rss
 • Hat új Naprendszeren-kívüli bolygót fedeztek fel

 • Share on Tumblr

  Hat új, a Naprendszerünkön kívüli, úgynevezett exobolygót fedezett fel egy nemzetközi csillagászcsoport a CoRoT csillagászati mûhold segítségével - az új planéták között elõfordul "zsugorított" Szaturnusz, ahogy "felpüffedt" forró Jupiter, vagy az igen ritkának számító barna törpe.

  Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!

  A csillagászati mûhold, amelyet a Francia Ûrügynökség (CNES) készített több más ország és az Európai Ûrügynökség (ESA) közremûködésével, 2006 vége óta kering Föld körüli pályáján, hogy mindössze 27 centiméteres átmérõjû távcsövével a csillagok apró fényességváltozásait vizsgálja. A változások megfigyelése egyrészt a csillagok elõtt esetleg elvonuló bolygók felismerését szolgálja. Ez az úgynevezett tranzitmódszer, amelynek során egy csillag fényének periodikusan bekövetkezõ apró gyengülését mérik, amikor egy bolygó közvetlenül elõtte halad el. Másrészt a CoRoT a csillagok belsõ szerkezetét feltáró rezgések vizsgálatát teszi lehetõvé.

  Amikor a mûhold egy ilyen rendszeresen bekövetkezõ elhalványulást regisztrál, az égbolt adott szegmensét földi telepítésû teleszkópokkal kezdik el figyelni. Annak ellenére, hogy a csillagászok nem tudják közvetlenül megfigyelni ezeket a planétákat, a csillagászati mûhold és a földi megfigyelések során nyert adatok segítségével képesek pontosan meghatározni a bolygók méretét, tömegét, pályáját.

  "Minden egyes új exobolygó felfedezése újabb adalékkal szolgál az égitestek kialakulásának és fejlõdésének folyamatáról. Minél több ilyen bolygót találunk, annál jobban megértjük ezt a folyamatot" - nyilatkozta Magali Deleuil, a marseille-i asztrofizikai laboratórium kutatója, a CoRoT exobolygó-program vezetõje.

  Susanne Aigrain, az Oxfordi Egyetem fizikai intézetének asztrofizikusa, a brit kutatócsoport vezetõje szerint mind a hat új bolygó igen érdekes a maga nemében.

  A hat közül a CoRoT-8b katalógusjelû bolygó a legkisebb, amelynek tömege a Szaturnusz tömegének 70 százalékát teszi ki. Ez a projekt során felfedezett második legkisebb bolygó a CoRoT-7b után. Belsõ szerkezete tekintetében valószínûleg a Neptunusszal és az Uránusszal mutat hasonlóságot.

  A CoRoT-10b az "excentrikus" óriás - olyan elnyújtott pályán kering központi csillaga körül, hogy felületi hõmérséklete 250 és 600 Celsius fok között ingadozik, e változás mindössze 13 nap leforgása alatt következik be: nem egészen két hétig tart ugyanis egy év ezen a planétán.

  A CoRoT-11b központi csillaga, a CoRoT-11 40 óra alatt fordul körbe tengelye körül. (Összehasonlításképp a mi Napunk rotációs periódusa 26 földi nap). Így bravúros teljesítményt jelentett a CoRoT-11 felfedezése, mivel tranzitmódszerrel igen nehéz észlelni egy gyorsan forgó nap esetében planéta okozta elhalványodást.

  Felfedeztek három gigászt is - a CoRoT-12b, 13b és 14b katalógusjelû bolygókat. Mindhárom nagyon közel "merészkedett" saját napjához, ám igen különböznek tulajdonságaik tekintetében. A CoRoT-13b ugyan kisebb, mint a Jupiter, ám tömörsége a duplája, ez arra utal, hogy igen masszív kõzet alkotja belsõ magját. A CoRoT-12b a "felpüffedt" forró Jupiterek családjába tartozik, óriási méretét az intenzív csillagközi sugárzásnak köszönheti. A CoRoT-14b mérete a Jupiterével azonos, tömege viszont Jupiter tömegénél 7,5-szer nagyobb. Az ilyen nagytömegû, forró bolygók igen ritkák, a CoRoT-14b csupán a második ilyen planéta.

  Felfedeztek egy barna törpét is, a CoRoT-15b katalógusjelû égitest tömege a Jupiter tömegének hatvanszorosa. Az égitest igen tömör, a Jupiter sûrûségét negyvenszer múlja felül, ezért sorolták az égitestet a barna törpék közé, amelyek jellegüknél fogva a csillagok és a bolygók közötti köztes helyet foglalnak el. A barna törpék sokkal ritkábbak, mint a bolygók, ami még izgalmasabbá teszi a felfedezést.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Halottnak nyilvánították a Phoenix Mars-szondát

  Ez a fõnix nem támad fel hamvaiból: az amerikai ûrkutatási hivatal, a NASA bolygókutatással foglalkozó részlege, a Jet Propulsion Laboratory (JPL) hivatalosan is halottnak nyilvánította a Phoenix Mars-szondát, amely 2008-ban landolt a vörös bolygón.

 • Jelezhet halált egy macska?

