2024.03.29. - Auguszta

520 napos Mars-utazást szimulálnak

A Vörös Bolygó elérése valójában 20 vagy inkább 30 évet venne igénybe - közölte Martin Zell, az Európai Ûrkutatási Hivatal (ESA) illetékese annak kapcsán, hogy hamarosan hattagú nemzetközi legénység kezdi meg egy 520 napos Mars-utazás szimulációját.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!
A három oroszból, egy olasz-kolumbiaiból, egy franciából és egy kínaiból álló legénységet 2010 június 3-án egy moszkvai kutatóintézetben zárják el hermetikusan a külvilágtól. A Mars500 elnevezésû szimuláció 2011 novemberében ér véget. "Idõtartama miatt példátlan ez az 520 napos Mars-utazás" - jelentette ki Martin Zell, aki az ESA részérõl vezeti a programot.

A hattagú legénység mindegyikére három-három négyzetméter "személyes körlet" jut a moszkvai Orvosbiológiai Problémák Intézetében felépített szimulált ûrhajóban. A kísérlet során folyamatosan megfigyelés alatt tartják a legénységet, amely két pihenõnappal heti öt napon át dolgozik. A Mars-utazók a nemzetközi ûrállomás asztronautáinak életét élik majd: gondoskodnak magukról, tudományos kísérleteket végeznek és rendszeresen tornáznak.

Kétszázötven nap után megkezdõdik a "Marsra szállás": a legénység három tagja a szimulált "Mars-felszínen" kutat egy hónapig, míg a többiek "orbitális pályán maradnak az ûrhajóban".

Tavaly már sikeresen végzõdött egy hasonló kísérlet az oroszországi intézetben. Akkor 105 napig szimulálták a Mars-expedíciót szintén hattagú legénységgel.

Ezúttal a hat Mars-utazó pszichikai és fizikai adatait is pontosan rögzítik.

A jelenlegi legénység kínai tagja az egyetlen képzett asztronauta. Vang Jüe egy sajtókonferencián arról beszélt: Kína készül rá, hogy egy nap valóban embereket küldjön a Mars felderítésére. Szerinte a Mars500 ebbõl a szempontból mérföldkõ az ûrkutatásban.

A kísérleti legénység valószínûleg sohasem indulhat el a Vörös Bolygóra, de mint a francia résztvevõ megjegyezte: "az unokám talán eljut a Marsra, és akkor elmondhatom, nekem is részem volt ebben".