2024.04.20. - Tivadar

Vizsgálják a balti-tengeri fura ufót

2011 nyarán fedezték fel svéd mélytengeri kincsvadászok sajtóban gyorsan a balti-tengeri ufó nevet kapott fura képzõdményt. A szonáron a szikla meglepõen szabályos vonalat tûntek fel, majd a száz méteres mélységben a tengerfenéken fekvõ sziklát búvárok is meglátogatták, és még furább felfedezésekrõl számoltak be.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!
A szikla az elmondások szerint három méter magasan emelkedik ki a tengerfenékbõl, és a tetején kör alakban lerakott kõformációkat láttak a búvárok, mintha tûzrakó helyek lennének. Legjobban a szabályos derékszögek, a lekerekített formák sokkolták a felfedezõket, akik szerint ordít a szikláról, hogy nem természetes képzõdmény.

Az anyaga sem természetes kõnek tûnt, inkább betonra emlékeztetett. Mögötte több száz méteres nyom látszik, mintha becsapódott volna a tengerfenékbe, ahol hosszan csúszott, miközben lefékezõdött és megállt. Furcsa módon a környezetében levõ szikláktól eltérõen nem látszik rajta iszap és más lerakódás nyoma, ez is arra utal, hogy nem régóta fekszik a tengerfenéken.

A felfedezés alaposan megosztotta a világot, sokan voltak, akik gigantikus átverést sejtettek az egész mögött. Nem segített a helyzet tisztázásában az sem, hogy a felfedezõ csoport vezetõje, Peter Lindberg nem volt hajlandó a szikla pontos koordinátáit megadni, és a szonár képétõl eltekintve csak a búvárok elbeszélései alapján készült illusztrációkat mutatott róla, fotókat nem. Lindberg ufóra és Atlantiszra is célozgatott interjúkban, valamit geológusokra, akik megvizsgálták a felhozott kõzetmintákat, és értetlenül állnak a jelenség elõtt (ezeket a tudósokat sosem nevezte meg). A búvárok nyár közepén visszatértek a sziklához azzal a céllal, hogy dokumentumfilmet forgatnak róla, és mintákat vesznek, hogy kiderüljön az ufó titka.

A rejtélyes sziklából származó mintákat most a stockholmi egyetem geológiaprofesszora, Volker Brüchert vizsgálta meg, és azzal a lendülettel le is lombozta az ufóhívõket. Azt állítja, a kõben semmi misztikus nincsen, egyszerû bazaltkõzet, azaz megszilárdult láva. Ilyen kõzetek nemigen szoktak a tengerfenéken elõfordulni, Brüchert professzor elmélete szerint a legutóbbi jégkorszak idején keletkezhetett a szikla, és egy gleccser szállította a tengerbe, ahol aztán elolvadt a jég, ami addig körülvette.