  A most 5 éves és rendkívül zárkózott állatot még kölyökként vették magukhoz a Providenceben (Rhode Island) mûködõ otthon alkalmazottai. Az elsõ publikáció az állatról még 2007-ben jelent meg Dosa tollából a "New England Journal of Medicine" címû lapban. Azóta Oscar megkétszerezte a megjövendölt halálesetek számát, ezzel bizonytva, hogy nem véletlenrõl lehet szó - írja a Daily Telegraph.

 • Huszonötezer aszteroidát fedezett fel a NASA legújabb csillagászati mûholdja

  Huszonötezer korábban ismeretlen aszteroidát (kisbolygót) fedezett fel mûködése elsõ hat hónapjában az amerikai ûrkutatási hivatal (NASA) legújabb csillagászati mûholdja, a széles látószögû infravörös sugárzást felmérõ felderítõje - jelentette be a NASA.

 • ET. - A földönkívüli

  Fõszereplõk: Dee Wallace Stone, Peter Coyote, Drew Barrymore, Henry Thomas és Robert MacNaughton
  Zene: John Williams
  Fényképezte: Allen Daviau
  Forgatókönyv: Melissa Mathison
  Rendezte: Steven Spielberg

 • A nagy földrengések még a Föld túlsó felén is rengéseket okozhatnak

  Mitõl reng a Föld?!

  Párizs - A nagy földrengések még a Föld túlsó felén is rengéseket okozhatnak: így például a 2004-es indonéziai katasztrófa (amely az azt követõ cunami miatt 220 ezer halálos áldozatot követelt Dél-Ázsiában) még a dél-amerikai Ecuadornál is rengéseket váltott ki.

  A meglepõ felfedezést az amerikai Utah Egyetem egyik kutatócsoportja tette, Kristine Pankow professzor vezetésével.

 • Különös anatómiájú galaxist fényképezett a Hubble

  Egyedülálló felvételt sikerült készíteniük csillagászoknak a Hubble ûrteleszkóp segítségével egy szokatlan galaxisról.

 • Tolonganak az amerikai múzeumok a kiselejtezett ûrsiklókért

  Alig tért vissza utolsó küldetésérõl az Atlantis ûrsikló, az amerikai múzeumok között máris ádáz verseny kezdõdött azért, hogy elnyerjék a három kiselejtezésre ítélt ürrepülõgép elhelyezésével járó megtiszteltetést és anyagi forrásokat.

 • Felavatták a világ elsõ kereskedelmi ûrrepülõterének leszállópályáját

  Egy újabb lépéssel került közelebb a világ elsõ kereskedelmi célú ûrutazása: Richard Branson, a Virgin Atlantic elnöke, a vállalkozás megálmodója és tulajdonosa amerikai úrhajósok és Bill Richardson új-mexikói kormányzó jelenlétében a hét végén felavatták az ûrrepülõtér leszállópályáját.

 • Egy 19 éves lány szabadalmával felfedezhetjük azt a világot, ahol még egyetlen ember sem járt

  Aisha Mustafa, az egyiptomi Sohag Egyetem kvantumfizika szakos hallgatója olyan újgenerációs hajtórendszert szabadalmaztatott, amely képes ûrhajókat küldeni más naprendszerekbe, méghozzá üzemanyag nélkül.

 • UFÓ észlelés miatt fújtak riadót Indiában

  Az esztendõ elsõ hónapjában három napon belül kétszer is azonosítatlan repülõ objektumok jelentek meg a világ legnagyobb olajfinomítója felett.

 • Különös fények a ház felett - videó!

  Egy skót család különös fényeket látott a házuk közelében és videóra is vették a jelenséget.

 • Gravitációt utánzó ûrruhát fejlesztettek ki Amerikában

  Gravitációt utánzó ûrruhát fejlesztettek ki amerikai tudósok, akik a rugalmas anyagból készült speciális öltözéktõl remélik, hogy megoldást adhat a hosszú ûrutazások megoldatlan problémájának tekintett izomsorvadásra.

 • Ufót láttak és fotóztak Tajvanon

  Ufót láttak és fotóztak TajvanonEgy átlátszó földönkívülit rögzített a telefonja kamerájával egy férfi Tajvanon. Külföldi turisták barangoltak Tajvan szerte, amikor egy napon lencsevégre kaptak egy átlátszó idegent. A furcsa, magas lényt Taitung megyében, Tajvan legkeletibb részén sikerült lefotózniuk, ahol a természet az úr, s a vidékét hegyek-völgyek szelik át. Nade hogyan lehet egy ufo nauta teljesen átlátszó / földi gondolkodás szerint anyagtalan?! Jó kérdés.A tajvani ufó-társaság (rövid nevén: TUFOS) még vitatkoznak nem e csak az időjárás tréfálta meg őket.

 • Hiány van az ûrhajósokból Oroszországban

  Hiány van Oroszországban az ûrhajósjelöltekbõl, a korábbinál jóval kevesebben vágynak a világûrbe - közölte az asztronautákat kiképzõ központ.

 • Élénkebb a kísértetjárás Nagy-Britanniában

  Megélénkült a kísértetjárás Nagy-Britanniában az utóbbi 25 évben - legalábbis több brit vélt látni szellemet.

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!