2024.03.29. - Auguszta

Délebbre hozhatják az északi fényt a napviharok

Délebbre hozhatják az északi fényt a napviharok - állítják az amerikai ûrkutatási hivatal (NASA) szakemberei.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!
Két kisebb vihar tört ki központi csillagunkon, s a Nap sok tonna plazmát lövellt ki egyenesen a Föld irányában. Ennek következtében a tudósok szerint az északi térségek lakosai Maine-tõl Michiganig, de ettõl északabbra bárhol a bolygónkon egy olyan színpompás fényjátéknak lesznek tanúi, amelyet általában csupán a sarkkör táján lehet megfigyelni.

A NASA Colorado államban, Boulderben mûködõ ûrmeteorológiai központja szerint a plazma nagy valószínûséggel kedden késõ éjjel, vagy szerdán kora hajnalban érkezik meg amerikai idõ szerint. A napviharok nem jelentenek túl nagy veszélyt a mûholdak és az áramszolgáltatás számára.

A sarki fény (az északi féltekén aurora borealis, délen - aurora australis) a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék (elsõsorban protonok és elektronok) által keltett idõleges fényjelenség. Leginkább március-április és szeptember-október között figyelhetõ meg.

A töltött részecskék túlnyomóan a Napból származnak (napszél), kisebb hányadukat a Naprendszeren kívülrõl érkezett részecskék teszik ki. A töltött részecskéket a földi magnetoszféra nagyrészt eltéríti, a mágneses pólusok körüli tartományban azonban bejutnak a légkörbe. A részecskék ütköznek a légkör atomjaival, ionizálják és gerjesztik az atomokat, a gerjesztett atomok pedig fénykisugárzással térnek vissza alapállapotukba. A kibocsátott fény az atomra vagy molekulára jellemzõ színû. A színkép látható tartományában elsõsorban az oxigén zöld és vörös, valamint a nitrogénmolekulák kékes-ibolya vonalai jelentkeznek, a sarki fény az ultraibolya tartományban is erõs. A jelenség 80-1000 kilométer magasságban fordul elõ, de leggyakrabban 100 kilométer magasságban figyelhetõ meg.