rss
 • Star Wars III. rész - A sith-ek bosszúja

 • Share on Tumblr

  (Star Wars Episode III. - The Revenge of the Sith)
  Színes, szinkronizált amerikai sci-fi, 2005
  Fõszereplõk: Ewan McGregor, Hayden Christensen, Natalie Portman, Samuel L. Jackson, Christopher Lee, Ian McDiarmid. Fényképezte: David Tattersall
  Látvány: Gavin Bocquet.
  Zene: John Williams
  Írta és rendezte: George Lucas
  Lucasfilm
  InterCom
  Mozipremier: 2005. május 19.

  Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!

  A legsötétebb epizóddal bezárul a kör, teljessé válik a történet...

  Három nehéz, küzdelmes év után a Klónok háborúja a végéhez közeledik. A legtöbb szeparatista vezetõt elfogták vagy megölték: már csak a droidsereg vezére, Grevious tábornok és Dooku gróf áll ellen a Jediknek. A Tanács Obi-Wan Kenobit bízza meg azzal, hogy felkutassa és a törvény színe elé hozza õket.

  Ez idõ alatt a Coruscanton Palpatine szenátor egyre nagyobb hatalomra tesz szert. A köztársaságot kifárasztotta a háború. Már senki nem emeli fel a szavát, amikor a politikai változások során a régi világ teljesen átalakul - létrejön a Galaktikus Birodalom. A szenátor legközelebbi fegyvertársa, Anakin Skywalker egyre többet tud meg az erõ és a hatalom igazi természetérõl, mégis ellenáll a sötét oldal csábításának; tudja, ha enged, elveszíti szerelmét, Amidalát, akit titokban feleségül vett, és aki nemsokára megszüli közös gyermeküket…

  Anakin Skywalker jedi-lovag sorsdöntõ elhatározásra jut. Az õ döntése jelenti a Star Wars-legenda központi problémáját. Csaknem harminc évnyi várakozás és találgatás után a mozinézõk végre megtudhatják az igazságot.

  „A részek összeállnak, a kapcsolatok kiépülnek - ígéri az író-rendezõ George Lucas, aki teljessé teszi a mondát, amit 1977-ben a Csillagok háborúja: IV. rész - Új remény címû mozival kezdett el. - Végre az utolsó fejezetet is elmesélhetjük.”

  A sith-ek bosszúja a galaxisszerte dúló klónháborúk utolsó, katasztrofális csatáinak képeivel kezdõdik. Az egyik ilyen ütközet éppen a Coruscant, a szétesõ Köztársaság székhelye, a Jedi-lovagok otthona fölött zajlik. Palpatine szenátort túszul ejti a Szeperatista Szövetség robothadseregének, a droidseregnek vezére, az aljas Grievous tábornok. Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) és Anakin Skywalker (Hayden Christensen) elkeseredett kísérletet tesz a hatalmas túlerõvel szemben Palpatine kiszabadítására és Grievous elpusztítására.

  A film elején lévõ csata olyan események sorát indítja el, melyek elhozzák Anakin számára az igazság pillanatát. Féltve õrzött titkára, mely régóta nyomasztja, most fény derül: Jedi-lovagként és Padmé Amidala szenátor (Natalie Portman) titkos hitveseként kettõs életet él. Anakin Padmé elvesztése miatt kesereg, ezzel Palpatine prédájává válik, aki megmutatja neki az Erõ másik oldalát, ami eleddig tiltott volt az ifjú Jedi számára, és olyan képességek elsajátításával kecsegtet, melyekrõl nem is hitte, hogy léteznek.

  Obi-Wan érzékeli Anakin lelki vívódását, végül pedig fénykardpárbajra kényszerül tanítványával a Mustafar vulkanikus bolygóján.

  A végsõ párbaj Anakin és Obi-Wan között csak egy a film megdöbbentõen hatásos cselekménysorai közül. Az egyik csúcspont a film elején játszódó ûrcsata, mely a IV. rész felütésére emlékeztet, bár igazából ez a küzdelem nem is az ûrben, hanem a Coruscant külsõ atmoszférájában folyik. Parázs közelharcot láthatunk Obi-Wan és Grievous között is, aki a droid és emberszerû lény kombinációja, akárcsak az eljövendõ Anakin Skywalker maga.

  A film cselekménye egyben fontos kapcsolóelem az Új reményhez, amelynek felejthetetlen nyitójeleneteiben Darth Vader és rohamosztagosai elfoglalják a Lázadók egyik ûrhajóját. Ez a rész volt az utolsó abban a történetben, melyzet Lucas az 1970-es évek elején készített el.
  „Felvázoltam a szereplõk elõtörténetét, fõleg arról írtam, hogyan kerültek a IV. rész - Új reményben bemutatott helyzetükbe” - emlékszik vissza Lucas. - Bár nem kezdtem el megírni az elõzményeket húsz évig, az eredeti sztorin szerkezete alig változott; mindig létezett ez az epikus történet, amelyben az apát gyermekei váltják meg. A III. rész sok tekintetben meg fogja változtatni a közönség látásmódját, ami eddig az Új remény, a birodalom visszavág és A jedi visszatér története alapján alakult ki bennük. Egészen más élmény lesz végignézni a filmeket. Végig az hajtott, hogy bemutassam Anakin teljes történetét, aki jó emberként kezdte, de gonosszá válik, végül pedig gyermekei váltják meg. Izgalmas látni, hogy ez az egész végre összeállt."


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Idegen lények nyomai a Holdon? Az UFO-k már a spájzban vannak?

  Az Arizonai Egyetem két tudósa szerint elképzelhetõ, hogy idegen civilizáció nyomait viseli a Hold. Ufók? Vagy kik jártak az ember elõtt / közben és után a holdon?!?

