rss
 • A leggyorsabban keringõ csillagok alig öt perc alatt kerülik meg egymást

 • Share on Tumblr

  Évtizedes kutatások után sikerült végre fényt deríteni egy rejtélyes csillagpáros valódi természetére: a két úgynevezett fehér törpe mindössze 5,4 perc alatt kerüli meg egymást, ez az ismert leggyorsabb és a legszorosabb közelségben lévõ bináris csillagrendszer.

  loading...
  Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!

  A felfedezést az Astrophysical Journal Letters-ben közölték a Warwicki Egyetem és a Max Planck Intézet asztrofizikusai.

  A fehér törpék a csillagfejlõdés végállapotában lévõ objektumok, amelyek magjában már nem indulnak be újabb fúziós reakciók, vagyis többé nem zajlik energiatermelés. Az égitest összehúzódik, külsõ rétegeit pedig planetáris köd formájában ledobja.

  A Rák-csillagképben található RX J0806.3+1527 katalógusjelû kettõs csillag két tagja igen közel van egymáshoz, a köztük lévõ távolság a Föld és a Hold közötti távolság negyede. A páros tagjai nem is kerülhetnek már közelebb egymáshoz, amennyiben ez megtörténne, egymásba "olvadnának" - olvasható a Space (http://space.com) csillagászati hírportál hírei között.

  Érdekes módon, a kisebb fehér törpék tömörebbek, "masszívabbak" mint a nagyobb méretû, "felfuvalkodott társaik. A RX J0806.3+1527 katalógusjelû páros esetében a kisebb, ám "vaskosabb" csillag gravitációja révén folyamatosan "lopkodja" a társát alkotó anyagot. Az eltulajdonított gázok burkot alkotnak a páros kisebb tagja körül alakult, eltorzítva ugyanakkor a donorcsillag megjelenését.

  "A masszívabb csillag eltorzítja könnyebb társa formáját, amely körte- vagy esõcseppalakot ölt" - magyarázta Arne Rau, a németországi Max Planck Intézet asztrofizikusa, a cikk társszerzõje.

  A nehezebb csillag fény és energialöketeket bocsát ki, ez a jelenség hívta fel a figyelmet a csillagpárosra több mint tíz évvel ezelõtt. A RX J0806.3+1527 minden 5 percben rövid idõre elsötétült. Ezeket a periodikus felvillanásokat a csillagászok kezdetben képtelenek voltak megmagyarázni. A megoldást hátráltatta, hogy a légköri viszonyok miatt nem sikerült élesebb felvételeket készíteni a RX J0806.3+1527 katalógusjelû kettõs csillagról. Végül tavaly az asztronómusoknak sikerült élesebb képeket készíteni a Hawaiiban a Mauna Kea vulkán szélén létesült obszervatórium Keck-I teleszkópja segítéségével.

  Az új megfigyelések kétségtelenné tették, hogy ez az ütemesen ismétlõdõ jelenség két, egymástól mindössze 80 ezer kilométerre levõ, nagyjából Föld méretû fehér törpe szoros táncából származik.

  Az új, részletesebb színképelemzési mérések kimutatták, hogy a RX J0806.3+1527 fényében észlelt eltolódás egy olyan kettõs csillag modelljének felel meg, amelynek tagjai ötpercenként száguldják körbe egymást. A második leggyorsabban keringõ páros tagjai "mindössze" 9,6 perc alatt tesznek egy teljes fordulatot egymás körül. Földünk egy teljes év alatt kerüli meg a Napot.

  A tanulmány szerzõi szerint az RX J0806.3+1527 páros tagjai eredetileg lényegesen nagyobb távolságra lehettek egymástól, így további tanulmányozásuk révén sok minden megtudható, hogy miként hatnak egymásra a kettõs csillagok életük sokmilliárd éve alatt.

  Az RX J0806.3+1527 kettõscsillag más szempontból is érdekes lehet. Ahogy egyre közelebb "gurulnak" egymáshoz, miközben nyaktörõ sebességgel száguldoznak egymás körül, energiát kell kibocsátaniuk gravitációs hullámok formájában. Az elvégzett modellszámítások ugyanis azt mutatják, hogy a rendszer ígéretes jelölt az Einstein-féle általános gravitációs elméletben megjósolt gravitációs hullámok utáni vadászatban, amelyeket eddig még senkinek sem sikerült közvetlenül kimutatni. E kutatások szempontjából az egyik legígéretesebb tervezett gravitációs hullámdetektor, az Európai Ûrkutatási Szervezet (ESA) lézer-interferométeres ûrantennája (LISA), amelyet néhány éven belül terveznek pályára állítani: ez már kellõképpen érzékeny lesz ahhoz, hogy kimutassa az RX J0806.3+1527-tõl eredõ gravitációs hullámokat.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • A cáfolhatatlan valóság

  Az elmúlt években számtalan olyan kultúrtörténei képdokumentum került napvilágra, amelyek egyben ufós képdokumentumként is felhasználhatók. A most bemutatásra kerülõ képek kísérõszövegében egyik esetben sem történik említés a képeken szereplõ ufók jelenlétérõl, tehát a különleges és neves kultúrtörténeti helyeket rögzítõ fényképész maga sem észlelte a hely felett "parkírozó" ufót, illetve ufókat.

