2024.03.29. - Auguszta

Karbantartási feladatok miatt két asztronauta az ûrbe utazott

Csütörtökön a Nemzetközi Ûrállomás két asztronautája merészkedett az ûrbe, hogy karbantartási feladatokat, valamint szerelési munkálatokat hajtson végre.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!
Sunita Williams, a NASA asztronautája, és Akihiko Hoside, japán ûrhajós magyar idõ szerint délután negyed háromkor kezdték meg ûrsétájukat. A páros a tervek szerint durván 6,5 órát tölt az ûrben.

A mai kirándulás több mint egy év elteltével a NASA elsõ ûrsétája. A korábbi ûrállomás-asztronauták – Mike Fossum és Ron Garan – 2011 júliusában végeztek karbantartási munkálatokat a Nemzetközi Ûrállomás (ISS) burkolatán, míg másik négy NASA-asztronauta az utolsó ûrsikló küldetés során járt a komplexumon.

Williams és Hoside elsõdleges célja egy meghibásodott kapcsolószekrény cseréje az állomás gerincszerû vázán, egy sor kábel installálása, valamint egy nemrégiben elromlott kamera cseréje a 17 méteres Canadarm-2 robotkaron. A kapcsolószekrény segíti az energia továbbítását az egész komplexumban. A szekrény tartalékkal történõ felváltása után a kiszolgált egységet ideiglenesen egy teherplatformon helyezik el, mely az ûrállomás burkolatán kapott helyet.

Ezt követõen Williams új kábeleket installál azon új orosz laboratóriumi modulhoz, mely a várakozások szerint 2013-ban indult az ISS-re. Ezen munka megköveteli, hogy az ûrhajós bemásszon a vázszerkezet egyik szekciójába. Amint elkészült, Hoside eltávolítja a Canadarm-2 elromlott kameráját, és újjal cseréli ki.

Ha marad idejük, az ûrsétálók mikrometeoritok elleni védelemül szolgáló „pajzsot” is kihelyeznek az egyik amerikai modulhoz, eltávolítanak egy másik kamerát a japán Kibo modul burkolatáról, és az orosz Zarja modul elektromos- és adatkábeleinek problémáit is orvosolják.

Ez Williams ötödik, Hoside elsõ kirándulása az ûrben. A séta az idei harmadik kiruccanás, de csak a második, melyet az ûrállomás jelenlegi, 32-es expedíciója hajt végre. A másikat két orosz kozmonauta végezte el augusztus 20-án egy közel hatórás mûvelet folyamán.

Williams és Hoside mellett az állomás hatfõs legénysége felölel három kozmonautát – Gennagyij Padalkát, Jurij Malencsenkót és Szergej Revint -, valamint az amerikai Joe Acabát.