 • Számítógépes vírus a Nemzetközi Ûrállomáson

  London - Számítógépes vírus fertõzte meg a Nemzetközi Ûrállomás laptopjait.

  Az ûrállomáson tanyázó, W32.Gammima.AG névre keresztelt, alacsony veszélyességi fokozatú vírus népszerû internetes játékok belépési neveire és jelszavaira vadászik, melyeket aztán továbbít egy központi szervernek. Az amerikai ûrkutatási hivatal, a NASA közleménye szerint a vírus nem jelent veszélyt az ûrállomás irányítórendszerére, ugyanakkor nyomozást indítottak a fertõzés ügyében.

 • Aggódnak bolygónkért az idegenek?

  LONDON – Gyorsan melegedõ bolygónk miatt aggódnak, ezért járnak csapatostul ide a földönkívüliek – állítja Malcolm Robinson, a rendõrség különleges jelenségekkel foglalkozó szakcsoportjának vezetõje.

 • Orotdox karácsony a Nemzetközi Ûrállomáson

  Moszkva - Három karácsonyfával és pihenéssel ünnepelte a Nemzetközi Ûrállomás személyzete az ortodox karácsonyt. Az egyik fa 40 centiméteres, és a szolgálati modulban áll, egy másik pedig az amerikai részben van. A harmadik fa csupán festett, és a szolgálati modul falát díszíti.

 • Ûrpotyautas a Discoveryn

  Washington - Váratlan útitársa volt a Discovery hét ûrhajósának az ûrrepülõgép indításakor: egy denevér - közölte szerdán az amerikai ûrkutatási hivatal, a NASA.

  A NASA szerint a bõregér az ûrsikló külsõ üzemanyagtartályán lógott, és a startkor is görcsösen kapaszkodott az ûrjármûbe a floridai Kennedy ûrrepülõtéren vasárnap.

 • Új teherhordó ûrhajót fejleszt ki Japán

  Új, fejlettebb teherhordó ûrhajó kifejlesztésén dolgoznak Japánban, amely alkalmas lehet a Nemzetközi Ûrállomásra (ISS) tartó oda- és visszaútra is.

 • Elhunyt Michael Crichton amerikai sci-fi író

  Los Angeles - Hatvanhat évesen Los Angelesben elhunyt Michael Crichton amerikai író, forgatókönyvíró és filmrendezõ, olyan megfilmesített sikerkönyvek szerzõje, mint Az Androméda-törzs vagy a Jurassic Parc.

  A honlapjára feltett gyászjelentés szerint kedden halt meg rákbetegségben.

  Crichton az amerikai science-fiction egyik legelismertebb és legnépszerûbb szerzõjének számít.

 • Óriáscsillag születését fényképezte a Herschel-teleszkóp

  A Nap tömegét már most nyolcszor-tízszer meghaladó óriáscsillag születésérõl küldött képeket az Európai Ûrügynökség (ESA) Herschel-teleszkópja, amelynek 3,5 méteres fõtükre nagyobb, mint bármelyik ûrbeli távcsõtükör.

 • Újabb becsapódás a Jupiteren

  Újabb "találat" érte a Jupitert: az errõl tanúskodó villanást egy ausztrál csillagász kapta lencsevégre.

 • A kozmikus sugárzás veszélyesebb, mint hitték

  Ûrhajósnak lenni nem a legveszélytelenebb foglalkozás, sok ok miatt. Ilyen például a kozmikus sugárzás.

 • Ûrutazásra készül három cseh

  Prága - Három cseh állampolgár is megvette a jegyet a Virgin Galactic háromórás ûrturistaútjára - közölte a Mlada Fronta Dnes címû prágai napilap.

  A magán ûrutazásokhoz tervezett SpaceShipTwo ûrhajó hordozó-repülõgépét a héten mutatták be a kaliforniai Mojave-sivatagban. Az elsõ ûrturisták az egy évig tartó tesztrepülések után utazhatnak vele.

 • Huszonötezer aszteroidát fedezett fel a NASA legújabb csillagászati mûholdja

  Huszonötezer korábban ismeretlen aszteroidát (kisbolygót) fedezett fel mûködése elsõ hat hónapjában az amerikai ûrkutatási hivatal (NASA) legújabb csillagászati mûholdja, a széles látószögû infravörös sugárzást felmérõ felderítõje - jelentette be a NASA.

 • Hétbolygós bolygórendszert fedeztek fel csillagászok

  Hét bolygóból álló, a Földtõl 127 fényévnyire lévõ naprendszert fedeztek fel a genfi egyetem csillagászai - közölte az Európai Déli Obszervatórium.

 • Űrpolipokat talált a NASA - videóval és képekkel

  Űrpolipokat talált a NASA - videóval és képekkelA NASA kutatói bejelentették, hogy a Marsról hazahozott kőzetekben egy bizonyos ACH302 elnevezésű baktérium parazitát találtak. A parazitáról később kiderült, hogy képes reakcióba lépni az emberi szervezettel, és gazdatestként használni azt ahhoz, hogy késöbb kifejlődhessen mint önálló életforma. A felvételen, egy 3 napos parazita embriót láthatunk amely megszületéséhez, a NASA kutatói egy kísérleti bárányt használtak fel. A videón egy olyan szűrőt használtak, amely képes kiküszöbölni az élőlény által gerjesztett elektromos hullámokat.

 • Tizenhárom milliárd éves az eddig felfedezett legõsibb galaxis

  Tizenhárom milliárd éves az eddig felfedezett legõsibb galaxis, amely a csillagászok számításai szerint csupán 600 millió évvel az õsrobbanás után jött létre.

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!