rss
 • Négy orosz mûhold tanulmányozza a Föld mágneses terét

 • Share on Tumblr

  Négy mûholdat bocsát fel a következõ években Oroszország a Föld mágneses terének tanulmányozása céljából. A Rezonansz nevû program a legjelentõsebb Nap-Föld-fizikai projekt az Interbol után.

  Lev Zeljonij akadémikus, az ûrkutatási intézet igazgatója elmondta, hogy a tervek szerint összehangolják az új programot a hasonló japán és kanadai projektekkel, s remélhetõleg 3-4 év múlva már mûködni fog egy nemzetközi mûholdhálózat a Földtõl 40-50 ezer kilométer távolságban.

  Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!

  A Föld magnetoszférája bonyolult és dinamikusan mozgó környezet, és minél több helyrõl tanulmányozzák, annál inkább érthetõvé válik, hogyan változik idõben és térben. "Ez a Földet körülölelõ terület nagyon fontos, a kozmikus idõjárás konyhájának is nevezik. Az ionoszféra alsó részében található hideg plazma, valamint a magnetoszférában és az ionoszféra felsõ részében lévõ meleg plazma egymással kölcsönhatásban áll" - magyarázta a tudós az Interfax orosz hírügynökségnek.

  A négy orosz mûhold két pályán mozog majd a Föld körül, élettartamukat öt évre becsülik. A nemzetközi összefogással megvalósuló Rezonansz programnak az a különlegessége, hogy a szputnyikok pályáját úgy határozzák meg, hogy azon mozogva a mûholdak hosszú ideig tartózkodhatnak a mágneses mezõ ilyen vagy olyan erõvonalának közelében. A belsõ magnetoszférában az elektronok és a protonok a mágneses mezõ erõvonalaihoz "kapcsolódnak", így a röppályának köszönhetõen a mûholdak hosszú ideig figyelhetik a részecskék "viselkedését".

  A tudományos kutatásnak része lesz úgy a plazma paramétereinek passzív tanulmányozása, mint aktív kísérletek földi mûszerek segítségével. A bonyolult antennarendszerrel felszerelt szputnyikokat az elektromágneses mezõk és a plazmarészecskék mérését szolgáló hagyományos, illetve a projekt keretén belül létrehozott, a kijelölt tudományos feladat elvégzése alkalmas mûszerekkel is ellátják. A plazma paramétereinek nagy pontosságú és gyors méréséhez nagyméretû szondák szükségesek, amelyeket azonban nem könnyû beépíteni a kicsinyke mûholdakba.

  A mágneses tér védi a földi élõvilágot a világûrbõl érkezõ sugárzások ellen, e nélkül nem létezne élet. A Föld mágneses mezõje azonban folyamatosan gyengül, amit számos tudós egy közelgõ pólusváltásnak tulajdonít. Póluscsere átlagosan 250-300 ezer évente történik a Földön, ám a két pólusváltás között eltelt idõ széles sávban mozog. A geológiai bizonyítékok szerint a Földön utoljára 750 ezer évvel ezelõtt következett be, így bármikor megtörténhet ismét. A változás néhány ezer év alatt zajlik le.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • UFO-t látott VV Attila

  VV Attila azt állítja, hogy UFO-t látott.

 • Lord British a világûrben

  Moszkva - Richard Garriot, akit az interneten Lord Britishként ismernek, s aki vasárnap a hatodik ûrturistaként elindult a Nemzetközi Ûrállomásra, apjának, a NASA ûrhajósának nyomdokaiba szeretett volna lépni, de ez látási problémái miatt nem sikerült.

  Ezért 30 millió dollárt, vagyonának jelentõs részét áldozta arra, hogy úgy láthassa a Földet, mint egykor apja, s a hírek szerint boldogan kész lett volna még rátenni további 15 milliót, ha ki is léphet a világûrbe.

 • Pataky Attilát elvitték az ufók! Többször is!

  Pataky Attila az egyik sztármagazinnak azt mesélte, hogy több nullladik típusú élménye is volt már, ebbõl két alkalommal ragadták el az idegenek - írja Bestre és az MTV-re hivatkozva a habostorta.hu.

