2024.03.29. - Auguszta

A CERN egy lépéssel közelebb az antianyag titkának megfejtéséhez

Új eszköz révén ismét antihidrogént állítottak elõ és ejtettek csapdába az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) tudósai egy új mágneses csapda révén, az eredmények állításuk szerint közelebb viszik õket ahhoz, hogy megoldják az univerzum egyik legnagyobb rejtélyét, az antianyag keletkezését.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!
A CERN kutatói az ASACUSA elnevezésû kísérlet révén remélnek további sikereket az antianyag kutatásában. Ez új technikai lépés az antianyag tanulmányozásához.

Az antianyag kérdése a tudományos világon kívül is nagy érdeklõdésre tart számot, mert gyakran emlegetik majdnem teljesen ingyenes energiaforrásként.

A CERN bejelentése hetekkel azután érkezett, hogy az antianyag kérdésén külön dolgozó három csapat egyike arról számolt be, hogy elsõ alkalommal sikerült antianyagatomokat elõállítaniuk és rövid idõre csapdába ejteniük.

Az új technológiai eljárás révén nagyobb mennyiségben tudnak majd antihidrogént elõállítani - bizakodnak a tudósok. "Az alternatív eljárásoknak köszönhetõen az antianyag már nem sokáig tudja rejtegetni titkait elõttünk" - mondta Jamadzaki Jaszonuri, az áttörést elérõ tudóscsoport vezetõje.

Az antianyag mintegy tükörképe az anyagnak. Utóbbi esetében az atommag építõkövei pozitív töltésû protonok. Az antianyagnál negatív töltésû antiprotonok. Az atomburoknál ugyanígy fordítva van, itt az úgynevezett pozitronok pozitív töltésûek, ellentétben a negatív elektronokkal. Az antihidrogén - mint a legegyszerûbb atom - tehát egy antiprotonból és egy pozitronból áll.

Eltekintve a töltések különbözõségétõl, az anyag és antianyag ugyanúgy kellene, hogy viselkedjen, vagyis szimmetrikusnak kellene lenniük. Ez azonban mégsincs teljesen így. Ha mégis így lenne, nem létezne az univerzum. Az õsrobbanásban az elméletek szerint egyenlõ arányban született anyag és antianyag. Mivel azonban a két forma nem fér össze - a szimmetriaformák azonnal megsemmisítenék egymást - ezért van az, hogy minimális különbség alakult ki köztük. Ezek felderítésére állítanak elõ és tanulmányoznak antianyagot.