rss
 • Hat új Naprendszeren-kívüli bolygót fedeztek fel

 • Share on Tumblr

  Hat új, a Naprendszerünkön kívüli, úgynevezett exobolygót fedezett fel egy nemzetközi csillagászcsoport a CoRoT csillagászati mûhold segítségével - az új planéták között elõfordul "zsugorított" Szaturnusz, ahogy "felpüffedt" forró Jupiter, vagy az igen ritkának számító barna törpe.

  Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!

  A csillagászati mûhold, amelyet a Francia Ûrügynökség (CNES) készített több más ország és az Európai Ûrügynökség (ESA) közremûködésével, 2006 vége óta kering Föld körüli pályáján, hogy mindössze 27 centiméteres átmérõjû távcsövével a csillagok apró fényességváltozásait vizsgálja. A változások megfigyelése egyrészt a csillagok elõtt esetleg elvonuló bolygók felismerését szolgálja. Ez az úgynevezett tranzitmódszer, amelynek során egy csillag fényének periodikusan bekövetkezõ apró gyengülését mérik, amikor egy bolygó közvetlenül elõtte halad el. Másrészt a CoRoT a csillagok belsõ szerkezetét feltáró rezgések vizsgálatát teszi lehetõvé.

  Amikor a mûhold egy ilyen rendszeresen bekövetkezõ elhalványulást regisztrál, az égbolt adott szegmensét földi telepítésû teleszkópokkal kezdik el figyelni. Annak ellenére, hogy a csillagászok nem tudják közvetlenül megfigyelni ezeket a planétákat, a csillagászati mûhold és a földi megfigyelések során nyert adatok segítségével képesek pontosan meghatározni a bolygók méretét, tömegét, pályáját.

  "Minden egyes új exobolygó felfedezése újabb adalékkal szolgál az égitestek kialakulásának és fejlõdésének folyamatáról. Minél több ilyen bolygót találunk, annál jobban megértjük ezt a folyamatot" - nyilatkozta Magali Deleuil, a marseille-i asztrofizikai laboratórium kutatója, a CoRoT exobolygó-program vezetõje.

  Susanne Aigrain, az Oxfordi Egyetem fizikai intézetének asztrofizikusa, a brit kutatócsoport vezetõje szerint mind a hat új bolygó igen érdekes a maga nemében.

  A hat közül a CoRoT-8b katalógusjelû bolygó a legkisebb, amelynek tömege a Szaturnusz tömegének 70 százalékát teszi ki. Ez a projekt során felfedezett második legkisebb bolygó a CoRoT-7b után. Belsõ szerkezete tekintetében valószínûleg a Neptunusszal és az Uránusszal mutat hasonlóságot.

  A CoRoT-10b az "excentrikus" óriás - olyan elnyújtott pályán kering központi csillaga körül, hogy felületi hõmérséklete 250 és 600 Celsius fok között ingadozik, e változás mindössze 13 nap leforgása alatt következik be: nem egészen két hétig tart ugyanis egy év ezen a planétán.

  A CoRoT-11b központi csillaga, a CoRoT-11 40 óra alatt fordul körbe tengelye körül. (Összehasonlításképp a mi Napunk rotációs periódusa 26 földi nap). Így bravúros teljesítményt jelentett a CoRoT-11 felfedezése, mivel tranzitmódszerrel igen nehéz észlelni egy gyorsan forgó nap esetében planéta okozta elhalványodást.

  Felfedeztek három gigászt is - a CoRoT-12b, 13b és 14b katalógusjelû bolygókat. Mindhárom nagyon közel "merészkedett" saját napjához, ám igen különböznek tulajdonságaik tekintetében. A CoRoT-13b ugyan kisebb, mint a Jupiter, ám tömörsége a duplája, ez arra utal, hogy igen masszív kõzet alkotja belsõ magját. A CoRoT-12b a "felpüffedt" forró Jupiterek családjába tartozik, óriási méretét az intenzív csillagközi sugárzásnak köszönheti. A CoRoT-14b mérete a Jupiterével azonos, tömege viszont Jupiter tömegénél 7,5-szer nagyobb. Az ilyen nagytömegû, forró bolygók igen ritkák, a CoRoT-14b csupán a második ilyen planéta.

