2024.03.29. - Auguszta

Kínai Hold-térkép

Kínai Hold-térkép
A Hold körüli pályára tervezett Hold-istennõt, azaz a Csang-o ji-hao ûrszondát várhatóan 2007 második felében bocsátják fel. Az ûrszonda feladata az égitest felszínének feltérképezése háromdimenziós felvételekkel, amivel a 2010-ben a Holdon landoló, ember nélküli jármû útját készítik elõ - mondta Ou-jang Ce-jüan kutató. A kínai Hold-kutatási programot három szakaszra osztották: a Hold megfigyelése az égitest körül keringõ szondával, Holdra szállás, visszatérés a Földre. A második szakaszban egy ember nélküli holdjármû Holdra szállását tervezik; ez az égitest bizonyos területeit vizsgálná aprólékosan.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!
A harmadik szakaszban az összegyûjtött mintákat visszahoznák a Földre. A Holdon egy-ötmillió tonna is lehet a hélium-3 izotópból, a hélium - léggömbök és léghajók töltõanyagaként és hûtõanyagként használatos nemesgáz - könynyebb változatából, amelybõl a Földön rendkívül kis mennyiség található.

A hélium-3 izotóp lehet a megoldás az emberiség egyre növekvõ energiaszükségleteinek kielégítésére. Számítások szerint Kína évente tíz tonnát használna fel ebbõl a különleges anyagból. Világviszonylatban évente mintegy száz tonna hélium-3-ra lenne szükség. A Holdon található mennyiség az egész emberiségnek tízezer évig lenne elegendõ.