rss
 • Megtalálta elsõ üstökösét a WISE teleszkóp

 • Share on Tumblr

  A NASA WISE szondája felfedezte elsõ üstökösét, egyikét annak a rengetegnek, melyeket a várakozások szerint több millió egyéb objektum közül kiszúrhat majd infravörös égboltpásztázása során

  loading...
  Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!

  A hivatalosan P/2010 B2 (WISE) névre keresztelt üstökös jég piszkos tömegébõl áll, és több mint 2 kilométer széles. Valószínûleg ugyanakkor keletkezhetett, amikor Naprendszerünk, azaz mintegy 4,5 milliárd évvel ezelõtt – áll a NASA közleményében.

  A WISE üstökös a Naprendszer hideg, sötét helyein született, majd a Jupiter gravitációs ereje miatti, hosszú ide-oda lökdösõdésének eredményeképpen végül közelebbi pályára állt a Nap körül. Jelenleg a Napot maga mögött hagyva halad, mintegy 175 millió kilométerre van a Földtõl. A 2009. december 14-én indult WISE teleszkóp a várakozások szerint több tucat új üstököst, valamint több százezer aszteroidát figyelhet meg. Az üstökösöket nehezebb felkutatni, mint az aszteroidákat, mivel sokkal ritkábbak a belsõ Naprendszerben. Míg az aszteroidák a Mars és a Jupiter közötti „fõ övben” haladnak, az üstökösök nagy része jóval kijjebb kering, a Naprendszer jeges, külsõ részén.

  Mind az aszteroidák, és az üstökösök olyan pályára állhatnak, mely közelebb hozza õket a Földéhez. Ezen „Föld közeli objektumok” nagy része aszteroida, de némelyikük üstökös. A WISE a várakozások szerint megtalálja majd a Föld közeli üstökösöket, és így segít a kutatóknak jobban felmérni, ezek az ûrvándorok mennyire lehetnek fenyegetõek a bolygóra nézve. Az ûrteleszkóp január 22-i rutin pásztázása során szúrta ki az üstököst. Kifinomult szoftvere rengeteg felvétel között találta meg az ûrvándort, amikor olyan objektumokat keresett, melyek a háttércsillagokhoz képest gyorsan mozognak.

  Az üstökös felfedezését aztán számos professzionális és amatõr csillagász is megerõsítette teleszkópjaival. Egy tanár például összeállt az egyik megfigyelõvel, hogy lemérhesse a WISE üstököst, a csillagász saját maga kreálta teleszkópjával. Kutatásuk a Nemzetközi Asztronómiai Kutatási Együttmûködés része. Ezen oktatási program segít a tanároknak és diákoknak megfigyelni az üstökösöket és aszteroidákat. Az összes adatot a cambridge-i Kisbolygó-kutató Központban katalogizálják.

  A WISE üstökös 4,7 év alatt kerüli meg a Napot, legtávolabbi pontja mintegy 4 CSE (csillagászati egység, a Föld Naptól mért átlagos távolsága), legközelebbi pedig 1,6 CSE-re van, a Mars orbitális pályája közelében. A Napból áradó hõ miatt az üstökösrõl gáz és por válik le, melybõl poros kóma és csóva alakul ki. Bár ez a különleges objektum aktívan szabadul meg a portól, a WISE a kutatók szerint sötét, passzív üstökösöket is talál majd.

  Amint egy üstökös számos utat tett meg a Nap körül, jeges alkotóelemei erodálódnak, és csak a sötét, sziklás mag marad. Ezen objektumokról keveset tudnak, mivel látható fényben nehezen észlelhetõek. A WISE infravörös szeme viszont képes kiszúrni ezen sötét üstökösök némelyikének gyenge izzását, ezzel megválaszolhatja azon kérdéseket, pontosan hogyan és hol alakultak ki az objektumok.

  A misszió a következõ nyolc hónapban az égboltot másfélszer vizsgálja végig. Az elsõ adatcsomag 2011 tavaszán lesz elérhetõ publikusan, a végsõ katalógus pedig egy évvel késõbb. A kiválasztott képeket és eredményeket a misszió során teszik közzé.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Megtalálták az új Földet!

  A NASA 2011 decemberében rábukkant az elsõ olyan bolygóra, amely rendkívül hasonlít a Földre. Paraméterei alapján simán lehet rajta a miénkhez hasonló élet. 600 fényévre van, egy szupertávcsõvel fedezték fel. A tudomány mai állása szerint egy földi üzenet 600 évig száguld az ûrben, míg odaér.

 • Mélyhűtőben tárol UFO tetemet egy kínai férfi

  Mélyhűtőben tárol UFO tetemet egy kínai férfiA férfi szerint egy balesetben halt meg az idegen, ráadásul több helyen meg is égett, mert pont egy elektromos nyúlcsapdára zuhant. A rendőrség szerint átverés. Egy kínai férfi azt állítja, a háza közelében szenvedett baleset egy UFO, aminek a testét ő bizony hazavitte és betette a mélyhűtőbe. A férfi fotókat is készített a tetemről, amivel együtt pózol nagy vidáman, és ahova tudta, el is küldte. Mr. Li az UFO-t állítólag nem messze a Sárga-folyó partjáról találta, ami ráadásul egy elektromos nyúlcsapdába zuhant le az égból, így több helyen égési nyomok vannak a tetemen.

