2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Miben segíthet az asztrológia? - Felcím: Tudomány, ha szakember mûveli

Magyarországon a tudományos asztrológia szinte ismeretlen fogalom, holott a világban segédtudományként tartják számon. Az emberek többsége azonban az újsághoroszkóp készítõvel azonosítja az asztrológust.

Bécsben, az Osztrák Asztrológiai Társaság, a világ elsõ tudományos asztrológiai társaságának centenáriumi ülésén egyetlen magyarként Hollós László vett részt és tartott nagysikerû elõadást. A társaság szeptember végén ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját, még az angol társaság is csak 50 éves - tudatta a kutató, akivel az asztrológia értékeirõl beszélgettünk.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!
A szakma jelentõs európai képviselõi 10 évente tartanak jubileumi összejövetelt. Rendkívüli elismerést jelent, ha valaki bekerül ebbe a tisztes társaságba. Hollós Lászlónak hosszú évekig kellett kutatnia és eredményeket letennie az asztalra, míg az Osztrák Asztrológiai Társaság rendes tagjává választotta 2001-ben és meghívta üléseire.

- Az asztrológia az idõ minõségének tudománya, amint az osztrák szakfolyóirat címe (Kvalita:t der Zeit) is mutatja. Segédtudományként funkcionál, mint például a heraldika (címertan), de matematikai módszert alkalmaz és összegzi a tapasztalatokat is. A tudományos asztrológiának két ága van: a pszichológiai és a tradicionális. A hagyományos asztrológia évezredek tapasztalataiból, megfigyeléseibõl von le szigorú következtetéseket, míg a pszichológiai asztrológia az orvos munkáját segíti, egészíti ki - fejtette ki a szakember.

- Az önmagában tiszta matematikai módszeren alapuló segédtudomány az orvos, a karrier tanácsadó, a személyiségfejlesztõ kezében hatékony eszköz lehet. Sok helyen már evidencia a grafológus (írásszakértõ) szolgálatainak igénybevétele, s ilyen lehetne az asztrológus-konzultáns is. A fejlett országokban az orvos vagy klinikai szakpszichológus másoddiplomája ma már az asztrológia. Tehát egy jól szervezett rendelõben a CT mellé az orvos kérheti a beteg horoszkópját is. Ennek fölhasználása azonban csak eszköz, az asztrológus nem állíthat föl diagnózist - magyarázta Hollós László.

Az asztrológussal az orvos egészségtervet készíthet páciensének, a horoszkóp pedig a betegségmegelõzésben játszhat nagy szerepet, mert olyan tényezõkre is figyelmeztethet, amelyeket az orvos és a mûszerek még nem látnak. De az élet más terén, például politikai és gazdasági vezetõk kiválasztásában, fejvadász cégeknél is szerepe lehet a tudományos asztrológiának. Egy politikai vezetõ horoszkópjának elkészítése után - s ha már ismeretes a választások idõpontja - akár az is megjósolható, hogy ki lesz a nyertes.

Múltbéli példák is igazolják a tudományos asztrológia hasznát. Az osztrák asztrológusoknak fontos szerepük volt abban, hogy jól idõzítették, jól tervezték meg az orosz-osztrák államszerzõdés 1955-ös aláírásának idõpontját, ezzel a független államiság elnyerését. Az osztrák külügyminisztérium évtizedek óta konzultál az asztrológiai társasággal.

Magyarországon - Hollós László szerint - azért van gyanús színezete az asztrológiának, mert egyetemet nem végzett, közben asztrológiai akadémián oktató, nyelvtudás nélküli emberek nevezik magukat asztrológusnak. Mindennek az oka a pénz, mert nagy a kereslet a "jövõbe látók" iránt. Igénytelen, rossz alapképzettségû emberek tanítanak hiszékeny embereket. Nincs felvételi vizsga, nincs akkreditált iskola és nincs tekintélye sem az asztrológiának, mert azt a köztudatban az újsághoroszkóp készítéssel azonosítják. Jellemzõ a helyzetre, hogy a Meridien címû tudományos, német nyelvû szakmai lapnak - amely 80 éve jelenik meg - egyetlen elõfizetõje van Magyarországon.

A tradicionális asztrológia kiváló és szerény mûvelõje Balogh Endre és Szepesi János, tudósa volt ennek a szakterületnek a 90 éves korában nemrég elhunyt Dubrovszky László. Bollók János irodalomtörténész, akadémikus nagydoktori disszertációját Janus Pannonius mûveinek asztrológiai utalásairól írta. A Szegedi Egyetem Bölcsészkarán Ikonológia és mûértelmezés címmel elõadássorozat folyik, asztrológiai összefüggések vizsgálatával.

A bécsi tudományos tanácskozáson megtartott elõadásában Hollós László azt vizsgálta, hogy lehet-e horoszkópot készíteni az illetõ személy születése pontos idejének (óra, perc) ismerete nélkül. A kutató kidolgozott egy rendszert, ezzel, ha van az illetõrõl kép, rajz vagy egyéb ábrázolás és életrajzi adatok, akkor rekonstruálható a horoszkópja.

A magyar szakember Ausztriához kötõdõ, érdekes emberek rekonstruált horoszkópjait ismertette. Például Lisl Goldarbeiterét, aki 1929-ben elnyerte a Miss World címet, s azóta is Ausztria egyetlen világ-szépségkirálynõje. Anyja Luis bécsi osztrák nõ, míg édesapja Goldarbeiter Izsó szegedi kereskedõ volt. A papát koncentrációs táborba hurcolták és meghalt, Lisl azonban bujdosva átvészelte a II. világháborút, majd Magyarországon férjhez ment unokatestvéréhez, Tenczer Mártonhoz. Teljes elfeledettségben élt 1997 decemberében bekövetkezett haláláig. Sírja a Farkasréti temetõben van. - Forgács Péter készített Lislrõl dokumentumfilmet. Horoszkópjában benne van a rendkívüli energia, ami magasba röpítette és látszik a nagy szerencsétlenség, amely összetörte ezt az energiát - magyarázta a kutató.

Hollós László - aki Belgiumban, Csehországban és Ausztriában folytatta tanulmányait - az Osztrák Asztrológiai Társaság mesterkurzusain tanít és német nyelven publikál. Magyarországon meghívott hallgatóknak, orvosoknak, pszichológusoknak, mérnököknek, mûvészeknek oktatja a tudományos asztrológiát.