rss
 • Fél évszázada gyûjt ûrhajós bélyegeket, autogramokat egy nagyszõlõsi gyûjtõ

 • Share on Tumblr

  Ungvár - A múlt század 50-es éveitõl gyûjti az ûrhajózással kapcsolatos bélyegeket és az ûrhajósok autogramjait a kárpátaljai Nagyszõlõsön élõ Hasznyuk József, aki a Gagarin család minden tagjával levelezett.

  Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!

  Az egykori sikeres labdarúgó, ma ifjúságvédõként tevékenykedõ Hasznyuk 1957. október 4-én határozta el, hogy az ûrkutatásról kiadott bélyegeket fogja gyûjteni, amikor elbûvölten hallgatta a moszkvai rádió adásában a Szputnyik-1 ûrhajó világûrbõl küldött hangjelzéseit - írta az ungvári Igazi Kárpáti Igaz Szó címû lap.

  Az egy éve Nagyszõlõs díszpolgárává avatott gyûjtõ az újságnak elmondta: amikor Jurij Gagarin 1961. április 12-én elsõ emberként kijutott a világûrbe, elhatározta, hogy felveszi vele a kapcsolatot. Levelet írt Csillagvárosba, és két hónap múlva megjött az ûrhajós saját kézzel írt válaszlevele és dedikált fényképe, ami meghatározó jelentõséggel bírt a hobbiját illetõen - tette hozzá, kiemelve, hogy Gagarin utolsó levelét 1968. március 28-án, egy nappal annak tragikus halála után kapta kézhez.

  Hasznyuk a Gagarin családdal és az Interkozmosz program résztvevõivel tovább ápolta a kapcsolatot, szinte valamennyi kozmonauta elküldte neki a dedikált fotóját, sõt olyan ritkaságokkal is kedveskedtek neki, mint a Szaljut ûrállomáson lebélyegzett, világûrt megjárt üdvözlõlapok. Mint elmondta, Gagarin édesanyja 1984-ben, nem sokkal halála elõtt küldött levelében köszönte meg, hogy ápolja fia emlékét, de váltott levelet az ûrhajós özvegyével és lányaival is.

  A nagyszõlõsi gyûjtõ a NASA asztronautáival is felvette a kapcsolatot. A Holdra elsõként lépõ Neil Armstrongnak ajándékként elküldte Gagarin egyik Csillagvárosban feladott üdvözlõlapját, aki azt magával vitte az ûrbe, és miközben az anyaûrhajóval keringett az égitest körül, a társával együtt aláírta, majd visszapostázta. A levelezõlapon, amelynek fotója az újságban is látható, együtt szerepel Gagarin, Armstrong és Edwin Aldrin aláírása.

  Hasznyuk József, aki Farkas Bertalannal is levelezett, jelentõs mennyiségû anyagot adott át a Poltavai Ûrkutatási Múzeumnak, ahol március 2-án zárult a 338 ritkaságból álló adomány kiállítása. Gyûjteménye jövõjét illetõen azonban aggódik, fél ugyanis, hogy az a halála után ebek harmincadjára jut, mert a gyermekeit és unokáit nem érdekli a téma. Mint a lapnak kifejtette, ha találna egy mecénást, aki komoly garanciát vállalna, hogy mindenki számára megtekinthetõvé teszi a gyûjteményt, átadná neki az egész anyagot.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Alkotmány az ûrbe

  Az Unió dokumentumát az ufók is olvashatják

  Úgy döntött az Európai Bizottság, hogy a világûrbe is juttat egy példányt az Európai Unió tavaly aláírt alkotmányos szerzõdésébõl. Günter Verheugen alelnök pénteken adja át a szöveget EU-tagországokból érkezõ ûrhajósoknak, az EU ûrhajózási hetének megnyitása alkalmából. A bizottság azt kéri az asztronautáktól, hogy legközelebbi útjukon vigyék magukkal a dokumentumot az ûrállomásra.

 • Új teherhordó ûrhajót fejleszt ki Japán

  Új, fejlettebb teherhordó ûrhajó kifejlesztésén dolgoznak Japánban, amely alkalmas lehet a Nemzetközi Ûrállomásra (ISS) tartó oda- és visszaútra is.

 • Pánikot okozott az ufo Washingtonban

  Sokkot kaptak a washingtoniak, amikor az internetet elárasztotta az információ: többen is szemtanúi voltak, ahogy a csütörtök késõ esti órákban egy katonai jármûvön egy földönkívüli ûrhajóra emlékeztetõ tárgyat szállítottak közúton.

 • Napfény: sci-fi vagy valóság?