 • A Mars eltûnt légkörét keresi a NASA

  Új Mars-missziót indít a NASA annak kiderítésére, hogy mi okozhatta a vörös bolygó légkörének eltûnését.

 • Az öreg halász és az UFO

  Egy orosz halász azt állítja, többször látott egy földönkívüli lényt, és mindannyiszor az alkoholhoz kellett nyúlnia.

 • Revolverrel lövöldözni ufókra? Nem is nagy hülyeség!

  A Vasember 2 után is folytatódik Robert Downey Jr. és Jon Favreau gyümölcsözõ együttmûködése.

  A Cowboys and Aliens címû western sci-fiben a vadnyugatot megszálló földönkívüliekkel veszik fel a harcot.

 • Összeomlott az ufóhonlap

  A világ elsõ hivatalos ufójelenségekkel foglalkozó weboldala összeomlott a látogatók rohama alatt. A honlap egyik felvételeA NASA francia megfelelõjeként számon tartott Országos Ûrtudományi Központ több száz, az elmúlt 50 év során Franciaországban elõforduló, beazonosíthatatlan repülõ tárgy észlelésérõl szóló archívumot tartalmazó weboldalt hozott létre.

 • Célpont: a Hold

  A japán Selene ûrszonda elérte égi kísérõnket, miközben az Egyesült Államok, India, Kína és Németország is tervezi saját holdszondáit. Elképzelhetõ, hogy egy újabb, a Hold meghódítására irányuló ûrverseny kezdõdik. A szonda 2007. október 3-án Hold körüli pályára állt. Az ûreszköz kezdeti pályája igen elnyúlt alakú volt, a Hold felszínétõl mért távolsága 101 és 11 741 kilométer között ingadozott. Azóta kisebb pályamódosításokkal fokozatosan változtatja útvonalát.

 • Láthatatlanná tevõ szert találtak fel?!

  Egy lépéssel közelebb a láthatatlanná tevõ köpenyhez

  Washington - Egy lépéssel közelebb került a tudomány a láthatatlanná tevõ anyaghoz - jelentették amerikai kutatók a Nature és a Science címû folyóiratokban megjelent tanulmányukban.

 • Újabb becsapódás a Jupiteren

  Újabb "találat" érte a Jupitert: az errõl tanúskodó villanást egy ausztrál csillagász kapta lencsevégre.

 • Koronalyuk a Napon

  Koronalyuk a NaponEddig még sosem tapasztaltak ilyen hatalmas méretű koronalyukat a Napon. A csillagászok és egyéb szakemberek roppant zavartan állnak a jelenség előtt, hiszen – állítólag – a ma ismert és elfogadott törvényszerűségek szerint ilyen „rés” természetes okokból egyszerűen létre sem jöhetne. Vajon miképpen alakulhatott ki ez a gigantikus anomália a csillagunk felületén? Elképzelhető, hogy minden meggyőződésünk ellenére mégsem ismerjük annyira a Napot, mint eddig gondoltuk? Apró változások a Földre végzetesek lehetnek...

 • Gagarin részegen halt meg - vagy jöttek az ufók?

  Negyven éve, hogy meghalt az az ember, aki állítólag elsõként jutott ki a világûrbe.
  Tragikus halálának körülményeit ma is találgatják a szakértõk és azok, aki azt hiszik magukról.

  Egyes vélekedések szerint az egyetlen, aki tud a valódi okokról, egy szerelõ, de õ már halott, míg mások állítják: Gagarint és pilótatársát a vodka vitte a halálba. De az is lehet, hogy jöttek az ufók ... Minden tizedik légikatasztrófa oka kideríthetetlen. Ilyennek számít Jurij Gagarin furcsa halála is.

 • Ufót videózott a nyugdíjas férfi - képpel

  Derek Bridges teljesen megdöbbent, amikor meglátta, hogy ufó közeledik a háza felé, Basingstokeban.

 • Ufó szállt Budapest felett?

  Kriston Endre, a Magyar Ufókutató Intézet vezetõje lapunknak elmondta: nem zárják ki, hogy igazi ufót kapott lencsevégre a fiatalember, de az is lehetséges, hogy a kép egy egyszerû hamisítvány. Egyelõre vizsgálják a képet, csak késõbb tudnak nyilatkozni róla.

 • Metán nélküli óriásbolygó tartja lázban a tudósokat

  Csaknem teljesen híján van a metánnak annak a Naprendszeren kívüli bolygónak a légköre, amelynek léte megingatta a tudósokat abban az elgondolásban, miszerint a gáz alapvetõ a hasonló égitestek számára.

 • Idegen lények nyomai a Holdon? Az UFO-k már a spájzban vannak?

  Az Arizonai Egyetem két tudósa szerint elképzelhetõ, hogy idegen civilizáció nyomait viseli a Hold. Ufók? Vagy kik jártak az ember elõtt / közben és után a holdon?!?

 • További bizonyítékok mutatják a jég Marson és Holdon való jelenlétét

  A Hold egyes krátereiben közel két méter vastag jégréteg található, míg a Marson a jég egy része feltehetõen elolvadt, majd újra megfagyott a közelmúltban, tágítva a bolygó felszínén látható jellegzetes mélyedéseket - derül ki két friss kutatásból.

loading...
Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!