rss
bohócdoktor vizit szja 1%

 • A leggyorsabban keringõ csillagok alig öt perc alatt kerülik meg egymást

 • Share on Tumblr

  Évtizedes kutatások után sikerült végre fényt deríteni egy rejtélyes csillagpáros valódi természetére: a két úgynevezett fehér törpe mindössze 5,4 perc alatt kerüli meg egymást, ez az ismert leggyorsabb és a legszorosabb közelségben lévõ bináris csillagrendszer.

  kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

  loading...
  Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!

  A felfedezést az Astrophysical Journal Letters-ben közölték a Warwicki Egyetem és a Max Planck Intézet asztrofizikusai.

  A fehér törpék a csillagfejlõdés végállapotában lévõ objektumok, amelyek magjában már nem indulnak be újabb fúziós reakciók, vagyis többé nem zajlik energiatermelés. Az égitest összehúzódik, külsõ rétegeit pedig planetáris köd formájában ledobja.

  A Rák-csillagképben található RX J0806.3+1527 katalógusjelû kettõs csillag két tagja igen közel van egymáshoz, a köztük lévõ távolság a Föld és a Hold közötti távolság negyede. A páros tagjai nem is kerülhetnek már közelebb egymáshoz, amennyiben ez megtörténne, egymásba "olvadnának" - olvasható a Space (http://space.com) csillagászati hírportál hírei között.

  Érdekes módon, a kisebb fehér törpék tömörebbek, "masszívabbak" mint a nagyobb méretû, "felfuvalkodott társaik. A RX J0806.3+1527 katalógusjelû páros esetében a kisebb, ám "vaskosabb" csillag gravitációja révén folyamatosan "lopkodja" a társát alkotó anyagot. Az eltulajdonított gázok burkot alkotnak a páros kisebb tagja körül alakult, eltorzítva ugyanakkor a donorcsillag megjelenését.

  "A masszívabb csillag eltorzítja könnyebb társa formáját, amely körte- vagy esõcseppalakot ölt" - magyarázta Arne Rau, a németországi Max Planck Intézet asztrofizikusa, a cikk társszerzõje.

  A nehezebb csillag fény és energialöketeket bocsát ki, ez a jelenség hívta fel a figyelmet a csillagpárosra több mint tíz évvel ezelõtt. A RX J0806.3+1527 minden 5 percben rövid idõre elsötétült. Ezeket a periodikus felvillanásokat a csillagászok kezdetben képtelenek voltak megmagyarázni. A megoldást hátráltatta, hogy a légköri viszonyok miatt nem sikerült élesebb felvételeket készíteni a RX J0806.3+1527 katalógusjelû kettõs csillagról. Végül tavaly az asztronómusoknak sikerült élesebb képeket készíteni a Hawaiiban a Mauna Kea vulkán szélén létesült obszervatórium Keck-I teleszkópja segítéségével.

  Az új megfigyelések kétségtelenné tették, hogy ez az ütemesen ismétlõdõ jelenség két, egymástól mindössze 80 ezer kilométerre levõ, nagyjából Föld méretû fehér törpe szoros táncából származik.

  Az új, részletesebb színképelemzési mérések kimutatták, hogy a RX J0806.3+1527 fényében észlelt eltolódás egy olyan kettõs csillag modelljének felel meg, amelynek tagjai ötpercenként száguldják körbe egymást. A második leggyorsabban keringõ páros tagjai "mindössze" 9,6 perc alatt tesznek egy teljes fordulatot egymás körül. Földünk egy teljes év alatt kerüli meg a Napot.

  A tanulmány szerzõi szerint az RX J0806.3+1527 páros tagjai eredetileg lényegesen nagyobb távolságra lehettek egymástól, így további tanulmányozásuk révén sok minden megtudható, hogy miként hatnak egymásra a kettõs csillagok életük sokmilliárd éve alatt.

  Az RX J0806.3+1527 kettõscsillag más szempontból is érdekes lehet. Ahogy egyre közelebb "gurulnak" egymáshoz, miközben nyaktörõ sebességgel száguldoznak egymás körül, energiát kell kibocsátaniuk gravitációs hullámok formájában. Az elvégzett modellszámítások ugyanis azt mutatják, hogy a rendszer ígéretes jelölt az Einstein-féle általános gravitációs elméletben megjósolt gravitációs hullámok utáni vadászatban, amelyeket eddig még senkinek sem sikerült közvetlenül kimutatni. E kutatások szempontjából az egyik legígéretesebb tervezett gravitációs hullámdetektor, az Európai Ûrkutatási Szervezet (ESA) lézer-interferométeres ûrantennája (LISA), amelyet néhány éven belül terveznek pályára állítani: ez már kellõképpen érzékeny lesz ahhoz, hogy kimutassa az RX J0806.3+1527-tõl eredõ gravitációs hullámokat.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Napfény: sci-fi vagy valóság?

  A nap haldoklik. A Föld kihûl, örök homály borítja; még az Amazonast is vastag jégtakaró fedi. Az állatok elpusztultak, az emberek éheznek. Mire a nap teljesen kihûl, õk is meghalnak. Már megint egy vad fantáziájú sci-fi rendezõ ötlete? Igen. Illetve nem. Danny Boyle, a Trainspotting rendezõje, és a 28 nappal késõbb-ben is vele dolgozó író, Alex Garland, új, különleges hangulatú filmjében, a Napfény-ben (Sunshine, hazai bemutató: április 12.) 8 ûrhajós egy nukleáris bombát próbál eljuttatni a Napba, hogy így mentse meg az emberiséget.