  Felfedeztek egy barna törpét is, a CoRoT-15b katalógusjelû égitest tömege a Jupiter tömegének hatvanszorosa. Az égitest igen tömör, a Jupiter sûrûségét negyvenszer múlja felül, ezért sorolták az égitestet a barna törpék közé, amelyek jellegüknél fogva a csillagok és a bolygók közötti köztes helyet foglalnak el. A barna törpék sokkal ritkábbak, mint a bolygók, ami még izgalmasabbá teszi a felfedezést.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Ufóeseményeket kutatnak Irkutszkban

  A független szemtanúk felvételei bizonyítják, Rosswellkaliberû ufóesemény színhelye volt Irkutszk – nyilatkozta az ufókutató Mike Cohen, de hivatalosan nem nyert megerõsítést, hogy földönkívüliek szálltak avagy zuhantak le Szibériában.

 • A pilóta, aki kétszer is találkozott ufóval

  Számtalan ufófelvétel található a világhálón, és sok-sok beszámolót hallani a különbözõ ufóészlelésekrõl, netalántán emberrablásokról. Knoll Gyula vadászpilóta volt, kétszer is találkozott ufóval.

 • Ufódiplomácia

  David Hudson phoenixi nagybirtokos a Yuma-völgyben él, és inkább kedveli a lovaglást, mint a szerves kémiát. Ezért aztán, amikor birtokán vulkáni eredetûnek vélt kõzeteket talált, a Cornell Egyetemhez fordult, és 22 ezer dollárért megtudta, hogy legelõin a marhái a vas-szilícium-dioxid-alumínium összetételû meteoritoknak köszönhetõen gyarapodnak jobban, mint a szomszédok állatai.

 • Ufót láttak a repülőgép utasai

  Ufót láttak a repülőgép utasaiFloridából Puerto Ricóba tartott a repülőgép, melynek utasai furcsa tárgyat vettek észre. A szemtanú és lányai is látták a kora délutáni égbolton lebegő ezüstös tárgyat, sőt a szemtanú állítása szerint hallotta, hogy más utasok is beszélnek a különös objektumról. Rögtön videóra is vette az esetet, melyen látszik a különös, ismeretlen tárgy. A tárgy mozdulatlanul függött a kora délutáni égbolton, úgy tűnt, az alakja időről időre változik. Az utasok mind meglepve figyelték a különös égi tárgyat.

 • Kína bemutatta az elsõ teljes holdtérképét

  Teljes holdtérkép

  Peking - Kína bemutatta az elsõ teljes holdfelszíntérképét, amely a több mint egy évvel ezelõtt Hold körüli pályára állított szonda, a Holdistennõ 1, azaz a Csang-o ji-hao kamerájával készült.

  Az égitest teljes felszínét ábrázoló fénykép az eddigi legteljesebb és legrészletesebb a kínai ûrkutatás történelmében - jelentette be szerdán a kínai védelmi minisztérium szolgálatában álló tudományos, technológiai és ipari bizottság.

 • Négy orosz mûhold tanulmányozza a Föld mágneses terét

  Négy mûholdat bocsát fel a következõ években Oroszország a Föld mágneses terének tanulmányozása céljából. A Rezonansz nevû program a legjelentõsebb Nap-Föld-fizikai projekt az Interbol után.

  Lev Zeljonij akadémikus, az ûrkutatási intézet igazgatója elmondta, hogy a tervek szerint összehangolják az új programot a hasonló japán és kanadai projektekkel, s remélhetõleg 3-4 év múlva már mûködni fog egy nemzetközi mûholdhálózat a Földtõl 40-50 ezer kilométer távolságban.

