rss
 • A leggyorsabban keringõ csillagok alig öt perc alatt kerülik meg egymást

 • Share on Tumblr

  Évtizedes kutatások után sikerült végre fényt deríteni egy rejtélyes csillagpáros valódi természetére: a két úgynevezett fehér törpe mindössze 5,4 perc alatt kerüli meg egymást, ez az ismert leggyorsabb és a legszorosabb közelségben lévõ bináris csillagrendszer.

  Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!

  A felfedezést az Astrophysical Journal Letters-ben közölték a Warwicki Egyetem és a Max Planck Intézet asztrofizikusai.

  A fehér törpék a csillagfejlõdés végállapotában lévõ objektumok, amelyek magjában már nem indulnak be újabb fúziós reakciók, vagyis többé nem zajlik energiatermelés. Az égitest összehúzódik, külsõ rétegeit pedig planetáris köd formájában ledobja.

  A Rák-csillagképben található RX J0806.3+1527 katalógusjelû kettõs csillag két tagja igen közel van egymáshoz, a köztük lévõ távolság a Föld és a Hold közötti távolság negyede. A páros tagjai nem is kerülhetnek már közelebb egymáshoz, amennyiben ez megtörténne, egymásba "olvadnának" - olvasható a Space (http://space.com) csillagászati hírportál hírei között.

  Érdekes módon, a kisebb fehér törpék tömörebbek, "masszívabbak" mint a nagyobb méretû, "felfuvalkodott társaik. A RX J0806.3+1527 katalógusjelû páros esetében a kisebb, ám "vaskosabb" csillag gravitációja révén folyamatosan "lopkodja" a társát alkotó anyagot. Az eltulajdonított gázok burkot alkotnak a páros kisebb tagja körül alakult, eltorzítva ugyanakkor a donorcsillag megjelenését.

  "A masszívabb csillag eltorzítja könnyebb társa formáját, amely körte- vagy esõcseppalakot ölt" - magyarázta Arne Rau, a németországi Max Planck Intézet asztrofizikusa, a cikk társszerzõje.

  A nehezebb csillag fény és energialöketeket bocsát ki, ez a jelenség hívta fel a figyelmet a csillagpárosra több mint tíz évvel ezelõtt. A RX J0806.3+1527 minden 5 percben rövid idõre elsötétült. Ezeket a periodikus felvillanásokat a csillagászok kezdetben képtelenek voltak megmagyarázni. A megoldást hátráltatta, hogy a légköri viszonyok miatt nem sikerült élesebb felvételeket készíteni a RX J0806.3+1527 katalógusjelû kettõs csillagról. Végül tavaly az asztronómusoknak sikerült élesebb képeket készíteni a Hawaiiban a Mauna Kea vulkán szélén létesült obszervatórium Keck-I teleszkópja segítéségével.

  Az új megfigyelések kétségtelenné tették, hogy ez az ütemesen ismétlõdõ jelenség két, egymástól mindössze 80 ezer kilométerre levõ, nagyjából Föld méretû fehér törpe szoros táncából származik.

  Az új, részletesebb színképelemzési mérések kimutatták, hogy a RX J0806.3+1527 fényében észlelt eltolódás egy olyan kettõs csillag modelljének felel meg, amelynek tagjai ötpercenként száguldják körbe egymást. A második leggyorsabban keringõ páros tagjai "mindössze" 9,6 perc alatt tesznek egy teljes fordulatot egymás körül. Földünk egy teljes év alatt kerüli meg a Napot.

  A tanulmány szerzõi szerint az RX J0806.3+1527 páros tagjai eredetileg lényegesen nagyobb távolságra lehettek egymástól, így további tanulmányozásuk révén sok minden megtudható, hogy miként hatnak egymásra a kettõs csillagok életük sokmilliárd éve alatt.

  Az RX J0806.3+1527 kettõscsillag más szempontból is érdekes lehet. Ahogy egyre közelebb "gurulnak" egymáshoz, miközben nyaktörõ sebességgel száguldoznak egymás körül, energiát kell kibocsátaniuk gravitációs hullámok formájában. Az elvégzett modellszámítások ugyanis azt mutatják, hogy a rendszer ígéretes jelölt az Einstein-féle általános gravitációs elméletben megjósolt gravitációs hullámok utáni vadászatban, amelyeket eddig még senkinek sem sikerült közvetlenül kimutatni. E kutatások szempontjából az egyik legígéretesebb tervezett gravitációs hullámdetektor, az Európai Ûrkutatási Szervezet (ESA) lézer-interferométeres ûrantennája (LISA), amelyet néhány éven belül terveznek pályára állítani: ez már kellõképpen érzékeny lesz ahhoz, hogy kimutassa az RX J0806.3+1527-tõl eredõ gravitációs hullámokat.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Különös fények a tengerparton

  Különös fények a tengerpartonA New Jersey-beli Ocean City melletti tengerparton fotózott a napokban Jack Fusco, amikor különös jelenséget vett észre az égen. A férfi elmondta, hogy először néhány fényes pontot látott az éjszakai égen, amelyek egyenként jelentek meg, majd lassan eltűntek. Néhány perccel később látta, hogy ugyanazok a fényes valamik újra feltűnnek, csak most az ég egy másik pontján. Később egy harmadik helyen is megjelentek a különös fényfoltok, majd később már nem látta őket többet. Fényképezőgépével megörökítette az égi jelenségeket.

