2024.04.24. - György

Gyorshajtó csillaghalmazt fényképezett a Hubble

Különösen nyugtalan és fiatal csillaghalmazt figyelt meg és mért fel pontosan a Hubble ûrteleszkóp a Tejútrendszerben.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!
Az égitestek e "gyorshajtó" csapata 16 200 kilométer per órás sebességgel száguld a világûrben.

Meglepõ módon a csillagok sebessége ebben a halmazban a feltételezésekkel szemben nem a nagyságuktól függ, közülük sok másodpercenkénti 4,5 kilométeres sebességgel mozog méretétõl függetlenül - mutattak rá a németországi Heidelbergben mûködõ Max Planck Csillagászati Intézet munkatársai.

A heidelbergi kutatók a Kölni Egyetem csillagászaival együttmûködve vizsgálták a gigantikus NGC 3603 katalógusjelû ködben lévõ csillaghalmazt. Mint megállapították, a megfigyelt 800 csillagból 234 közel azonos sebességgel halad.

A korosabb gömbhalmazokban a kisebb csillagok gyorsabban, a nagyobbak lassabban mozognak. A német szakemberek által elemzett halmazban azonban nem mutatkozott hasonló egyensúlyi összefüggés, ami arra enged következtetni, hogy a csillagok sebességét inkább a halmaz keletkezésének mintegy egymillió évvel ezelõtti körülményei befolyásolják.

"Méréseink kulcsfontosságú információkkal szolgálnak azoknak, akik meg akarják érteni, miként születnek és fejlõdnek a halmazok" - fogalmazott Andrea Stolte a Kölni Egyetem kutatója.

Azt egyelõre még a szakemberek sem tudják, hogy a halmaz gömbhalmazzá alakul-e.