2024.04.19. - Emma

Különleges golfrekordkísérlet az ûrben

A Nemzetközi Ûrállomáson lévõ orosz ûrhajósok szeretnének egy golflabdát Föld körüli pályára ütni, így felállítva a leghosszabb golfütés rekordját.

Amennyiben a NASA szabad utat ad a tervhez, akkor a rekordkísérlettel a 2006-ra tervezett három ûrséta valamelyikén próbálkoznak majd. A labdát egy aranyozott golfütõvel ütik el, amelyet az ûrállomás építéséhez is használt szkandiumötvözetbõl készítettek. A golflabda a várakozások szerint négy évig keringene a Föld körül.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!
A tervek szerint több millió kilométert megtevõ labda haladását globális helymeghatározó transzmitterekkel követnék nyomon, miközben fokozatosan veszítene a magasságából az atmoszféra külsõ peremének fékezõ hatása miatt.

„Visszatér majd az atmoszférán keresztül, fölforrósodik, szétolvad és sose látjuk többé” – mondja Bill Alior, az egyesült államokbeli Orbitális és Visszatérõ Hulladékokat Vizsgáló Központ igazgatója.

Katasztrofális golfütés?

Néhány szakértõ arra figyelmeztet, hogy egy elhibázott ütés „katasztrofális” kárt okozhatna az ûrállomásban. A NASA jelenleg vizsgálja annak a kereskedelmi megállapodásnak a rizikóit, amelyet Oroszország kötött az Element 21 kanadai golffelszerelés-gyártó társasággal.

Alior azt mondja, hogy „csekély a kockázata” annak, hogy a labda visszahullana az ûrállomásra vagy nekiütközne valamelyik következõ fordulónál. A károsodás mértéke olyan tényezõktõl függne, mint a becsapódási szög vagy az ütközési sebesség.

„Az ütést egy adott irányba kell végrehajtani, hogy minimálisra csökkentsék a kártétel lehetõségét. De nem olyan egyszerû egy golflabdát ûrruhában elütni.” – mondja Ailor.

A legrosszabb lehetõséget taglaló forgatókönyv szerint a labda elég sokáig maradna ugyanazon a magasságon, hogy az orbitális pályája megváltozzon, és ezért nekiütközzön az ûrállomás oldalának.

A NASA houstoni Johnson Ûrközpontjának egyik ûrhulladék-szakértõje azt nyilatkozta a New Scientist folyóiratnak, ez egy 9,4 km/s sebességgel bekövetkezõ frontális ütközésnek felelne meg, ami olyan, mintha egy 6,5 tonnás majdnem 100 km/h-s sebességgel száguldó kamion csapódna az ûrállomásnak.

Amennyiben jóváhagyják az asztrogolf rekordkísérletet, az Element 21 a tervek szerint jótékonysági célokra ajánlja fel az aranyozott golfütõt, mihelyst visszahozzák a Földre.


Pesthy Gábor