rss
 • Szimulált Mars-utazás kezdõdött Moszkvában

 • Share on Tumblr

  Moszkva - Mars-utazásra indult a moszkvai Orvosbiológiai Intézet kertjében hat fiatalember: moszkvai idõ szerint kedden 13.45-kor bezárult mögöttük az ott felépített ûrhajó-makett ajtaja, s 105 napig ki sem nyílik, hacsak a kísérleti alanyok valamelyike nem akarja megszakítani az "utazást".

  Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!

  Akárcsak az ûrhajósok, a földi ûrutasok is integettek utoljára egyet az újságíróknak, mielõtt kék ruháikban "beszálltak", s elindultak a hosszú útra, amely a valóságban a Mars Földtõl való távolságától függõen 57-400 millió kilométer hosszú lenne és 1-3 évig tartana.

  A csapatban négy orosz, egy francia és egy német van, akiket közel 6000 jelentkezõ közül szûrtek ki. A kísérlet költségeit 15 millió euróra teszik, s ennek egy részét a német és az európai ûrügynökség (DLR és ESA) fedezi.

  A körülmények annyira élethûek, hogy még a kommunikációban is lesz egy mintegy 20 perces eltolódás, hogy megfelelõen imitálják az utazáson várható nehézségeket. A kísérlet során a Mars-utazáson várható problémák közül a legnagyobb figyelmet az orvosi és lélektani megfigyeléseknek szentelik, de a résztvevõk természetesen nem lesznek kitéve túlterhelésnek, s a kertben álló makett nem találkozik aszteroidákkal, továbbá a kutatók nem foglalkoznak az ûrbeli sugárzással és az attól való védelemmel.

  A jelentkezõk közül számos orvosi, lélektani és egyéb vizsgálat során választották ki a hat "ûrutast", akiknek még különféle lélektani, sõt túlélési tréningen is részt kellett venni. A négy orosz között van két ûrhajós, egy orvos és egy fizikus.

  A tudósok arra számítanak, hogy a talán nem is olyan távoli jövõben az ember valóban megpróbál majd eljutni a vörös bolygóra. Éppen ezért kezdtek a jelenlegi kísérletbe - amelyet már megelõzött egy rövidebb -, s az év végén terveznek megkezdeni egy 520 napos hasonló kísérletet: ez a legrövidebb idõ, amely alatt a mai technika mellett meg lehet tenni az utat a Marsra és vissza.

  Az "indulás" elõtt Cyrille Fournier, a legidõsebb (40 éves) francia résztvevõ bejelentette, hogy "visszatérése" után, augusztusban megnõsül, s meghívta öt társát az esküvõjére Párizsba, azzal a kikötéssel, hogy az "úton" nem vesznek össze.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Megtalálta elsõ üstökösét a WISE teleszkóp

  A NASA WISE szondája felfedezte elsõ üstökösét, egyikét annak a rengetegnek, melyeket a várakozások szerint több millió egyéb objektum közül kiszúrhat majd infravörös égboltpásztázása során

 • 520 napos Mars-utazást szimulálnak

  A Vörös Bolygó elérése valójában 20 vagy inkább 30 évet venne igénybe - közölte Martin Zell, az Európai Ûrkutatási Hivatal (ESA) illetékese annak kapcsán, hogy hamarosan hattagú nemzetközi legénység kezdi meg egy 520 napos Mars-utazás szimulációját.

 • Ufók vették körbe a katonai laktanyát

  Ufóinváziólázában égnek a britek, a múlt héten állítólag egy walesi rendõrhelikoptert támadott meg egy azonosítatlan repülõ tárgy, szinte ugyanabban az idõben egy õrvezetõ filmezett le laktanyája fölött egy teljes, mintegy 13 repülõ csészealjból álló ufórajt, egy párt pedig hosszabb ideig üldözött egy fényes pont - írta a Blikk.

