rss
 • Lenyelhetné a részecskegyorsító a Földet?

 • Nem veszélyezteti a Föld biztonságát a CERN szupergyorsítója

  Genf - Nem veszélyezteti bolygónkat az Európai Részecskefizikai Kutatóközpont (CERN) hamarosan üzembe helyezendõ szupergyorsítója, az úgynevezett nagy hadronütköztetõ (LHC/ Large Hadron Collider) - hangsúlyozzák jelentésükben a CERN vezetõ kutatói. A jelentés azokra a félelmekre igyekezett választ adni, amelyek szerint az új szupergyorsító oly nagy kapacitású, hogy mûködtetése elõre nem látható következményekkel járhat.

  Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!

  A létesítményt bírálók szerint mindenekelõtt a hadronütköztetõben képzõdõ mini fekete lyukak a Föld puszta létét is veszélyeztethetik.

  A jelentés szerint azonban nincs ilyen veszély - olvasható a BBC honlapján.

  Az LHC jelenleg a világ legnagyobb gyorsítója, amely Genf mellett egy 27 kilométeres alagútban üzemel majd. A berendezésben hét terraelektronvoltra, azaz hétszer tíz a tizenkettediken elektronvolt energiára felgyorsított protonokat ütköztetnek majd egymással. A kutatók olyan alapvetõ kérdésekre keresik a választ, mint hogy a világ keletkezésekor az elsõ milliomod másodperc elõtti idõben létezõ anyagnak milyen volt sûrûsége, hõmérséklete, s egyéb tulajdonságai.

  Az LHC keretében egyébként hat "detektor" követi nyomon és elemzi az ütközések során felszabaduló részecskéket.

  A fizikusok többsége szerint az LHC által elõidézett kataklizma a science fiction birodalmába tartozik. Ugyanakkor bizonyos aggodalmat kelt, hogy a hadronütköztetõ mini feketelyukakat "állít elõ", amelyek olyannyira "felduzzadhatnak", hogy elnyelhetik bolygónkat.

  A bírálók hipotetikus részecskék, úgynevezett strangeletek képzõdése miatt aggodalmukat fejezték ki. Véleményük szerint ezek a hadronütköztetõben képzõdõ részecskék olyan folyamatot indíthatnak be, amelynek a következtében a közönséges atomok magja tömegesen valamilyen ismeretlen anyaggá változik. E folyamat következtében bolygónk forró és holt masszává alakul át.

  A jelentés szerint, amelyet a CERN vezetõ elméleti szakemberei állítottak össze, az elmúlt évmilliárdok során a Földön maga a természet generált oly sok részecskeütközést, amelyre az LHC csupán egymillió kísérlet során képes képezni. Ennek ellenére bolygónk mégis létezik.

  "Nincs alapja azoknak az aggodalmaknak, amelyek az LHC-ben esetleg képzõdõ új részecskék, vagy anyag következményeivel kapcsolatosak" - emeli ki a dokumentum.

  Az új jelentés annak az elemzésnek a frissített változata, amelyet 2003-ban független szakemberek végeztek.

  A legújabb dokumentum szerzõi, beleértve John Ellis elméleti fizikust, megerõsítik, hogy a hadronütköztetõben képzõdhetnek feketelyukak. A szakértõk szerint azonban ha a mikroszkopikus fekete lyukak a protonok belsejében a kvarkok és gluonok ütközése következtében egyenként képzõdnek, feltehetõleg képesek lesznek az eredeti részecskékké vissza is változni.

  A jelentés szerint amennyiben képzõdnének is mikroszkopikus fekete lyukak, élettartamuk igen rövid lesz.

  Ami a feltételezett részecskét, a strangeletet illeti, a jelentés szerint ezeknek a keletkezése az LHC-ben még kevésbé valószínû, mint a New Yorkban 2000 óta üzemelõ relativisztikus nehézion-ütköztetõben (RHIC). (A korábbi csörtéket a részecskegyorsítók biztonsága kapcsán a New York-i létesítmény üzembe helyezése miatt vívták)

  A tudományos világ konszenzusa a CERN elméleti fizikusai javára billenti a mérleg nyelvét, ám 2003-ban Adrian Kent, a Cambridge-i Egyetem elméleti fizikusa írt egy tanulmányt, amelyben arra mutatott rá, hogy a tudósok nem vették kellõképp figyelembe a "gyilkos strangeletek" kockázatával kapcsolatos katasztrófa-forgatókönyvet.

  A CERN szupergyorsítóját eredetileg 2007. november 26-án kellett volna üzembe helyezni, ám az indítást több alkalommal is elhalasztották. Jelenleg valamikor a nyárra tervezik a startot.

  Az elsõ esetben a halasztás oka a 2007 márciusában bekövetkezett baleset volt, amely az LHC négypólusú mágnesének feszültség alatti tesztelése közben következett be: az alagútban, az LHC egyik legfontosabb detektora közelében felrobbant a mágnes, a létesítményt ki kellett üríteni.