 • Földönkívüliek után kutatnak

  Kalifornia északi részében október elején az Allen Telescope Array (ATA) 42 rádióteleszkópja hozzálátott tudományos adatok gyûjtéséhez a világmindenség legtávolabbi sarkaiból.

 • Hiány van az ûrhajósokból Oroszországban

  Hiány van Oroszországban az ûrhajósjelöltekbõl, a korábbinál jóval kevesebben vágynak a világûrbe - közölte az asztronautákat kiképzõ központ.

 • Nyilvánosságra hozzák a brazil UFO-aktákat

  Nyilvánosságra hozzák a brazil UFO-aktákat, miután a dél-amerikai ország kormánya arra utasította légierejét, hogy dokumentálja és tegye elérhetõvé az azonosítatlan repülõ objektumról szóló beszámolókat.

 • Tolonganak az amerikai múzeumok a kiselejtezett ûrsiklókért

  Alig tért vissza utolsó küldetésérõl az Atlantis ûrsikló, az amerikai múzeumok között máris ádáz verseny kezdõdött azért, hogy elnyerjék a három kiselejtezésre ítélt ürrepülõgép elhelyezésével járó megtiszteltetést és anyagi forrásokat.

 • Új Galaxis

  Tudományos – fantasztikus antológia 3. száma.

 • Ufóészlelések a nyilvánosság elõtt

  A brit nemzeti archívum újabb „X aktákat" bocsátott a nagyközönség rendelkezésére, eddig az összes közül ez tûnik a legkomolytalanabbnak.

 • Elenyészõ mennyiségû gázt gyûjtöttek a Hajabusza kapszulájából

  Egyelõre elenyészõ mennyiségû gázt gyûjtött a JAXA japán ûrkutatási hivatal a Hajabusza ûrszonda kapszulájából.

 • A Mars eltûnt légkörét keresi a NASA

  Új Mars-missziót indít a NASA annak kiderítésére, hogy mi okozhatta a vörös bolygó légkörének eltûnését.

 • UFO-k röpködtek a Discovery legénysége szerint?

  Egy ismeretlen eredetû repülõtárgyra és egy kidudorodásra lettek figyelmesek a Discovery amerikai ûrrepülõgép asztronautái - közölte pénteken a NASA.

  Az amerikai ûrkutatási hivatal beszámolója szerint a leszállásra készülõ legénység tagjai az utolsó ellenõrzõ vizsgálatok során azt vették észre, hogy egy 30-45 centiméter hosszú négyszögletes tárgy úszik hajójuk hátsó része felõl a jobbszárny felé.

 • Újabb becsapódás a Jupiteren

  Újabb "találat" érte a Jupitert: az errõl tanúskodó villanást egy ausztrál csillagász kapta lencsevégre.

 • Nem mindennapi gömbhalmazt kaptak lencsevégre

  Egy érdekes gömbhalmazt, csillagok gömbalakú csoportját kapta lencsevégre a Hubble. A felvételek a Tejútrendszer gömbhalmazainak feltérképezését célzó Hubble-misszió keretében készültek.

 • Ûrkorszak - válogatás az utóbbi 50 év érdekességeibõl

  Budapest - A félévszázados ûrkutatás történetébõl vonultat fel érdekességeket Horváth András és Szabó Attila Ûrkorszak címû könyve, amelyet a szerzõk nem csupán a szûk szakmának, hanem a téma iránt érdeklõdõ nagyközönségnek is szánnak.

  A fényképekkel gazdagon illusztrált munkát, amely az Ekren Könyvkiadó Kft. gondozásában látott napvilágot, hétfõn mutatták be a sajtónak a budapesti Közlekedési Múzeumban.

 • Célpont: a Hold

  A japán Selene ûrszonda elérte égi kísérõnket, miközben az Egyesült Államok, India, Kína és Németország is tervezi saját holdszondáit. Elképzelhetõ, hogy egy újabb, a Hold meghódítására irányuló ûrverseny kezdõdik. A szonda 2007. október 3-án Hold körüli pályára állt. Az ûreszköz kezdeti pályája igen elnyúlt alakú volt, a Hold felszínétõl mért távolsága 101 és 11 741 kilométer között ingadozott. Azóta kisebb pályamódosításokkal fokozatosan változtatja útvonalát.

 • Jeget talált a Marson a Phoenix

  Los Angeles, 2008. június 20., péntek (MTI/AP) - A tudósok szerint a NASA Phoenix szondája egyik legutóbbi talajmintával jeget hozott a felszínre - jelentették be a misszió illetékesei.

  A mûszerek fényképet készítettek a felhozott mintáról, amelyben kezdetben fehér erek voltak láthatók, a késõbbi felvételekrõl azonban eltûntek, mert a mintában lévõ jég elpárolgott  - adta hírül egy közleményben Peter Smith, a tucsoni Arizonai Egyetem munkatársa.

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!