rss
 • Titokzatos természeti jelenségek tartják lázban a Volga-vidéket

 • Oroszország egyik legtitokzatosabb helye a Volga-vidéken fekvõ nemzeti park, a Szamarszakaja Luka és a közeli Zsiguljovszki hegyek. A kazahsztáni határhoz közel esõ folyókanyar mentén olyan természeti jelenségeket látnak folyamatosan, amelyek magyarázatával ma már tudóskollektívák foglalkoznak.
  Az elmúlt tizenöt évben - a jelenségekrõl beszámoló Itogi címû moszkvai hetilap szerint - sok száz, sõt ezer megmagyarázhatatlan természeti furcsaságról tettek bejelentést.

  loading...
  Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!

  Láttak itt ufókat, titokzatosan fénylõ oszlopokat. Ezeknél is izgalmasabbnak tûnnek az elképesztõ délibábok. A felhõk közül elõbukó, pravoszláv dómhoz hasonló hatalmas épület látványa mindenkit elképeszt. A vörös téglából készült aranykupolás épületegyüttest az egyik szemtanú öt percig csodálhatta, mielõtt az eltûnt volna az égrõl. Egy másik szemtanú arról számolt be, hogy annyira éles volt a hegybõl kimagasodó dóm, hogy még a repedéseket is látta a kõfalakon. Ha csak két ember számolt volna be errõl, akár el is lehetne felejteni az egészet. Csakhogy a térségben kutakodó szakember szerint egy könyvet megtölthetnének a szemtanúk beszámolói.

  - A legtöbbször várat, kastélyt látnak a megfigyelõk - állítja a szakember -, nem ritkán azonban vízesést. Ami már csak azért is érdekes, mert a megfigyelt térségben vízesés nincsen, a geológusok szerint azonban valaha volt.

  A turisták gyakran képedtek el azokon a ködös képzõdményeken, amelyek ellentmondanak a fizika törvényeinek. A Zsiguljovszki hegyek mentén vonuló alakzatok mozgását a szél egyáltalán nem befolyásolja, olyannyira nem, hogy azok gyakran a széliránnyal szemben zavartalanul mozognak.

  A jelenségek közös vonása, hogy rendkívül közelinek és valódinak tûnnek. S, hogy mindig ugyanazok a formátumok ismétlõdnek, legyen szó akár egy-egy épületrõl vagy nagykiterjedésû építészeti komplexumról.

  A tudósok különbözõ magyarázatokkal szolgálnak. Van, aki az atmoszférában keletkezõ optikai jelenségrõl beszél. A térséget egy mélyedésbõl kiemelkedõ hatalmas hegytömb uralja, amelyet minden oldalról víz vesz körül. A hatalmas víztömeg felmelegedésének gyorsaságától függõen változik a légkör, s ez az oka, hogy távoli objektumokat láthatnak az emberek.

  A másik hipotézis, hogy az elektromágneses fény legkisebb önálló részei, a mozgó fotonok bizonyos körülmények között távoli objektumok képeit hozzák magukkal. Az elvégzett kísérletek ezt alátámasztják.

  A tudósoknak könnyebb dolguk van a több kilométeres fényoszlopokkal, amelyek az erdõségekbõl törnek az ég felé. Ezeknek erdészek, turisták és helyi lakosok voltak a szemtanúi. Már az 1870-es évekbõl maradtak fenn olyan feljegyzések, amelyek szintén errõl számoltak be. A kutatók mindezt a légkör ionizációjával magyarázzák, amely akkor keletkezik, amikor a térségben elektromágneses sugárzás tapasztalható. Márpedig 400-600 méterre a hegyek alatt ezt még a nyolcvanas években felfedezték. Arra a tudomány nem képes válaszolni, hogyan nyitnak ablakot a hegyekben ezek a sugárzásoknak maguknak.

  Az ufók jelenlétére sok magyarázat nincsen. Pedig sokan esküsznek arra, hogy fehér fénylõ foltokat látnak az égbolton, amelyek ötös csoportokban közelednek, teljesen függetlenül az idõjárástól. Tavaly a helybéli lakosok meghökkentõen szabályos formában feltûnõ köröket és téglaalakú objektumokat láttak.

  Természetesen az ufók lelkes kutatóinak van válaszuk: a Földön kívülieknek itt van a leszálló pályájuk. A tudósok tanácstalanok. Nincs magyarázatuk. Van, aki a helyiek tréfájára gyanakszik, mások üzleti trükkre: a helyi parasztok a piacon, borsos áron már a világûrbõl érkezett terményeket árulják, amelyek úgymond gyógyírt jelentenek a szexuális és anyagi problémákra.

  A tudósok meg maradnak a maguk tézise mellett: mindez a hely tektonikus és elektromágneses sajátosságaival magyarázható. Abban azonban mindenki megegyezik, hogy a Volga-vidéknek ez a területe a rendellenes jelenségek egészen különleges körzete. S abban sem kételkedhet senki, hogy e jelenségekkel továbbra is együtt kell élniük a helybéli lakosoknak.

