2024.03.29. - Auguszta

Késõbb és jóval drágábban váltják le a Hubble ûrteleszkópot

A tervezettnél késõbb, és az eddig jóváhagyott, többször módosított költségvetéshez képest is sokkal drágábban lehet csak leváltani a több mint 20 éves Hubble ûrteleszkópot - derül ki a NASA belsõ vizsgálatából.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!
A jelentés szerint a legutóbb megjelölt, 2014-es határidõhöz képest legkorábban csak 2015-ben indulhat a James Webb ûrteleszkóp küldetése.

Az elõdjénél jóval nagyobb, 6,5 méter átmérõjû fõtükörrel rendelkezõ optikai eszköz megépítéséhez a jóváhagyott 5 milliárd dollár helyett 6,5 milliárd dollárra (1307 milliárd forintra) lenne szükség.

Az új teleszkópnak eredetileg 2007-re kellett volna elkészülnie, és ha a módosított költségvetést elfogadja a szenátus, a felbocsátásra legkorábban akkor is csak öt év múlva kerülhet sor.

A földfelszíntõl számítva 569 kilométeres magasságban, orbitális pályán keringõ Hubble ûrtávcsõ óránként 28 ezer kilométeres sebességgel haladva 97 perc alatt kerüli meg a Földet. A magasan az atmoszféra felett üzemelõ teleszkóp a légköri zavaroktól mentes környezetben a földi távcsövekhez viszonyítva ötvenszer gyengébb fényû objektumokról is képes felvételeket készíteni.

A NASA legutóbb 2009-ben engedélyezte a Hubble javítását, amelyet 2010 május 24-én sikeresen végre is hajtottak. Az Atlantis ûrrepülõgép legénysége új televíziós kamerákat és fényképezõgépeket, napelemeket, illetve giroszkópokat szerelt fel, és megjavította az ûreszköz egyik kameráját is. Ezzel a Hubble küldetése jelentõsen meghosszabbodott, várhatóan 2014-ig üzemelhet.