2024.04.23. - Béla

Több száz Földhöz hasonló bolygó, de csak egyetlen Naprendszer

Róma - Háromszázra tehetõ azon ismert, Naprendszeren kívüli bolygóknak a száma, amelyek a Földhöz hasonló jegyekkel bírnak, de egyetlen olyan bolygórendszer sem ismert, mint a mi Naprendszerünk.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!
Legalábbis erre a következtetésre jutottak a csillagászok a Northwestern University által készített számítógépes szimuláció elemzésekor. A Science címû folyóiratban publikált tanulmányuk szerint a modell a bolygóképzõdés folyamatának jobb megértése érdekében készült.

Az Edward Thommes, Soko Matsumura és Frederic Rasio csillagászok alkotta triónak elõször sikerült olyan nagyfelbontású szimulációt készíteniük, amely a bolygórendszer teljes életét - keletkezésüktõl megszûnésükig - bemutatja. A rendszerek a kezdetekkor lapos porfelhõ képét mutatják, amelyek egy központi csillag körül keringenek. A bolygók keletkezése a Nagy Bumm idején, azaz mintegy 13 milliárd éve kezdõdött, és 500 millió éve fejezõdött be.

A modell megmutatja, hogy a Naprendszerünk nagyon ritka jelenség, amelyben a gázóriások - mint például a Jupiter - nem mozognak a központi csillag felé vezetõ pályán, hanem minden bolygó stabil pályán kering.