  Barabás Péter


 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Lenyûgözõ kilátás az ûrállomásról

  Több kilométerre a Földtõl az asztronautáknak hihetetlen élményben lehet részük: a nemzetközi ûrállomásra felszerelt kupolán keresztül lenyûgözõ, 360 fokos látvány tárul eléjük, láthatják a kék bolygót, a napot, a holdat. Az ablakos megfigyelõállomást Olaszországban készítették, és az Endeavour vitte az ûrbe. Precízen, lépésrõl lépésre megtervezett munkával két asztronauta, Nicholas Patrick és Robert Behnken illesztette a helyére. Az ûrben dolgozni életük legnagyobb élménye volt. A legénység többi tagját is lenyûgözi az új berendezés.

 • Ufók Mexikó egén

  Körbevették a gépet

  Tulajdonképpen nem is a látvány sokkoló, hanem az a tény, hogy eddig senki nem tudta megcáfolni, hogy a mexikói pilóták valóban ufókkal találkoztak néhány napja: vagyis a mai álláspont szerint: nem vagyunk egyedül. Még a mexikói védelmi minisztérium szóvivõje is megerõsítette, hogy a felvételek hitelesek. A pilóták 3500 méteres magasságban repültek, amikor észrevették a fénylõ gömböket. Utánuk eredtek, majd megfordult a helyzet: az üldözött fényes valamik ugyanis visszafordultak, és körbevették a gépet.

 • Álombeli UFO-élmények

  Az amerikai Harward Egyetem pszichológusa azt állítja, hogy akik arról számolnak be, hogy földönkívüliekkel találkoztak, azok csupán álmodtak. 7 éven át vizsgálta pácienseit és kutatásának eredményeit a napokban hozta nyilvánosságra. És ezzel maga ellen fordította azt a több millió embert a világon akik biztosak abban, hogy valós UFO élményük volt.

  Valóság vagy kitaláció? A tudósok évtizedek óta kutatják az úgynevezett harmadik típusú találkozásokat, azaz a földönkívüliekkel való személyes élmények igazság tartalmát. Az amerikai Harvard Egyetemen tanító, Susan Clancy pszichológus 7 éven át 25 embert vizsgált.

 • Az ET-re vadászóknak a mesterséges intelligenciát kellene keresniük

  A földönkívüli élet jeleit kutató csillagászoknak ET helyett "érzõ gépeket" kellene keresniük - mondta Seth Shostak, az idegenek felkutatásával foglalkozó SETI intézet vezetõ csillagásza.

  A kutató szerint a Földön kívüli értelmes lények rádiós kommunikációját lehetõvé tévõ hírközlés-technológiai fejlõdés és a mesterséges intelligencia (AI) kialakulása között viszonylag rövid idõ telhet el, ezért a távoli csillagokban a Földhöz hasonló bolygókon túlra is ki kellene terjeszteni a keresést.

 • Ufók Magyarországon - Rejtély a légtérben

  Az ufókkal a magyar katonáknak is volt már dolguk. Leginkább a vadászpilótáknak. Õk ugyanis azok, akiket elsõként riasztanak, ha ufó- veszély áll fenn, még akkor is, ha jelenleg hazánk nincs felkészülve egy idegen eredetû támadásra.

  Ha van igazi össszeesküvés-elmélet, akkor az az ufó-hívõk körében létezik. Nincs olyan ember közöttük, aki ne vallaná azt, hogy a kormányok, a katonák, a tudósok eltitkolják elõlük - elõlünk - az idegenek földi látogatásait.

 • Pörgõ fekete lyuk

  Csillagászoknak most elsõ ízben sikerült megfigyelni, hogy egy fekete lyuk pörög a tengelye körül, s eközben felcsavarja, és magával vonszolja a téridõt. Tod Strohmayer, a NASA Goddard Ûrrepülési Központjának kutatója a Rossi röntgenmûholdnak egy már régebb óta ismert fekete lyuk környezetének röntgensugárzásáról feljegyzett adataiban olyan jellegzetességeket fedezett fel, amilyeneket korábban csak forgó neutroncsillagok spektrumában figyeltek meg. Az eredmény az elsõ meggyõzõ bizonyítéka a fekete lyukak – elméletileg már régebben feltételezett – forgásának. A felfedezés részben megkérdõjelezi a neutroncsillagok sugárzásáról alkotott eddigi elméleteket is.

 • Pálmafákat láttak a Marson az ufófigyelõk

  ufonautaHUFOCON 2008 ûr- és ufókutatási kongresszus

  Tizenöt bolygórendszerrõl érkezhetnek hozzánk az idegenek, akik között kinézetre olyanok is vannak, mint mi emberek. A más civilizációból származó lényeknek azonban csak nagyon kis része erõszakos - erre a tudományos megalapozottsággal egyelõre nem rendelkezõ megállapításra jutottak tegnap a budapesti Ûr- és Ufókutató Kongresszus résztvevõi.

