett fehér törpe mindössze 5,4 perc alatt kerüli meg egymást, ez az ismert leggyorsabb és a legszorosabb közelségben lévõ bináris csillagrendszer.

 • Pataky Attilát elvitték az ufók! Többször is!

  Pataky Attila az egyik sztármagazinnak azt mesélte, hogy több nullladik típusú élménye is volt már, ebbõl két alkalommal ragadták el az idegenek - írja Bestre és az MTV-re hivatkozva a habostorta.hu.

  "Egy pálcaszerû mûszerrel vizsgáltak a csuklómon keresztül" - nyilatkozta az énekes. Pataky Attila az egyik sztármagazinnak azt mesélte, hogy több nullladik típusú élménye is volt már, ebbõl két alkalommal ragadták el az idegenek.

 • Negyed évszázadnyi UFO észlelést gyűjtöttek össze:

  Negyed évszázadnyi UFO észlelést gyűjtöttek össze:Egy kanadai csoport egy negyedszázadra vonatkozó gyűjteményt tett közzé, ennek felére nincs magyarázat. Az 1989 óta tevékenykedő csoport tagjai a különböző UFO-megfigyeléseket gyűjtik össze, kategorizálják és igyekeznek azokra megfelelő magyarázatot találni, hogy kiszűrjék a hamis jelzéseket. Mostani bejegyzésükben negyedszázados munkájuk eddigi eredményeit teszik közzé, néhány érdekes statisztikai adattal együtt. Kiderül, hogy az elmúlt 25 évben csak Kanadában majdnem 15 ezer esetet dokumentáltak, ám ezek nagyjából felére találtak már elfogadható magyarázatot.

 • Késõbb és jóval drágábban váltják le a Hubble ûrteleszkópot

  A tervezettnél késõbb, és az eddig jóváhagyott, többször módosított költségvetéshez képest is sokkal drágábban lehet csak leváltani a több mint 20 éves Hubble ûrteleszkópot - derül ki a NASA belsõ vizsgálatából.

 • Öngyógyító burkolat az ûrhajóknak

  Az ûrhajók burkolatán a felszálláskor vagy a világûrben szerzett sérülések autonóm javítására képes burkolat kifejlesztésén dolgoznak a Brisztol egyetem kutatói, az európai ûgyügynökség (ESA) megbízásából. Az elképzelés szerint a burkolatot alkotó szövetbe üreges apró üvegszáldarabokat kevernek, amelyek alig 60 mikrométer hosszúak és 30 mikrométer vastagok.

 • A NASA-nak a lakható bolygók kutatására kell összpontosítania

  Az ûrkutatás finanszírozásának prioritásaira javaslatot tevõ amerikai tudományos testület annak a 1,6 milliárd dolláros ûrteleszkópnak a megépítését szorgalmazza, amely a lakható bolygók és így a földönkívüliek megtalálásában játszhat kulcsszerepet.

 • Nyilvánosságra hozzák a brazil UFO-aktákat

  Nyilvánosságra hozzák a brazil UFO-aktákat, miután a dél-amerikai ország kormánya arra utasította légierejét, hogy dokumentálja és tegye elérhetõvé az azonosítatlan repülõ objektumról szóló beszámolókat.

 • Jég a Marson: a tudósok is ledöbbentek

  Vízjeget észlelt a vörös bolygó körül keringõ Mars Reconnaissance Orbiter szonda számos becsapódás okozta kráterben a bolygó sarkvidéke és egyenlítõje közötti félúton. Ez az elsõ alkalom, hogy jeget találtak ennyire közel a felszínhez a bolygó délebbi területein.

 • Aszteroidák ütközését fotózta a Hubble

  Aszteroidák ütközését fotózta a Hubble ûrteleszkóp, kutatók szerint elõször sikerült rögzíteni ilyen égi jelenséget.

 • A nagy földrengések még a Föld túlsó felén is rengéseket okozhatnak

  Mitõl reng a Föld?!

  Párizs - A nagy földrengések még a Föld túlsó felén is rengéseket okozhatnak: így például a 2004-es indonéziai katasztrófa (amely az azt követõ cunami miatt 220 ezer halálos áldozatot követelt Dél-Ázsiában) még a dél-amerikai Ecuadornál is rengéseket váltott ki.

  A meglepõ felfedezést az amerikai Utah Egyetem egyik kutatócsoportja tette, Kristine Pankow professzor vezetésével.

loading...
Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!