rss
 • Célpont: a Hold

 • Share on Tumblr

  A japán Selene ûrszonda elérte égi kísérõnket, miközben az Egyesült Államok, India, Kína és Németország is tervezi saját holdszondáit. Elképzelhetõ, hogy egy újabb, a Hold meghódítására irányuló ûrverseny kezdõdik. A szonda 2007. október 3-án Hold körüli pályára állt. Az ûreszköz kezdeti pályája igen elnyúlt alakú volt, a Hold felszínétõl mért távolsága 101 és 11 741 kilométer között ingadozott. Azóta kisebb pályamódosításokkal fokozatosan változtatja útvonalát.

  Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!

  A Selene elsõ eredményei közül nemrég látványos fotót közöltek, amely bolygónkat ábrázolja. A szonda tévékamerája a Földet a Hold felé vezetõ útján közel 110 ezer kilométeres távolságból örökítette meg. A program tervezésekor a szakemberek hangsúlyt fektettek a holdkutatás népszerûsítésére is.

  Napjainkban élénkül az érdeklõdés a Hold iránt. Egyelõre nehéz eldönteni, mindezt nevezhetjük-e újabb, a korábbinál is szélesebb körû ûrversenynek. Annyi biztos, hogy egyre több állam szeretné ismét meghódítani kísérõnket, és a Távol-Kelet gyorsan fejlõdõ államai részérõl is mutatkozik érdeklõdés. A Hold ûrszondás elérése és vizsgálata sok területen nyújt elõnyöket a kutatást végzõ országoknak, elsõsorban sok új tudományos eredményt adva. Ugyanakkor több egyéb szempont is elõmozdítja a Hold kutatását napjainkban, ezek közül tekintjük át a legfontosabbakat.

  A Hold számos olyan erõforrással bír, amelyek kiaknázása és hasznosítása kifizetõdõ lehet néhány évtizeden belül. Ezek között említhetõk a Föld felszínén ritka ásványi nyersanyagok, elsõsorban különbözõ fémek. Egyre gyakrabban kerül szóba a regolitban (tehát a felszínt borító kõzettörmelékben) található, hármas tömegszámú héliumizotóp. Ez az anyag a napszélbõl épült be a regolitba hosszú idõ alatt, és a kutatások alapján a jövõ fúziós reaktoraiban lesz alkalmazható. A regolitból kivont izotópot vagy a helyszínen lévõ fúziós reaktorokban hasznosíthatják, vagy a Földre is szállíthatják. Mivel hatalmas mennyiségû energia nyerhetõ ki belõle, utóbbi is kifizetõdõ lehet.

  Fontos nyersanyag lehet az egyes feltételezések alapján kísérõnk sarki krátereiben található vízjég. Ez a világûrben nagy kincs: nemcsak az ûrhajósok számára szolgál ivóvízként, vagy a légzéshez nyerhetõ belõle oxigén, de számos ipari folyamathoz szükséges. Utóbbi területen egyelõre fõleg kísérletek zajlanak, de a rendkívüli tisztaságú anyagok elõállítása a becslések alapján nemsokára kifizetõdõ lesz a Föld körüli pályán. Ha valamilyen vizet igénylõ termelés indul bolygónk körül, fontossá válhat, hogy oda sokkal olcsóbb a Hold felszínérõl szállítani.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Ufó Szibériában?

  Egy 300 kilogramm tömegû – a szakértõk szerint méretéhez képes könnyû – 2 méter magas ismeretlen eredetû fém tárgy zuhant le az ûrbõl a szibériai Otradnensky falu közelében Moszkvától 3600 kilométerre.

 • Túljelentkezés volt az ESA ûrhajósfelvételin

  Bécs - Több mint kilencezren - egész pontosan 9016-an - jelentkeztek ûrhajósnak az Európai Ûrügynökség (ESA) felhívására.

  Az ügynökség keddi közlése szerint legtöbben Franciaországból (1918), Németországból (1833) és Olaszországból (966) pályáztak. Ausztriából 218-an jelentkeztek.

 • A Mars-járó becsekkolt a Vörös Bolygóról a Foursquare-en

  A Mars-járó Curiosity egyenesen a Vörös Bolygóról jelentkezett be Foursquare-en. A jelentések szerint a Marson hideg van, a talaj pedig száraz és sziklás.

 • Titkolják az ufók létét?

