2024.03.29. - Auguszta

A saját bolygóját falja fel az Auriga-csillagkép napja

A Földtõl 600 fényévnyire, az Auriga (szekeres, fuvaros) csillagképben lévõ nap saját bolygóját készül "felfalni" - állítják kínai asztronómusok, akik kutatásaikról a Nature címû brit tudományos folyóiratban számoltak be.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!
A tavaly felfedezett WASP-12b katalógusjelû bolygó a "forró Jupiterek" kategóriájába tartozik. Ez egy gázóriás, amelynek tömege negyvenszer meghaladja Naprendszerünk legnagyobb bolygójáét, a Jupiterét, átmérõje pedig 79 százalékkal nagyobb - olvasható a Discovery Chanel (http://discovery.com) hírei között.

Ám míg a Jupiternek 12 évig tart, hogy megkerülje a Napot, a WASP-12b olyan közel van központi csillagához, hogy mindössze 26 óra alatt tesz meg egy teljes kört: itt alig több, mint egy napig tart egy esztendõ.

Mint Sulin Li (Shu-lin Li), a Pekingi Egyetem csillagászati intézetének munkatársa által irányított kutatás során kimutatták, a WASP-12b oly kis távolságra van a napjától, hogy annak gravitációs vonzása ellipszoid alakúra formálta a bolygót, amely leginkább egy rögbilabdára hasonlít. A WASP-12b felületén uralkodó perzselõ hõség miatt gázrétegek "hámozódnak le" a bolygóról, az így elvesztett anyagot a nap ejti foglyul.

A kutatók feltételezése szerint elõfordulhat, hogy az elfogott anyag mögött egy, a szuperföldek kategóriájába tartozó bolygó rejtõzködik a csillag közelében, ez megmagyarázhatja, hogy miért tojás alakú pályán kering a WASP-12b.

"A legtöbb olyan bolygó, amelyik kis távolságra helyezkedik el központi csillagától, szabályosabb, kör alakú pályán kering" - hangsúlyozták tanulmányukban a kínai kutatók.