2024.07.21. - Dániel, Daniella

Bréking: űrlények nyomai a Marson

Bréking: űrlények nyomai a Marson
Bréking: űrlények nyomai a MarsonA Perseverance marsjáró a Jezero-kráter alján, a Yori-hágónál olyan finom szemcséjű homokkőre bukkant, amely ősi organizmusok nyomait őrizheti – írja a Space.com csillagászati portál. A NASA Perseverance rovere elért a Mars bolygón néhány fontos helyet.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!
A NASA Perseverance rovere elérte a Mars Jezero-kráterének alján lévő területet. E térségben egykor egy folyó létezett, ami üledékes kőzeteket sodort magával és rakott le. A kőzetekben a kutatók várakozásai szerint olyan szerves molekulák vannak, amelyek az ősi élet jelei lehetnek.

A NASA tudósai már hónapok óta buzgón kutatják a Yori-hágónak nevezett területet, ahol 3,5 milliárd évvel ezelőtt egy legyező alakú deltatorkolat húzódott, a folyó egy tóba ömlött. A NASA tudósai itt egy olyan kőzetre bukkantak, amely kísértetiesen emlékeztet egy korábban vizsgált homokkőre.

Mars bolygó pillanatkép - itt élhettek a földön kívüliek anno

A szerves anyagok és potenciális bioszignatúrák keresése során sokszor az olyan finom szemcséjű üledékes kőzetek vizsgálatát helyezzük előtérbe, mint amilyen itt található"
- mondta Katie Stack Morgan, a kaliforniai NASA Sugárhajtású Laboratóriumának kutatója.

A FINOM SZEMCSÉJŰ KŐZETEKBEN AZ AGYAG KONCENTRÁCIÓJA VISZONYLAG MAGASNAK SZÁMÍT, EZ PEDIG KÉPES MEGVÉDENI A NAGYOBB SZERVES MOLEKULÁKAT A NAPSUGÁRZÁS KÁROSÍTÓ HATÁSAITÓL.

Felvétel a kutatás helyéről
FORRÁS: NASA

A Perseverance rover 2021 februárjában érkezett meg a Marsra. Küldetésének kezdete óta 14 kőzetmag-mintát gyűjtött be, amelyeket légmentesen záródó tartályokba helyeztek. A minták Földre szállítását egy külön űreszköz végezné el, ennek fejlesztését a NASA és az Európai Űrügynökség közösen végzi.