  Idén márciusban hét felperes beadvánnyal fordult az Egyesült Államok hawaii körzeti bíróságához, azt követelve, hogy függesszék fel a szupergyorsító indítását. A felperesek egyike annak idején biztonsági aggodalmak ürügyén hasonló végzést szeretett volna meghozatni az RHIC ellen is.


 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Itt vannak az UFO-k!

  Rejtélyes adatokat sugároz a 33 éves Voyager 2 ûrszonda; a küldött kódot a NASA szakemberei egyelõre nem tudják megfejteni. Az UFO-hívõk szerint a földönkívüliek üzentek, a mérnökök szerint a jelenséget szoftverhiba okozza.

  A NASA mérnökei jelenleg is dolgoznak a Voyager 2 ûrszonda adattovábbítási problémáján. A szonda elõször április végén, a Földtõl 13,8 milliárd kilométer távolságból küldte a megváltozott formátumú tudományos adatokat, melyet a szakértõk egyelõre nem tudtak dekódolni.

 • UFO-t filmezett a kereskedelmi pilóta Costa Rica-ban (videóval)

  UFO-t filmezett a kereskedelmi pilóta Costa Rica-ban (videóval)Feltűnt az égen egy azonosítatlan repülő azaz egy ufo. 2013. január 23-án, Costa Rica déli részén haladt a menetrend szerinti repülőgép, amikor hirtelen egy gyorsan mozgó azonosítatlan repülő tárgy tűnt fel a közvetlen közelében. A váratlan jelenséget José Daniel Araya, a gép egyik pilótája teljesen véletlenül vette videóra, néhány nappal később pedig már a közép-amerikai ország egyik legnézettebb televíziós csatornája, a Canal 7 (Teletica) kamerája előtt elevenítette fel a történteket:

 • UFO-k közelednek a föld felé?

  Egy földönkívülieket kutató intézet szerint három nagyméretû objektum száguld a Föld felé.

  Ha becsapódnak, mind meghalhatunk. A számítások szerint már csak két évünk maradt.

  Úgy tûnik, a majáknak igazuk volt, 2012-ben tényleg mind meghalunk.

  A földönkívüli intelligenciát kutató intézet (SETI) kutatói szerint ugyanis három azonosítatlan, nagyméretû test tart a Föld felé, rendkívül nagy sebességgel.

 • UFÓ szállt a vulkánba?!

  UFÓ szállt a vulkánba?!Szédületes sebességgel megközelíti, majd egy félkört téve leereszkedik a mexikói Popocatepetl vulkán kürtőjébe az az ufó, amit a legutóbb kaptak lencsevégre. A felvétel valódiságát máris cáfolják. Ez a hét sem telhet el ufós videó, vagyis beazonosíthatatlan, az emberiséget vészesen fenyegető repülő tárgy nélkül. Ez a misztikum Mexikóból csap le az emberiségre. A készítője szerint minden eddiginél persze sokkal hittelesebb felvétel még május 30-án készült a Popocatepetl vulkán parázsló kürtője felett. Tavaly novemberben is láttak már errefelé ufót.

 • Életveszélyes holdpor

  A Hold felszínén található por statikus elektromos töltést kaphat, mégpedig nem is kicsit: az új mérési adatok azt mutatják, hogy több ezer voltos feszültség keletkezhet, s ezzel mindenképpen számolni kell, ha az emberek bázist akarnak létesíteni a Holdon. Az a veszély fenyegetheti az ûrhajósokat, hogy egy magasfeszültségû holdporkisülés nyomán holdjárójuk, az ellenõrzõ monitorok vagy éppen a holdbázis bejárati ajtaja mondja fel a szolgálatot, arról nem is beszélve, hogy magukat az embereket is komoly veszély fenyegeti. A Lunar Prospector nevû holdszonda adatai alapján a kaliforniai Berkeley Egyetem szakértõi megállapították...

 • UFO a templom felett

  1966-ban kisiskolás voltam Aldebrõn és az udvaron sétálva fényes nappal fölöttem egy repülõgép úszott át az égen. Különleges látvány volt, ezért nem felejtettem el azóta sem. Három-négy templomtorony magasságban mozgott, ezt könnyû volt megítélni, mert a templom szomszédságában, az iskola épületében laktunk, szüleim itt tanítottak.

  A gép mérete egy mai utasszállító nagyságával volt egyenlõ, enyhén nyújtott delta vagy háromszög alakú szürkés fém teste volt, amelyen szerkezeti összetételek látszottak.

 • Russel Crowe állítja: UFO-t kapott lencsevégre

  Russel Crowe állítja: UFO-t kapott lencsevégreA színész állítja, földönkívüli szerepel a videofelvételen, mely már bejárta a világhálót. A nyomorultak sztárja egy X-Akták stílusú rövidfilmet tett közzé a YouTube-on, amit egyik barátjával készített. Russell épp Sydney-ben járt, amikor az ablaka mögül különös fényjelenséget fedezett fel. Izgatottságát a Twitteren is megosztotta: - UFO? Ezek valódiak! Canon 5D, vaku nélkül! Sokan kétkedve fogadták a színész által feltöltött videót, szerintük csak kihasználta a fényképészet tudományát.