 • A saját bolygóját falja fel az Auriga-csillagkép napja

  A Földtõl 600 fényévnyire, az Auriga (szekeres, fuvaros) csillagképben lévõ nap saját bolygóját készül "felfalni" - állítják kínai asztronómusok, akik kutatásaikról a Nature címû brit tudományos folyóiratban számoltak be.

 • Számítógépes vírus a Nemzetközi Ûrállomáson

  London - Számítógépes vírus fertõzte meg a Nemzetközi Ûrállomás laptopjait.

  Az ûrállomáson tanyázó, W32.Gammima.AG névre keresztelt, alacsony veszélyességi fokozatú vírus népszerû internetes játékok belépési neveire és jelszavaira vadászik, melyeket aztán továbbít egy központi szervernek. Az amerikai ûrkutatási hivatal, a NASA közleménye szerint a vírus nem jelent veszélyt az ûrállomás irányítórendszerére, ugyanakkor nyomozást indítottak a fertõzés ügyében.

 • A spanyol autópályán kaptak lencsevégre egy ufót

  A spanyol autópályán kaptak lencsevégre egy ufótEgy Spanyolországi autópályán áprilisi jó minőségű felvétel készült egy ufóról, ami egyszerűen el akart tűnni a látókörből, de lebukott. A videó felvétel, végre jó minőségű. Egy spanyol autópályán haladó fiatalemberek figyelmesek lettek egy rendkívül furcsa égi objektumra az áprilisi derült égen. Majd félreálltak az autópályán, hogy felvételt készítsenek a valamiről. Ezt nagyon sikeresen meg is tették, hiszen a lopakodó égi objektum úgy viselkedett, mintha észrevette volna őket, hogy a fiatalembereknek feltűnt út közben. Így egy legközelebb lévő kis felhő mögé sikerült neki “elbújnia”, ahol le is bukott.

 • Csillagkeltetõt kapott lencsevégre a Hubble ûrteleszkóp

  Újszülött csillagoktól hemzsegõ csillagködöt kapott lencsevégre a Hubble ûrteleszkóp.

 • Újabb becsapódás a Jupiteren

  Újabb "találat" érte a Jupitert: az errõl tanúskodó villanást egy ausztrál csillagász kapta lencsevégre.

 • Felfedezték a legtávolabbi galaxishalmazt

  Német és japán csillagászok felfedezték az univerzum eddigi legtávolabbi galaxishalmazát - közölte a Földön kívüli fizikával is foglalkozó Max Planck Intézet a németországi Garchingban.

 • Különös fényjelenségek a Bugarach hegycsúcsnál - videó

  Különös fényjelenséget tapasztaltak pár napja a Bugarach hegycsúcson Dél-Franciaországban. A hiedelem szerint védelmet nyújt a maja naptár szerint idén december 21-én esedékes világvége elõl.

 • A nagy földrengések még a Föld túlsó felén is rengéseket okozhatnak

  Mitõl reng a Föld?!

  Párizs - A nagy földrengések még a Föld túlsó felén is rengéseket okozhatnak: így például a 2004-es indonéziai katasztrófa (amely az azt követõ cunami miatt 220 ezer halálos áldozatot követelt Dél-Ázsiában) még a dél-amerikai Ecuadornál is rengéseket váltott ki.

  A meglepõ felfedezést az amerikai Utah Egyetem egyik kutatócsoportja tette, Kristine Pankow professzor vezetésével.

 • Vizsgálják a balti-tengeri fura ufót

  2011 nyarán fedezték fel svéd mélytengeri kincsvadászok sajtóban gyorsan a balti-tengeri ufó nevet kapott fura képzõdményt. A szonáron a szikla meglepõen szabályos vonalat tûntek fel, majd a száz méteres mélységben a tengerfenéken fekvõ sziklát búvárok is meglátogatták, és még furább felfedezésekrõl számoltak be.

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!