  "Egy pálcaszerû mûszerrel vizsgáltak a csuklómon keresztül" - nyilatkozta az énekes. Pataky Attila az egyik sztármagazinnak azt mesélte, hogy több nullladik típusú élménye is volt már, ebbõl két alkalommal ragadták el az idegenek.

 • Szimulált Mars-utazás kezdõdött Moszkvában

  Moszkva - Mars-utazásra indult a moszkvai Orvosbiológiai Intézet kertjében hat fiatalember: moszkvai idõ szerint kedden 13.45-kor bezárult mögöttük az ott felépített ûrhajó-makett ajtaja, s 105 napig ki sem nyílik, hacsak a kísérleti alanyok valamelyike nem akarja megszakítani az "utazást".

 • Háztömbnyi nagyságú aszteroida száguldott el a Föld közelében

  2013 ET kódjellel ellátott, 140 méter hosszú égitest 950 ezer kilométerre száguldott el a Földtõl szombat este, majd 27 680 kilométerre közelítette meg a Földet a DA14-es kódjelû aszteroida is.

 • Új teherhordó ûrhajót fejleszt ki Japán

  Új, fejlettebb teherhordó ûrhajó kifejlesztésén dolgoznak Japánban, amely alkalmas lehet a Nemzetközi Ûrállomásra (ISS) tartó oda- és visszaútra is.

 • Sátánisták Kecskeméten!

  Egy szörnyûségesen megcsonkított macskatetemet találtak a kecskeméti Szentháromság temetõben.

 • Ufódiplomácia

  David Hudson phoenixi nagybirtokos a Yuma-völgyben él, és inkább kedveli a lovaglást, mint a szerves kémiát. Ezért aztán, amikor birtokán vulkáni eredetûnek vélt kõzeteket talált, a Cornell Egyetemhez fordult, és 22 ezer dollárért megtudta, hogy legelõin a marhái a vas-szilícium-dioxid-alumínium összetételû meteoritoknak köszönhetõen gyarapodnak jobban, mint a szomszédok állatai.

 • Az Opportunity marsjáró lett a vörös bolygó veteránja

  A Viking-1 rekordját átvéve az Opportunity marsjáró lett a vörös bolygón leghosszabb ideje mûködõ szerkezet.

 • Megtalálták az új Földet!

  A NASA 2011 decemberében rábukkant az elsõ olyan bolygóra, amely rendkívül hasonlít a Földre. Paraméterei alapján simán lehet rajta a miénkhez hasonló élet. 600 fényévre van, egy szupertávcsõvel fedezték fel. A tudomány mai állása szerint egy földi üzenet 600 évig száguld az ûrben, míg odaér.

 • Döbbenetes felismerés

  Egy angol tûzoltó, Jim Templeton 44 évvel ezelõtt kirándulni vitte családját a közeli mocsarakhoz. Új fényképezõgépével egy egész sorozat fotót készített lányáról. Jim örökre emlékezni fog arra, amit az egyik elõhívott fotó hátterében megpillantott.

 • Az eddigi legnagyobb felbontású képérzékelõ a csillagászat szolgálatában

  A csillagászat szolgálatába állítva a világ eddigi legnagyobb felbontású CCD-érzékelõjével fényképezhetik le a kozmikus mágneses mezõt és kutathatják a Földhöz hasonló exobolygókat.

 • Különös anatómiájú galaxist fényképezett a Hubble

  Egyedülálló felvételt sikerült készíteniük csillagászoknak a Hubble ûrteleszkóp segítségével egy szokatlan galaxisról.

 • Fotón az ûrbe

  Immár bárki "képes" lehet ûrutazásra, az is, akinek nincs pénze rá, mivel amerikai ûrsiklók felviszik a fényképét.

 • UFO-k röpködtek a Discovery legénysége szerint?

  Egy ismeretlen eredetû repülõtárgyra és egy kidudorodásra lettek figyelmesek a Discovery amerikai ûrrepülõgép asztronautái - közölte pénteken a NASA.

  Az amerikai ûrkutatási hivatal beszámolója szerint a leszállásra készülõ legénység tagjai az utolsó ellenõrzõ vizsgálatok során azt vették észre, hogy egy 30-45 centiméter hosszú négyszögletes tárgy úszik hajójuk hátsó része felõl a jobbszárny felé.

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!