2024.03.29. - Auguszta

Megnövekedett veszéllyel néz szembe az ûrrepülõgép a következõ útján

Megnövekedett veszéllyel néz szembe az ûrrepülõgép a következõ útján
Cape Canaveral - Az általában vállaltnál nagyobb veszéllyel néz szembe az amerikai ûrrepülõgép a következõ útján, amikor a Hubble ûrtávcsõ megjavítása céljából ûrszeméttel szennyezett pályára kényszerül állni - jelentették be a Kennedy ûrközpontban.

A legújabb latolgatás szerint 1 a 185-höz az esélye, hogy az Atlantis jövõ havi útja katasztrófába torkollik.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!
Ez sokkal rosszabb, mint a baleset 1 a 300-hoz mért esélye, amikor a nemzetközi ûrállomást keresi fel a jármû - mondta John Shannon programigazgató.

A Hubble 565 kilométer magasan kering, az ûrállomás csak 320 kilométeren. A magasabbik pályán több olyan roncsdarab van, amellyel veszélyes az ütközés. A Hubble az 1990-es pályára állítása óta azonban nem sérült meg komolyabban az ilyen kéretlen találkozásoktól.

Az amerikai ûrhivatal, a NASA általában az 1 a 200-hoz szinten korlátozza a kockázatvállalást az ûrszemét esetében, így most a legfelsõ vezetésnek a külön engedélye kell a hét asztronauta október 10-i felszállásához.

A szemét felrobbant rakéták és mûholdak maradványaiból áll. Kína tavaly, az Egyesült Államok az idén februárban lõtt szét egy-egy mûholdat, egy orosz szatellit pedig tavaly tavasszal esett darabokra. Nagyobb annak a veszélye, hogy a szilánkjaikkal való találkozás baleset okoz, mint ami a fel- és leszállásnál jelentkezik - mondta Shannon.