 • UFO észlelés Peru felett - jönnek az idegenek?!

  Nem mindennapi fényjáték jelent meg Peruban, a Machu Picchu környékén 2011 októberében.

  A felvételt egy repülõbõl rögzítették, annyi biztos, hogy nem autó száguldozott a ködfelhõ alatt, ugyanis a hegyek miatt ez képtelenség. De vajon mi látható a képen?!

  Most már nem csak az égen fedezhetünk fel élesen villogó fényeket, hanem fordítva is? Miközben repülünk, a földön jelennek meg a hihetetlennek tûnõ jelenségek, ráadásul egy ekkora történelmi jelentõségû helyszínen.

 • Lenyügőző felvételt tett közzé a NASA

  Lenyügőző felvételt tett közzé a NASAAz amerikai Országos Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal, a NASA által szeptember 23-án közreadott kép a Cassini űrszonda szűk látószögű kamerájával július 14-én készített felvétel a Szaturnusz három holdjáról, a Tétiszről (k), a Hyperionról (b, felül) és a Prométeuszról (b, alul), valamint a gyűrűjének egy részéről. A kép a bolygótól mintegy 1,9 millió kilométeres távolságból készült. A Szaturnusz a hatodik bolygó a Naptól számítva, a második legnagyobb a Naprendszerben a Jupiter után. Egyike annak az öt bolygónak, ami a Földről szabad szemmel is látható. A Szaturnusznak látványos, jégből és törmelékekből álló gyűrűrendszere van.

 • Bolygónk határai - avagy meddig bírja a Föld?!

  A globális természeti válság helyzete és a lehetséges közeljövõbeli forgatókönyvek kerültek terítékre a Fülöp Sándor, a jövõ nemzedékek országgyûlési biztosa által összehívott szakmai beszélgetésen, amely neves tudósok részvételével zajlott Budapesten.

  Az eszmecsere apropóját egy, a Nature brit tudományos folyóiratban megjelent, Planetary boundaries (Bolygónk határai) címû cikk adta, amelyben a rangos szerzõgárda a földi bioszféra kémiai, fizikai, biológiai folyamatai által támasztott, az emberi civilizáció terjeszkedését behatároló korlátokat veszi számba.

 • Titkos UFO aktákat olvasgatott - börtönbe kerülhet a hacker

  Hetven év börtön fenyegeti a brit hackert, aki betört az amerikai ûrkutatási hivatal titkos adatbázisába.

  Gary McKinnonnak sikerült az, amirõl az ufókutatók csak álmodoznak. Bejutott a NASA houstoni ûrközpontjában a 8-as épület számítógépébe.

  Nem volt sok ideje, mert csak 950 kódot tudott feltörni. A nagy felbontású képek kicsinyítése közben észrevették a behatolást, és az FBI az Interpol bevonásával a hackert is lenyomozta.

 • Ufóra hasonlít az új amerikai UAV

  GoldenEye 80

  Háború Mûvészete

  A címben szereplõ eszköznek semmi köze Tina Turner híres számához, de még csak James Bondhoz, a 007-es ügynökhöz sem. Hogy mirõl is van szó igazából? Az Egyesült Államok sikeres kísérleteket hajtott végre új fejlesztésû, pilóta nélküli repülõeszközével, a GoldenEye 80-nal.

 • Rejtélyes ufótámadás Angliában

  Rejtélyes hírek terjednek egy szélerõmûrõl, amelynek 20 méteres propellereit UFO-támadás roncsolta szét. A nyugat-angliai Lincolnshire szélerõmûtelepének propellerein jól látható deformálódások keletkeztek, melynek eredetérõl ellentmondásosak az információk.

  A szomszédban lakó Dorothy épp a kocsijában tartózkodott, amikor furcsa fényeket látott villódzni az égen. „A villanások az égbõl érkeztek, és a céljuk a szélturbina volt. Aztán egyszer csak egy alacsonyan szálló tárgyra lettem figyelmes. "

 • Katonai mûholdak

  A katonai mûholdak fejlesztése évtizedek óta folyik. Az elsõ célkitûzés az ûrkutatásban élenjáró nagyhatalmak részérõl a saját hadászati rakéták pontosabb célra vezetésének segítése volt. Másrészrõl a rakétaelhárítás hatékonyabbá tételében is szerepet szántak a katonai mûholdaknak. A felderítõ mûholdak egyik csoportja a földfelszín rendszeres fényképezésével és a felvételek összehasonlításával a rakéta-kozmikus támadóeszközök támaszpontjairól...

 • UFO szelte át Diósgyõr egét?

  UFO repült át a diósgyõri égen szombat este. A szemtanúk, Szerényi László és felesége szerint a semmihez sem hasonlítható, ragyogó tárgy aligha földi kéz mûve.

  A házaspár elõször azt hitte, tûzijáték fénycsóváját látják. Ám hamar gyanússá vált az égi tünemény, amely semmilyen eddig észlelt repülõ jelenséghez nem hasonlított. "Láttam már hullócsillagot, és repülõgépek is gyakran húznak el fölöttünk, de ez egyik sem lehetett" – mondta el Szerényi László.

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!