2024.03.29. - Auguszta

Újszerû kerekekkel indul a Marsra a Curiosity

Az autók is megirigyelhetnék a Curiosity új marsjáró kerekeit; a NASA az újfajta kerekekkel próbálja elkerülni, hogy a szerkezet elõdei sorsára jusson, és elakadjon.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!
A NASA bejelentése szerint mérnökei és technikusai ezen a héten betoldották a kerekeket és új felfüggesztési rendszerrel látták el a robotot, amely ezáltal fontos lépéssel került közelebb a starthoz.

A Curiosity hat keréken mozog majd a vörös bolygó felszínén, a felfüggesztés az elõdöknél - a Spiritnél és az Opportunitynál - is használt rocker-bogie nevû megoldás, annak azonban egy továbbfejlesztett változata.

A kerekek mindegyike saját motorral van felszerelve, az oldalsók még különálló motorokkal is bírnak a biztos irányítás érdekében.

A NASA a következõ hetekben a szerkezet mozgásrendszerét vizsgálják, és a Marson uralkodó körülmények szimulálásával tesztelik a robotot.

A Curiosity elõdeinél fejlettebb marsjáró lesz, gyakorlatilag egy guruló laboratórium, amely a NASA tervei szerint 2011. november 25. és december 18. között indulhat útnak a Marsra.