rss
 • Megtalálta elsõ üstökösét a WISE teleszkóp

 • Share on Tumblr

  A NASA WISE szondája felfedezte elsõ üstökösét, egyikét annak a rengetegnek, melyeket a várakozások szerint több millió egyéb objektum közül kiszúrhat majd infravörös égboltpásztázása során

  Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!

  A hivatalosan P/2010 B2 (WISE) névre keresztelt üstökös jég piszkos tömegébõl áll, és több mint 2 kilométer széles. Valószínûleg ugyanakkor keletkezhetett, amikor Naprendszerünk, azaz mintegy 4,5 milliárd évvel ezelõtt – áll a NASA közleményében.

  A WISE üstökös a Naprendszer hideg, sötét helyein született, majd a Jupiter gravitációs ereje miatti, hosszú ide-oda lökdösõdésének eredményeképpen végül közelebbi pályára állt a Nap körül. Jelenleg a Napot maga mögött hagyva halad, mintegy 175 millió kilométerre van a Földtõl. A 2009. december 14-én indult WISE teleszkóp a várakozások szerint több tucat új üstököst, valamint több százezer aszteroidát figyelhet meg. Az üstökösöket nehezebb felkutatni, mint az aszteroidákat, mivel sokkal ritkábbak a belsõ Naprendszerben. Míg az aszteroidák a Mars és a Jupiter közötti „fõ övben” haladnak, az üstökösök nagy része jóval kijjebb kering, a Naprendszer jeges, külsõ részén.

  Mind az aszteroidák, és az üstökösök olyan pályára állhatnak, mely közelebb hozza õket a Földéhez. Ezen „Föld közeli objektumok” nagy része aszteroida, de némelyikük üstökös. A WISE a várakozások szerint megtalálja majd a Föld közeli üstökösöket, és így segít a kutatóknak jobban felmérni, ezek az ûrvándorok mennyire lehetnek fenyegetõek a bolygóra nézve. Az ûrteleszkóp január 22-i rutin pásztázása során szúrta ki az üstököst. Kifinomult szoftvere rengeteg felvétel között találta meg az ûrvándort, amikor olyan objektumokat keresett, melyek a háttércsillagokhoz képest gyorsan mozognak.

  Az üstökös felfedezését aztán számos professzionális és amatõr csillagász is megerõsítette teleszkópjaival. Egy tanár például összeállt az egyik megfigyelõvel, hogy lemérhesse a WISE üstököst, a csillagász saját maga kreálta teleszkópjával. Kutatásuk a Nemzetközi Asztronómiai Kutatási Együttmûködés része. Ezen oktatási program segít a tanároknak és diákoknak megfigyelni az üstökösöket és aszteroidákat. Az összes adatot a cambridge-i Kisbolygó-kutató Központban katalogizálják.

  A WISE üstökös 4,7 év alatt kerüli meg a Napot, legtávolabbi pontja mintegy 4 CSE (csillagászati egység, a Föld Naptól mért átlagos távolsága), legközelebbi pedig 1,6 CSE-re van, a Mars orbitális pályája közelében. A Napból áradó hõ miatt az üstökösrõl gáz és por válik le, melybõl poros kóma és csóva alakul ki. Bár ez a különleges objektum aktívan szabadul meg a portól, a WISE a kutatók szerint sötét, passzív üstökösöket is talál majd.

  Amint egy üstökös számos utat tett meg a Nap körül, jeges alkotóelemei erodálódnak, és csak a sötét, sziklás mag marad. Ezen objektumokról keveset tudnak, mivel látható fényben nehezen észlelhetõek. A WISE infravörös szeme viszont képes kiszúrni ezen sötét üstökösök némelyikének gyenge izzását, ezzel megválaszolhatja azon kérdéseket, pontosan hogyan és hol alakultak ki az objektumok.

  A misszió a következõ nyolc hónapban az égboltot másfélszer vizsgálja végig. Az elsõ adatcsomag 2011 tavaszán lesz elérhetõ publikusan, a végsõ katalógus pedig egy évvel késõbb. A kiválasztott képeket és eredményeket a misszió során teszik közzé.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Számítógépes vírus a Nemzetközi Ûrállomáson

  London - Számítógépes vírus fertõzte meg a Nemzetközi Ûrállomás laptopjait.

  Az ûrállomáson tanyázó, W32.Gammima.AG névre keresztelt, alacsony veszélyességi fokozatú vírus népszerû internetes játékok belépési neveire és jelszavaira vadászik, melyeket aztán továbbít egy központi szervernek. Az amerikai ûrkutatási hivatal, a NASA közleménye szerint a vírus nem jelent veszélyt az ûrállomás irányítórendszerére, ugyanakkor nyomozást indítottak a fertõzés ügyében.

 • Ufó szállt Budapest felett?

  Kriston Endre, a Magyar Ufókutató Intézet vezetõje lapunknak elmondta: nem zárják ki, hogy igazi ufót kapott lencsevégre a fiatalember, de az is lehetséges, hogy a kép egy egyszerû hamisítvány. Egyelõre vizsgálják a képet, csak késõbb tudnak nyilatkozni róla.

