2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Megtalálták az új Földet!

A NASA 2011 decemberében rábukkant az elsõ olyan bolygóra, amely rendkívül hasonlít a Földre. Paraméterei alapján simán lehet rajta a miénkhez hasonló élet. 600 fényévre van, egy szupertávcsõvel fedezték fel. A tudomány mai állása szerint egy földi üzenet 600 évig száguld az ûrben, míg odaér.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!
A Kepler 22-b az elsõ olyan bolygó, ami a lakhatási zónán belül van, vagyis nincs túl meleg és túl hideg se ahhoz, hogy folyékony víz legyen a felszínén - számol be a felfedezésrõl az Index. A NASA szerint tudományos áttörés az ûrtávcsõn észlelt elsõ lakható bolygó.

A NASA bejelentése szerint a Kepler-ûrtávcsõvel elõször figyeltek meg egy a Földhöz nagyon hasonló bolygót. A bejelentést nagy érdeklõdés kísérte, mert elõzetesen csak annyit lehetett tudni, hogy a NASA munkatársai és a Kepler-ûrtávcsõ program tudósai mellett jelen lesz a Földön kívüli intelligens élet után kutató SETI Intézet egyik munkatársa.

A Kepler 22-b körülbelül 600 fényévnyi távolságra van tõlünk, a Földnél 2,4-szer nagyobb, és egy a mi Napunkhoz hasonló, úgynevezett G-színképtípusú csillag körül kering. A bolygó ráadásul az úgynevezett lakhatási zónában kering a csillag körül, a mérések szerint a bolygó átlagos csillagtávolsága körülbelül 85 százaléka a Földének, vagyis 15 százalékkal van közelebb napjához, mint a mi bolygónk a Naphoz. Így a Kepler 22-b-n az év is rövidebb, 289 nap alatt kerüli meg a bolygó a központi csillagát.