2024.04.18. - Andrea, Ilma

Lord British a világûrben

Lord British a világûrben
Moszkva - Richard Garriot, akit az interneten Lord Britishként ismernek, s aki vasárnap a hatodik ûrturistaként elindult a Nemzetközi Ûrállomásra, apjának, a NASA ûrhajósának nyomdokaiba szeretett volna lépni, de ez látási problémái miatt nem sikerült.

Ezért 30 millió dollárt, vagyonának jelentõs részét áldozta arra, hogy úgy láthassa a Földet, mint egykor apja, s a hírek szerint boldogan kész lett volna még rátenni további 15 milliót, ha ki is léphet a világûrbe.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!
Garriot - akinek internetes beceneve gyermekkorából származik: az amerikai iskolában brit kiejtése miatt csúfolták társai - számítógépes játékokkal szerezte vagyonát, az úgynevezett RPG típusú játékok (role-playing game, azaz szerepjáték) megalapítójának tekintik, az õ nevéhez fûzõdik a híres Ultima-sorozat.

Lord British azonban számos más okból is híres ember: õ az egyetlen, aki a Földön kívül magántulajdonnal bír. Övé ugyanis a nevezetes szovjet holdjáró, amelyet a hetvenes években juttattak a Holdra, s amelyet 1993-ban gyártója, a Lavocskin Intézet anyagi problémáinak áthidalására árverésre bocsátott a Sotheby,s-nél. A kikiáltási ár ötezer dollár volt, de Garriot végül 65 ezer dollárért szerezte meg. Most állítólag távcsövet vitt magával az ûrállomásra, hogy onnan vegye szemügyre elõször becses tulajdonát.

Más, az ûrhajózással összefüggõ tárgyak gyûjtõje: sok más mellett övé az elsõ szovjet szputnyik pótpéldánya is. A szerkezetbõl két darabot gyártottak. Az elsõ 1957 októberében Föld körüli pályára állt. A másik - ugyancsak a szûkös kilencvenes években - rejtélyes módon az Egyesült Államokba került, ahol az ifjabb Garriot vette meg.

A kalandor hajlamú milliomos mindezen túl két antarktiszi expedíción is részt vett, hogy ott meteoritokat keressen, tanulmányozta a fiatal gorillák vándorlását Ruandában, egy kenun ereszkedett le az Amazonason, tengeralattjárón kereste fel a Titanic roncsát, részt vett egy expedícióban a Bermuda-háromszögben és társaival együtt rátalált egy 1810-ben ott elsüllyedt hajó roncsára.

Végül Richard Garriot ismert illuzionista és bûvész, a trükkök nagy gyûjtõje, az amerikai bûvészek szövetségének örökös tagja, a nemzetközi szövetség aktivistája - összegezte a Komszomolszkaja Pravda címû orosz napilap.