2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Ismeretlen életformát találtak az Antarktiszon

Sosem látott baktériumra bukkantak orosz kutatók az antarktiszi Vosztok-tóból vett mintákban. Az új életforma egyik ismert baktériumcsoportba sem sorolható be. Több mint egy évtizednyi, megszakításokkal tarkított fúrás után, az orosz antarktiszi expedíciónak tavaly sikerült áttörnie az antarktiszi Vosztok-tó 3720 méter vastag jegét, és vízmintát vettek a tóból. A kutatók elsõ eredményeirõl az orosz RIA hírügynökség számolt be.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!
A baktériumok, amelyeknek nyomait megtalálták a mintákban, nem sorolhatók be a jelenleg ismert baktériumcsoportok közé, mondta Szergej Bulat, a Szentpétervári Atomfizikai Intézet eukariótagenetikai laboratóriumának munkatársa.

"Miután kizártuk az összes ismert szennyezõdést, olyan bakteriális DNS-t fedeztünk fel, amely nem felel meg a világ adatbázisaiban szereplõ semmilyen ismert fajnak sem. Mi egyelõre meghatározatlan és osztályozatlan életformának hívjuk" - mondta Bulat.


A Vosztok-tó megfúrásának sematikus rajza

NSFHét mintát találtak ugyanabból a baktériumfajból a fúrófejre ráfagyott vízben. A faj DNS-e és bármely ismert szervezet DNS-e közötti hasonlóság azonban sosem haladta meg a 86 százalékot. A 90 százalék alatti egyezés új fajt jelez, mondta Bulat.

Az újonnan felfedezett mikroorganizmusnak a törzsfán (amely a más fajokhoz viszonyított evolúciós kapcsolatokat mutatja) való elhelyezésére tett eddigi próbálkozások azt mutatják, hogy az antarktiszi baktérium nem illik a mikroorganizmusok rendszerének egyik ismert fõbb csoportjába sem.

"Ha a Marson találták volna, akkor az emberek marsi DNS-nek neveznék, de ez egy Földrõl származó DNS" - mondta Bulat.

A vizsgálatok tovább folynak, de nem valószínû, hogy cáfolnák az eddigi eredményeket, állítják a kutatók. Azt is hozzáfûzik azonban, hogy több minta szükséges a perdöntõ bizonyítékhoz. Talán az év elején, az újabb fúróidényben szerzett vízminták - amelyek jelenleg hajón tartanak Oroszország felé - végleg eldöntik a kérdést.