 • Ismeretlen életformát találtak az Antarktiszon

  Sosem látott baktériumra bukkantak orosz kutatók az antarktiszi Vosztok-tóból vett mintákban. Az új életforma egyik ismert baktériumcsoportba sem sorolható be. Több mint egy évtizednyi, megszakításokkal tarkított fúrás után, az orosz antarktiszi expedíciónak tavaly sikerült áttörnie az antarktiszi Vosztok-tó 3720 méter vastag jegét, és vízmintát vettek a tóból. A kutatók elsõ eredményeirõl az orosz RIA hírügynökség számolt be.

 • Ijedõs britek - a legtöbben a szellemektõl félnek

  A megkérdezettek közül 12 százalék állította, hogy már a saját szemével is látott kísértetet.

  A kísértõ szellemektõl jóval több brit alattvaló fél, mint Istentõl - derült ki egy felmérésbõl, amelyet a Halloween-partik elõtt végeztek.

 • Meteort néztek ufónak Texasban

  Tûzgolyó száguldott át az égen Texasban, minek hatására százak telefonáltak, ufóriadót jelezve.

 • Gombásodik a nemzetközi ûrállomás egyik modulja

  Gombásodik a Nemzetközi Ûrállomás (ISS) egyik legrégebbi modulja, és egy orosz asztronauta emiatt "gombászással" tölti szerdán az idejét.

 • Ez a bolygó lesz az új Föld?

  Lakható bolygóra bukkantak svájci tudósok a Naprendszeren kívül. Az egyelõre még névtelen planétán a földihez hasonló körülmények uralkodnak, s merész tudósok már azt feltételezik, hogy élet is lehet rajta.

 • Fura forgócsillagot fedeztek fel amatõr csillagászok

  Fura "forgócsillagot", egy szokatlan pulzárt fedezett fel három amatõrcsillagász, egy amerikai informatikus-házaspár, Chris és Helen Colvin az Iowa állambeli Amesbõl, valamint Daniel Gebhardt, a Mainzi Egyetem rendszergazdája.

 • Kétszáz százalék, hogy van élet a Földön kívül

  Kétszáz százalék, hogy van élet a Földön kívülAnnak az esélye, hogy mikrobiológiai szinten létezik élet a Földön kívül, közel száz százalék - vélekedett a SETI igazgatója az USA képviselőházának bizottsága előtt a napokban. Kollégája szerint két évtizeden belül megtörténhet a nagy felfedezés, amennyiben nem zárják el a pénzcsapokat. - Az elmúlt ötven évben egyre csak gyűltek az arra utaló jelek, hogy az élethez szükséges feltételek és alkotóelemek gyakoriak és szinte mindenütt előfordulnak a galaxisunkban - mondta el Dan Werthimer, a SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence - földön kívüli intelligencia keresése) igazgatója a napokban Berkeley-ben az Egyesült Államok képviselőházának tudományos bizottsága előtt.

 • Gyorshajtó csillaghalmazt fényképezett a Hubble

  Különösen nyugtalan és fiatal csillaghalmazt figyelt meg és mért fel pontosan a Hubble ûrteleszkóp a Tejútrendszerben.

 • Két orosz család az elsõ magánûrhajó utasai között

  Fel, az ÛRBE!

  Moszkva - Az elsõ magánûrhajóra már kaphatók a jegyek és eddig világszerte 250 személy, köztük 11 orosz foglalt helyet az elsõ járatokra - közölte hétfõn Moszkvában Steven Attenborough, a Virgin Galactic cég vezérigazgatója.

 • Ûrpotyautas a Discoveryn

  Washington - Váratlan útitársa volt a Discovery hét ûrhajósának az ûrrepülõgép indításakor: egy denevér - közölte szerdán az amerikai ûrkutatási hivatal, a NASA.

  A NASA szerint a bõregér az ûrsikló külsõ üzemanyagtartályán lógott, és a startkor is görcsösen kapaszkodott az ûrjármûbe a floridai Kennedy ûrrepülõtéren vasárnap.

 • Ott egy UFO! 5 dolog, amit az emberek gyakran Ufó-nak hisznek

  Nem kell sok az embereknek, hogy ufót kiáltsanak - pedig ha egy kicsit gondolkodnának, a pánik sokszor elkerülhetõ lenne. Sokszor hallottuk már a világ legkülönbözõbb pontjairól, hogy a lakosok bizony egy idegen lény ûrhajóját látták az égen. A legtöbbször viszont persze kiderül, hogy vaklárma volt az egész. Összeszedtük nektek azt az öt dolgot, amire a leggyakrabban hiszik azt az emberek, hogy ufót látnak.

 • Megnyíltak a titkos UFO akták

  A francia ûrkutatási hivatal (CNES) csütörtökön megnyitotta a nyilvánosság elõtt az eddig titkos UFO-archivumát. Egy weboldalra feltette az összes adatot, amely az elmúlt 50 évben gyûlt össze az azonosítatlan repülõ objektumok észlelésével kapcsolatban.

 • Gagarin részegen halt meg - vagy jöttek az ufók?

  Negyven éve, hogy meghalt az az ember, aki állítólag elsõként jutott ki a világûrbe.
  Tragikus halálának körülményeit ma is találgatják a szakértõk és azok, aki azt hiszik magukról.

  Egyes vélekedések szerint az egyetlen, aki tud a valódi okokról, egy szerelõ, de õ már halott, míg mások állítják: Gagarint és pilótatársát a vodka vitte a halálba. De az is lehet, hogy jöttek az ufók ... Minden tizedik légikatasztrófa oka kideríthetetlen. Ilyennek számít Jurij Gagarin furcsa halála is.

loading...
Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!