 • Különös fényjelenségek a Bugarach hegycsúcsnál - videó

  Különös fényjelenséget tapasztaltak pár napja a Bugarach hegycsúcson Dél-Franciaországban. A hiedelem szerint védelmet nyújt a maja naptár szerint idén december 21-én esedékes világvége elõl.

 • Orotdox karácsony a Nemzetközi Ûrállomáson

  Moszkva - Három karácsonyfával és pihenéssel ünnepelte a Nemzetközi Ûrállomás személyzete az ortodox karácsonyt. Az egyik fa 40 centiméteres, és a szolgálati modulban áll, egy másik pedig az amerikai részben van. A harmadik fa csupán festett, és a szolgálati modul falát díszíti.

 • Több száz Földhöz hasonló bolygó, de csak egyetlen Naprendszer

  Róma - Háromszázra tehetõ azon ismert, Naprendszeren kívüli bolygóknak a száma, amelyek a Földhöz hasonló jegyekkel bírnak, de egyetlen olyan bolygórendszer sem ismert, mint a mi Naprendszerünk.

 • Ufó Szibériában?

  Egy 300 kilogramm tömegû – a szakértõk szerint méretéhez képes könnyû – 2 méter magas ismeretlen eredetû fém tárgy zuhant le az ûrbõl a szibériai Otradnensky falu közelében Moszkvától 3600 kilométerre.

 • Ufót láttak és fotóztak Tajvanon

  Ufót láttak és fotóztak TajvanonEgy átlátszó földönkívülit rögzített a telefonja kamerájával egy férfi Tajvanon. Külföldi turisták barangoltak Tajvan szerte, amikor egy napon lencsevégre kaptak egy átlátszó idegent. A furcsa, magas lényt Taitung megyében, Tajvan legkeletibb részén sikerült lefotózniuk, ahol a természet az úr, s a vidékét hegyek-völgyek szelik át. Nade hogyan lehet egy ufo nauta teljesen átlátszó / földi gondolkodás szerint anyagtalan?! Jó kérdés.A tajvani ufó-társaság (rövid nevén: TUFOS) még vitatkoznak nem e csak az időjárás tréfálta meg őket.

 • Kitiltják az ûrbõl a szilikonmellû nõket

  Megtiltanák a szilikon mellû nõk utazását a Virgin ûrjáraton, mert félõ, hogy az implantátumok a kabinban uralkodó nyomás miatt megnõnének és szétrobbannának - írta a Sun.

 • Megfejtették a huszonhét évenként elhalványuló csillag titkát

  Amerikai csillagászoknak sikerült megoldani azt a majd 190 éves rejtélyt, amely a Szekeres (Auriga) csillagkép egyik csillagát övezte mindmáig; a felfedezésrõl a Nature legújabb számában jelent meg tanulmány.

 • Gatyaszagteszt az ûrben

  Houston - Alsógatyája szagtalanságát teszteli az ûrben a Nemzetközi Ûrállomás elsõ japán vendége, de egész alsóruházata is vizsgázik.

 • Meteorit csapódott be egy amerikai orvos rendelõjébe

  Teniszlabda nagyságú meteorit ütötte át egy Virginia állambeli orvos rendelõjének tetejét, az "égi" incidens során azonban senki sem sérült meg.

 • Egy évet még várni kell az ûrkalandra

  A leendõ civil ûrturistákat 100 kilométeres magasságba felszállító és velük ott negyedórát keringõ géppárost még csak az ûrrepülõtéren állva, netán gyakorlórepülés közben láthatják a 200 ezer dolláros utazási jegyet már megfizetõ utasok. Az elsõ ûrtúrát csak 2009-re tervezik.

  Az új évezreddel megnyílt a lehetõség a világûr-turizmus elõtt. Aki fizikailag alkalmas és nagyon fizetõképes, orosz ûrhajókon felrepülhet és napokat tölthet az ISS nemzetközi ûrállomáson.

 • Különös fények a tengerparton

  Különös fények a tengerpartonA New Jersey-beli Ocean City melletti tengerparton fotózott a napokban Jack Fusco, amikor különös jelenséget vett észre az égen. A férfi elmondta, hogy először néhány fényes pontot látott az éjszakai égen, amelyek egyenként jelentek meg, majd lassan eltűntek. Néhány perccel később látta, hogy ugyanazok a fényes valamik újra feltűnnek, csak most az ég egy másik pontján. Később egy harmadik helyen is megjelentek a különös fényfoltok, majd később már nem látta őket többet. Fényképezőgépével megörökítette az égi jelenségeket.

 • Huszonötezer aszteroidát fedezett fel a NASA legújabb csillagászati mûholdja

  Huszonötezer korábban ismeretlen aszteroidát (kisbolygót) fedezett fel mûködése elsõ hat hónapjában az amerikai ûrkutatási hivatal (NASA) legújabb csillagászati mûholdja, a széles látószögû infravörös sugárzást felmérõ felderítõje - jelentette be a NASA.

 • A nagy földrengések még a Föld túlsó felén is rengéseket okozhatnak

  Mitõl reng a Föld?!

  Párizs - A nagy földrengések még a Föld túlsó felén is rengéseket okozhatnak: így például a 2004-es indonéziai katasztrófa (amely az azt követõ cunami miatt 220 ezer halálos áldozatot követelt Dél-Ázsiában) még a dél-amerikai Ecuadornál is rengéseket váltott ki.

  A meglepõ felfedezést az amerikai Utah Egyetem egyik kutatócsoportja tette, Kristine Pankow professzor vezetésével.

 • Antianyag-detektort juttat az ûrbe az ûrsikló-program utolsó küldetése

  Kozmikus sugárzást mérõ antianyag-detektort juttat az ûrbe az amerikai ûrsiklóprogram februárra tervezett utolsó küldetése.

kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

loading...
Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!