 • Negyed évszázadnyi UFO észlelést gyűjtöttek össze:

  Negyed évszázadnyi UFO észlelést gyűjtöttek össze:Egy kanadai csoport egy negyedszázadra vonatkozó gyűjteményt tett közzé, ennek felére nincs magyarázat. Az 1989 óta tevékenykedő csoport tagjai a különböző UFO-megfigyeléseket gyűjtik össze, kategorizálják és igyekeznek azokra megfelelő magyarázatot találni, hogy kiszűrjék a hamis jelzéseket. Mostani bejegyzésükben negyedszázados munkájuk eddigi eredményeit teszik közzé, néhány érdekes statisztikai adattal együtt. Kiderül, hogy az elmúlt 25 évben csak Kanadában majdnem 15 ezer esetet dokumentáltak, ám ezek nagyjából felére találtak már elfogadható magyarázatot.

 • Idõlegesen eltûnik a Szaturnusz gyûrûje

  Budapest - A Szaturnusz fényessége ezekben a napokban a legnagyobb, és egész éjjel megfigyelhetõek felhõi, gyûrûrendszere, vagy holdjainak keringése, ám május közepétõl fokozatosan eltûnik a bolygó gyûrûje.

  A Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) honlapja szerint ennek az a magyarázata, hogy az élérõl lesz látható a Szaturnusz gyûrûje: a látvány olyan lesz, mintha a bolygóból két pálcika nyúlna ki két oldalt.

 • Megfejtették a kísértet-galaxisok titkát

  A csillagászok sokáig nem értették, hogy a Tejút környezetében felfedezett rendkívül halvány galaxisok miért rendelkeznek annyira kevés csillaggal. Korábban több elmélet is igyekezett magyarázatot adni a csillagok hiányára.

 • Vakító UFO miatt zárták le a repteret!

  Egy kínai város repterét le kellett zárni, mert egy vakító fénnyel világító rejtélyes objektum suhant el az égen.

 • Folyamatosan nõ az UFO észlelések száma Texas-ban

  - Ha akkor este maga is itt lett volna velünk és látja mindazt amit mi, most maga is azon tûnõdne, hogy talán mégis léteznek UFO-K? - fogalmazott Penny Farrell az ABC riporterének. Az egyik Eagle Ford környéki farmon lakó középkorú hölgy tavaly novemberben férjével együtt volt szemtanúja egy villogó fényeket kibocsátó azonosítatlan repülõ objektumnak, amely közvetlenül a házuk mögött jelent meg.

 • Száznál több magyar mûszer járt eddig a világûrben

  Budapest - Száznál több magyar mûszer járt eddig a világûrben - hangsúlyozta Both Elõd fizikus, csillagász, a Magyar Ûrkutatási Iroda igazgatója az ENSZ október 4-10. között zajló Ûrkutatási Világhete alkalmából.

  Az ENSZ 1999-ben döntött az Úrkutatási Világhét megrendezésérõl, amellyel a nemzetközi szervezet két évfordulóra kíván emlékeztetni. Egyrészt 1957-ben állították Föld körüli pályára bolygónk elsõ mesterséges holdját, a Szputnyik 1-et.

 • Sikeresen elstartolt az Endeavour!

  Magyar idõ szerint hétfõ délelõtt 10 óra 14 perckor sikeresen elstartolt az ûrbe az Endeavour ûrsikló a floridai Kennedy Ûrközpontból, fedélzetén hat asztronautával - jelentette be az Amerikai Ûrkutatási Hivatal (NASA).

  Az ûrsikló indítását legutóbb vasárnap el kellett halasztani 24 órával, mert nem voltak megfelelõek az idõjárási körülmények a floridai Cape Canaveral felett.

 • Robotot és ûrhajóst készül a Holdra küldeni Japán

  Tokió - 2020-ig egy robotot, 2030-ra pedig már egy asztronautát készül a Holdra küldeni Japán - derült ki a kormány pénteken nyilvánosságra hozott jelentésébõl.

  A kínaiak elsõ ûrsétája és az indiaiak által tavaly bejelentett elsõ robotizált ûrmisszió után az ázsiai országok között folyó világûrhódító verseny legújabb résztvevõje Japán lett.

 • A Tejútrendszeren kívüli eddigi legöregebb csillagokat fedezték fel

  A Tejútrendszeren kívüli eddigi legöregebb csillagokat fedezték fel az Európai Déli Obszervatórium (ESO) csillagászai Chilében.

 • Ufóhalat fogtak Kínában

  Egy földalatti barlangi tóban eddig ismeretlen halfaj egyedeire bukkantak. Csõrszerû, piros szájuk, és vékony bajszuk van, tehát meglehetõsen csúnyák szegények.

 • Ufó landolt Izraelben

  Egy ufó szállt le a Ramla nevû város és a Lod Nemzetközi Repülõtér közötti mezõgazdasági területen, Izraelben. Éjjel egy óra harminc perckor a szemtanú lánya épp zuhanyozni készült. Furcsa zajt hallott az udvar felõl, amirõl azt gondolta, hogy betörõk vannak a ház elõtt, vagy valaki el akarja lopni a kocsijukat.

 • Fénygömbök

  A második világháború idején a náci Németország légterébõl a szövetséges pilóták olyan híreket hoztak, hogy a nácik új fegyvert fedeztek fel; azt tapasztalták ugyanis, hogy valami kíséri õket, amikor a német légtéren repülnek át.

 • Egy hét a vízben az ûrkutatás szolgálatában

  Moszkva - Egy egész hétre vízbe és teljes semmittevésbe merül 15 moszkvai önkéntes Stanislaw Lem zseniális lengyel sci-fi-író Pirx kapitányának mintájára, hogy segítségükkel kikísérletezzék, melyek az optimális módszerek az ûrhajósok izomtónusának fenntartására a súlytalanságban.

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!