  A hatóságok - korábbi ígéreteik ellenére - nem árulnak el semmit, így a kíváncsiak csak találgathatnak.

 • Gabcikovóban UFO-kat láttak a parasztok

  Senki nem hiszi el Bigangya Lajos bõsi földmûvelõ történetét, miszerint az idegenek antennát implantáltak a hátsójába.

 • Különös fények a ház felett - videó!

  Egy skót család különös fényeket látott a házuk közelében és videóra is vették a jelenséget.

 • Robotot és ûrhajóst készül a Holdra küldeni Japán

  Tokió - 2020-ig egy robotot, 2030-ra pedig már egy asztronautát készül a Holdra küldeni Japán - derült ki a kormány pénteken nyilvánosságra hozott jelentésébõl.

  A kínaiak elsõ ûrsétája és az indiaiak által tavaly bejelentett elsõ robotizált ûrmisszió után az ázsiai országok között folyó világûrhódító verseny legújabb résztvevõje Japán lett.

 • Ufók vették körbe a katonai laktanyát

  Ufóinváziólázában égnek a britek, a múlt héten állítólag egy walesi rendõrhelikoptert támadott meg egy azonosítatlan repülõ tárgy, szinte ugyanabban az idõben egy õrvezetõ filmezett le laktanyája fölött egy teljes, mintegy 13 repülõ csészealjból álló ufórajt, egy párt pedig hosszabb ideig üldözött egy fényes pont - írta a Blikk.

 • Anettka egy UFO?

  A TV2 Aktív címû mûsora csütörtök este interjút mutatott be egy békéscsabai asszonnyal.

  Mária a kereskedelmi csatorna kamerái elõtt láthatatlan földönkívüliekkel beszélgetett, méghozzá természetesen UFO-nyelven. Azt is elárulta, hogy õ bizony a kommunikáción kívül szexuális viszonyba is gyakran keveredik az ûrbõl jött látogatókkal.

 • Indiana Jones és az ufók

  Oroszokkal kell megküzdenie a titkos katonai bázison Indiana Jonesnak és fiának, a zselézett hajú motorosnak az Indy 4-ben a chud.com értesülése szerint.

 • UFO-technológiákkal a Föld megmentéséért

  Egy korábbi kanadai védelmi miniszter azt követeli a kormányoktól, hozzák nyilvánosságra a titokban tartott földönkívüli technológiákat, melyek az állítólagos UFO-balesetek során jutottak a birtokukba. Paul Heyer szerint a technológiákat a klímaváltozás megállítására lehetne felhasználni.

 • Száznál több magyar mûszer járt eddig a világûrben

  Budapest - Száznál több magyar mûszer járt eddig a világûrben - hangsúlyozta Both Elõd fizikus, csillagász, a Magyar Ûrkutatási Iroda igazgatója az ENSZ október 4-10. között zajló Ûrkutatási Világhete alkalmából.

  Az ENSZ 1999-ben döntött az Úrkutatási Világhét megrendezésérõl, amellyel a nemzetközi szervezet két évfordulóra kíván emlékeztetni. Egyrészt 1957-ben állították Föld körüli pályára bolygónk elsõ mesterséges holdját, a Szputnyik 1-et.

 • 2012: Anális szondán érkezik az armageddon

  Milyen érzés lehet 12 évesen nap mint nap úgy elindulni az iskolába, hogy az ember tudja, biztosan a gúnyolódók céltáblájává válik, csak mert az apját annak idején elrabolta és análisan megszondázta néhány idegen lény? Erre és még sok más fontos kérdésre ad választ Whitley Strieber magyarul most megjelent könyve, a 2012 – Háború a lelkekért.

  Ha a hollywoodi propagandagépezet ármánykodásától kábán meglátnak a könyvesboltban egy 2012 címû kötetet, borítóján egy éppen felrobbanó piramissal, vigyázzanak vele, mert semmi köze az azonos címû filmhez.

 • Ufót videózott a nyugdíjas férfi - képpel

  Derek Bridges teljesen megdöbbent, amikor meglátta, hogy ufó közeledik a háza felé, Basingstokeban.

 • Ufó-riadó Wiesbadenben

  50 világító botocskával felszerelt léggömb a hesseni Wiesbadenben ufó-pánikot váltott ki. Miután számos aggódó polgár „villogó fényeket” jelentett, még a rendõrségi helikopter is felszállt. Igaz, nem sikerült más bolygóról érkezett élet bizonyítékára lelnie.

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!