2024.04.19. - Emma

Alkotmány az ûrbe

Az Unió dokumentumát az ufók is olvashatják

Úgy döntött az Európai Bizottság, hogy a világûrbe is juttat egy példányt az Európai Unió tavaly aláírt alkotmányos szerzõdésébõl. Günter Verheugen alelnök pénteken adja át a szöveget EU-tagországokból érkezõ ûrhajósoknak, az EU ûrhajózási hetének megnyitása alkalmából. A bizottság azt kéri az asztronautáktól, hogy legközelebbi útjukon vigyék magukkal a dokumentumot az ûrállomásra.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!
Az EU alkotmányos szerzõdése a huszonöt tagországú unió mûködésének egyszerûsítésére és korszerû szabályozására szolgál. A szerzõdést tavaly nyárra dolgozták ki, és õsszel írták alá, de törvényes megerõsítése még számos tagországban hátravan. Magyarország e téren az élenjárók közé tartozik: Litvánia után másodikként már ratifikálta az alkotmányt, amelynek jóváhagyása mindazonáltal egy-két tagországban várhatóan nehézségeke ütközik majd, miután több helyütt népszavazásra bocsátják.

A brüsszeli bizottság mindent megtesz, hogy népszerûsítse az alkotmányt. A szöveg ûrbe küldésével az EU a szerzõdés jelképértékét kívánja kihangsúlyozni. A dokumentum ugyanis egyebek közt azt szimbolizálja, hogyan tudnak együttmûködni az uniós tagállamok.

A testület ugyanakkor fél attól, hogy néhányan a nemzetek fölötti uniós jelleg hangsúlyozását magyarázzák majd bele az akcióba. A bizottság kiemelte: az alkotmány felküldésével az unió nem száll teljesen a fellegekbe, hanem továbbra is a földön jár. Az ûrhajósoknak átadott példány egy napon vissza is tér a Földre.

MTI