2024.04.25. - Márk

Halottnak nyilvánították a Phoenix Mars-szondát

Ez a fõnix nem támad fel hamvaiból: az amerikai ûrkutatási hivatal, a NASA bolygókutatással foglalkozó részlege, a Jet Propulsion Laboratory (JPL) hivatalosan is halottnak nyilvánította a Phoenix Mars-szondát, amely 2008-ban landolt a vörös bolygón.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!
A Mars Reconnaissance Orbiter ûrszonda által készített legutóbbi felvételek tanúsága szerint a Phoenixen súlyos sérülések mutatkoznak, amelyek a marsi tél számlájára írhatók.

Az ûrszonda 61 alkalommal repült el a Phoenix felett, hogy a negyedik - és egyben utolsó - kísérlet keretében megpróbálja felvenni vele a kapcsolatot. A Mars-szonda azonban nem adott életjeleket.

"A Phoenix teljesítette küldetését, még tovább is mûködött a tervezettnél. Habár munkáját befejezte, a tudományos tevékenységérõl szóló információk elemzése még eltart egy darabig" - mondta Fuk Li, a JPL Mars-programjának vezetõje.

A Mars-szonda az égitest északi pólusának közelében landolt 2008. május 25-én. Élettartamát három hónapra tervezték, a háromlábú szerkezet azonban öt hónapig bírta, mielõtt a fogyatkozó napfény miatt megszûnt az energiaellátása.

Parányi esély azonban mégis volt arra, hogy a zord tél ellenére is mûködõképes maradjon, a NASA ezért próbálta meg felvenni a kapcsolatot.