2024.03.29. - Auguszta

Csillaggyárat fedeztek fel amerikai ûrteleszkópok

Csillaggyárat fedeztek fel amerikai ûrteleszkópok
Washington - Valóságos csillaggyárat fedeztek fel amerikai csillagászok két ûrteleszkóp segítségével. A Föld körül keringõ Hubble és a Spitzer ûrtávcsövek ugyanis egy olyan távoli galaxis, vagyis csillaghalmaz nyomára bukkantak, amely évente mintegy 4 ezer csillagnak ad, illetve adott életét. A múlt idõ ebben az esetben azért indokolt, mert ez a csillaghalmaz tõlünk 12,4 milliárd fényévre van (volt?), vagyis a most észlelt jelenségek tulajdonképpen ennyi idõvel ezelõtt történtek, csak hát a fény sebességével (másodpercenkénti 300 ezer kilométer) száguldó, létezését, vagy egykori létezését tanúsító jelei mostanra érkeztek meg hozzánk.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!
Az Astrophysical Joutrnal Letters címû amerikai szaklapban megjelent írásban az egyik felfedezõ emlékeztetett arra: az õsrobbanás 13,4 milliárd esztendeje következett be, azaz erre a csillaghalmazra az általunk ismert világegyetem viszonylag még zsenge, alig valamivel több mint 1 milliárd éves korában köszöntött rá a "csillagbaby- boom". A mi galaxisunk, a Tejút jóval szerényebb termelékenységet produkál: évente átlagban 10 csillagot hoz világra.

A csillagászok azonban most egy újabb megoldásra váró kérdéssel találták magukat szembe: ez az óriási ütemû csillagképzõdés egyedi eset, vagy akkoriban elterjedt jelenség volt-e.

A Hubble optikai, a Spitzer pedig infravörös állományban kutatja a világegyetemet, és tekint vissza az idõben milliárd évekre.