 • Megkezdték a földönkívüli tetem vizsgálatát

  Dr. Steven Greer a földönkívüliekkel kapcsolatos kormányzati adatok nyilvánosságra hozataláért küzdõ, úgynevezett Disclosure Project atyja.

 • Alkalmas lehet a Mars talaja az élet támogatására

  Los Angeles - A Phoenix-szonda által vett minta elsõ elemzései szerint a Mars talaja tartalmaz az élethez szükséges alkotóelemeket - közölték a NASA kutatói.
  A május 25-én landolt Phoenix az elsõ leszállóegység, mely a Mars északi sarkvidékén üzemel és a felszín alatti talajréteget közvetlenül tanulmányozza. A missziót irányító kutatók szerint a Phoenix robotkarával kiemelt talajminta elsõ elemzése azt mutatta, hogy az a vártnál lúgosabb. A markolókanállal nyert mintát a Földrõl szállított vízzel keverte el a robot, majd a teáscsésze-méretû kemencébe juttatta.

 • Különleges golfrekordkísérlet az ûrben

  A Nemzetközi Ûrállomáson lévõ orosz ûrhajósok szeretnének egy golflabdát Föld körüli pályára ütni, így felállítva a leghosszabb golfütés rekordját.

  Amennyiben a NASA szabad utat ad a tervhez, akkor a rekordkísérlettel a 2006-ra tervezett három ûrséta valamelyikén próbálkoznak majd. A labdát egy aranyozott golfütõvel ütik el, amelyet az ûrállomás építéséhez is használt szkandiumötvözetbõl készítettek. A golflabda a várakozások szerint négy évig keringene a Föld körül.

 • Ufóészlelések a nyilvánosság elõtt

  A brit nemzeti archívum újabb „X aktákat" bocsátott a nagyközönség rendelkezésére, eddig az összes közül ez tûnik a legkomolytalanabbnak.

 • Titkolják az ufók létét?

  A hatóságok - korábbi ígéreteik ellenére - nem árulnak el semmit, így a kíváncsiak csak találgathatnak.

 • Kínában megépítették a világ legnagyobb távcsövét

  Peking - Kínában megépítették a világ legnagyobb teljesítményû optikai távcsövét - adta hírül az Új-Kína hírügynökség

  Az óriásteleszkópot Pekingtõl százhetven kilométerre északkeletre állították fel, a Kínai Tudományos Akadémiához tartozó egyik kutatóbázison.

 • Gyorshajtó csillaghalmazt fényképezett a Hubble

  Különösen nyugtalan és fiatal csillaghalmazt figyelt meg és mért fel pontosan a Hubble ûrteleszkóp a Tejútrendszerben.

 • Láthatatlanná tevõ szert találtak fel?!

  Egy lépéssel közelebb a láthatatlanná tevõ köpenyhez

  Washington - Egy lépéssel közelebb került a tudomány a láthatatlanná tevõ anyaghoz - jelentették amerikai kutatók a Nature és a Science címû folyóiratokban megjelent tanulmányukban.

 • Rátkai János: A tér-idõ malmai. Nem minden ufó, ami fénylik

  - 80 o., ISBN 963 7843 31 0

 • Idegen lények nyomai a Holdon? Az UFO-k már a spájzban vannak?

  Az Arizonai Egyetem két tudósa szerint elképzelhetõ, hogy idegen civilizáció nyomait viseli a Hold. Ufók? Vagy kik jártak az ember elõtt / közben és után a holdon?!?

 • Párhuzamos világok

  A szellemképes televíziónál tapasztalt átfedések alapján felismertem egy olyan jelenséget, melyrõl nem is sejtettem, hogy létezhet.

 • A Mars-járó becsekkolt a Vörös Bolygóról a Foursquare-en

  A Mars-járó Curiosity egyenesen a Vörös Bolygóról jelentkezett be Foursquare-en. A jelentések szerint a Marson hideg van, a talaj pedig száraz és sziklás.

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!