2024.04.24. - György

Gravitációt utánzó ûrruhát fejlesztettek ki Amerikában

Gravitációt utánzó ûrruhát fejlesztettek ki amerikai tudósok, akik a rugalmas anyagból készült speciális öltözéktõl remélik, hogy megoldást adhat a hosszú ûrutazások megoldatlan problémájának tekintett izomsorvadásra.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!
A hosszabb idõ után az ûrbõl visszatérõ asztronautáknál a kutatók megfigyelték, hogy az izmok leépülése akár életveszélyessé is válhat. Az ûrhajósok ezért napi 5-6 órát töltenek erõteljes és fokozott testedzéssel, de ezzel az izomzat leépülése és a csontrendszer átalakulása legfeljebb csak késleltethetõ.

A kutatók ezért most egy olyan ruhával kísérleteznek, amely a földi gravitációt utánozva fejtõl lefelé egyre erõsebb húzóerõt fejt ki viselõjére - olvasható az Acta Astronautica ûrhajózási szakfolyóiratban a BBC tudósítása szerint.

Az új ruha a Mir egykori orosz ûrállomás kötelezõ viseletéhez, a pingvinöltözékhez hasonlít. Ez a nem éppen kellemes viselet egy derékszíjból és a lábakhoz, valamint a vállakhoz erõsített rugalmas pántokból állt, és ezeknek feszítésével utánozták a földi gravitációt. A pingvinruha azonban csak két ponton feszítette az izmokat, a gravitáció viszont egyenletesen hat az egész testre - magyarázta Dava Newman, a Massachusettsi Mûszaki Egyetem (MIT) munkatársa.

A speciális, rugalmas anyagból készült kezeslábast a gravitációnak megfelelõen képezték ki, azaz míg a vállak csak a fejet tartják, a derékra már az egész törzs, a bokákra pedig szinte az egész test nyomása nehezedik.

A fejlesztés következõ szakaszában az ûrben is szeretnék kipróbálni a ruhát. A kutatók azonban azzal is tisztában vannak, hogy az ûrhajósok visszajelzései ellenére az öltözék viselésének kedvezõ hatásait csak a legalább hat hónapig tartó ûrutazásoknál lehetne kimutatni.