  A nap haldoklik. A Föld kihûl, örök homály borítja; még az Amazonast is vastag jégtakaró fedi. Az állatok elpusztultak, az emberek éheznek. Mire a nap teljesen kihûl, õk is meghalnak. Már megint egy vad fantáziájú sci-fi rendezõ ötlete? Igen. Illetve nem. Danny Boyle, a Trainspotting rendezõje, és a 28 nappal késõbb-ben is vele dolgozó író, Alex Garland, új, különleges hangulatú filmjében, a Napfény-ben (Sunshine, hazai bemutató: április 12.) 8 ûrhajós egy nukleáris bombát próbál eljuttatni a Napba, hogy így mentse meg az emberiséget.

 • Négyszáz képet készített a Rosetta-ûrszonda a Lutetia aszteroidáról

  "Történelmi napnak" nevezték az Európai Ûrügynökség (ESA) képviselõi, miután a Rosetta-ûrszonda több mint négyszáz felvételt készített a Lutetia aszteroidáról.

 • Idõlegesen eltûnik a Szaturnusz gyûrûje

  Budapest - A Szaturnusz fényessége ezekben a napokban a legnagyobb, és egész éjjel megfigyelhetõek felhõi, gyûrûrendszere, vagy holdjainak keringése, ám május közepétõl fokozatosan eltûnik a bolygó gyûrûje.

  A Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) honlapja szerint ennek az a magyarázata, hogy az élérõl lesz látható a Szaturnusz gyûrûje: a látvány olyan lesz, mintha a bolygóból két pálcika nyúlna ki két oldalt.

 • További bizonyítékok mutatják a jég Marson és Holdon való jelenlétét

  A Hold egyes krátereiben közel két méter vastag jégréteg található, míg a Marson a jég egy része feltehetõen elolvadt, majd újra megfagyott a közelmúltban, tágítva a bolygó felszínén látható jellegzetes mélyedéseket - derül ki két friss kutatásból.

 • Láthatatlanná tevõ szert találtak fel?!

  Egy lépéssel közelebb a láthatatlanná tevõ köpenyhez

  Washington - Egy lépéssel közelebb került a tudomány a láthatatlanná tevõ anyaghoz - jelentették amerikai kutatók a Nature és a Science címû folyóiratokban megjelent tanulmányukban.

 • Az Opportunity marsjáró lett a vörös bolygó veteránja

  A Viking-1 rekordját átvéve az Opportunity marsjáró lett a vörös bolygón leghosszabb ideje mûködõ szerkezet.

 • Több ezer veszélyes aszteroidát talált a NASA - becsapódásuk végzetes lenne

  Körülbelül ezer olyan méretû aszteroidát vett nyilvántartásba az amerikai ûrkutatási hivatal (NASA) 2011 decemberéig, amelyek akár katasztrófát is okozhatnak, ha túl közel kerülnek a Földhöz.

 • Egy évet még várni kell az ûrkalandra

  A leendõ civil ûrturistákat 100 kilométeres magasságba felszállító és velük ott negyedórát keringõ géppárost még csak az ûrrepülõtéren állva, netán gyakorlórepülés közben láthatják a 200 ezer dolláros utazási jegyet már megfizetõ utasok. Az elsõ ûrtúrát csak 2009-re tervezik.

  Az új évezreddel megnyílt a lehetõség a világûr-turizmus elõtt. Aki fizikailag alkalmas és nagyon fizetõképes, orosz ûrhajókon felrepülhet és napokat tölthet az ISS nemzetközi ûrállomáson.

 • Meteorkrátert imádtak az ókorban a Baltikumban

  Meteorkrátert imádtak az ókorban a mai Észtország területén. Valamikor 7500 és 4000 évvel ezelõtti idõszakban egy meteor robbant szét a legnagyobb észt sziget, Saaremaa fölött.

 • Ufó-riadó Wiesbadenben

  50 világító botocskával felszerelt léggömb a hesseni Wiesbadenben ufó-pánikot váltott ki. Miután számos aggódó polgár „villogó fényeket” jelentett, még a rendõrségi helikopter is felszállt. Igaz, nem sikerült más bolygóról érkezett élet bizonyítékára lelnie.

 • A világ legnagyob teleszkópját építik meg Chilében

  A világ legnagyobb teleszkópját, a European Extremely Large Telescope-ot (E-ELT) építik meg az elkövetkezõ években Chile északi részén - közölte az Európai Déli Obszervatórium (ESO).

 • Jurij Gagarin, a világ elsõ ûrhajósa 75 éves lenne

  Budapest - Március 9-én lenne hetvenöt éves Jurij Gagarin, a világ elsõ ûrhajósa.

  A Szmolenszk melletti Lusino faluban, parasztcsaládban született. Az ipari technikum után a munkásfiatalok repülõklubjában szeretett bele a repülésbe. 1957-ben elsõ osztályú minõsítéssel avatták pilótává, két évvel késõbb jelentkezett az ûrkutatási programba, s háromezer vetélytárs közül választották ki.

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!