 • Az izzó Vénusz sorsára juthat a Föld

  Berlin - Az izzó Vénusz sorsára juthat a Föld - állította egy német közéleti mûsorban Stephen William Hawking (63) fizikus. A felmelegedés miatt felszabadul a tengerekben lévõ szén-dioxid, amely 250 fokos égõ golyóvá izzíthatja bolygónkat.

  Hawking szörnyû jövõt jósol a Földnek

  Félelmetes jövõképpel riogatnak a világ meteorológusai és fizikusai. A teóriáik sokban különböznek, de egyben egyetértenek: közeleg a klímakatasztrófa.

 • Kutatók szerint csillagok hozzák létre a fekete lyukakat

  Egy kutatókból álló csoport felfedezte a talán legrövidebb életû csillagokat: azok ugyanis a Tejútrendszer középpontjában lévõ, nagyméretû fekete lyuktól alig egy fényévnyi távolságra találhatók.

  Úgy tûnik azonban, hogy a félelmetesnek tûnõ jelenség környezetében mégiscsak találhatók olyan "biztonságos" helyek, ahol ezek az új égitestek megmaradhatnak.

 • Létezhetett valamikor élet a Marson

  A Marson valamikor biztosítottak lehettek az élethez szükséges feltételek, így jelen volt a víz is - jelentette be az Európai Ûrügynökség (ESA).

  Az elsõ európai Mars-szonda, a 2003-ban felbocsátott Mars-Express, valamint az amerikai ûrszonda, a 2005-ben indított Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), a NASA Vörös bolygó körüli pályán keringõ "felderítõegysége" olyan hidratált szilikátokra bukkant az északi félteke "lapályos" területein, amelyek a víz egykori jelenlétére utalnak.

 • UFO-t fotóztak a Somló-hegy felett

  Ismeretlen eredetû repülõ tárgyat fotózott le egy férfi a Veszprém-megyei Nemeshanyban. A fiatalember a falu feletti Sértetõrõl fényképezte a Somló hegyet, és érdekes módon szabad szemmel nem, csupán a kinagyított képeken fedezte fel a különös tárgyakat.

  Csizmadia István tavaly Húsvétkor egy rokonával sétált fel a Sértetõre, hogy szenvedélyének, a fényképezésnek hódolhasson.

 • Jégkunyhónak álcázott UFO-t találtak Csehországban - fotóval!

  Titokzatos jégkunyhóra bukkantak a milovicei erdõben, Csehországban.

  Mivel az egész környéken jégnek, hónak nyoma sincs, elképzelhetõ, hogy az iglu valahonnan a Földön kívülrõl érkezett.

  Rejtélyes objektumot találtak a 2011 júliusában a csehországi Milovice melletti erdõben.

  A kérdéses tárgy egy sáros földúton állt, és feltûnõen emlékeztet egy eszkimó jégkunyhóra.

 • Tûzgolyó hasított át az égen! Vajon ufók játszanak közre?

  Izzó tûzgolyó száguldott át több amerikai állam felett 2010 április 14-én.

  Egy hatalmas, vakító tûzgömb szelte át Missouri, Illinois, Indiana és Wisconsin égboltját, mint errõl számos szemtanú beszámolt a hatóságoknak.Az égi jelenség este tíz körül kezdõdött, és mintegy 15 percig tartott. A tûzgömb, száguldása végén egyszerûen eltûnt. A meteorológiai szolgálat szerint valószínûleg egy meteoritról van szó, mely a Föld atmoszférájába érve vakító fényjelenséget váltott ki.

 • Több milliárd lakható bolygó lehet a Tejútrendszerben

  Több milliárd lakható bolygó lehet a TejútrendszerbenTöbb milliárd lakható bolygó lehet galaxisunkban, a Tejútrendszerben, annál is több, mint ahány ember él a Földön - állapították meg amerikai csillagászok az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA által felbocsátott Kepler űrteleszkóp adatainak elemzése nyomán. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelentetett tanulmányt kedden ismertette az amerikai tömegtájékoztatás. A csillagászok arra a megállapításra jutottak, hogy a Naphoz hasonló csillagok hozzávetőleg egyötöde körül keringhet a Földhöz hasonló méretű,...

 • Kopernikusz világrengetõ számításai

  Az egyház megrendelte, majd betiltotta

  Négyszázhatvanöt évvel ezelõtt adták ki Nikolausz Kopernikusz könyvét, amelyben elsõként hirdette meg a Nap-központú (heliocentrikus) világképet. A megbízó, maga X. Leó pápa volt, aki szerette volna a korabeli naptárt megreformálni. Arra nem gondolt, hogy Kopernikusz mûve mekkora gondot okoz majd az egyháznak.

  A 16.század elején a Naprendszer elfogadott modellje az arisztotelészi volt. Eszerint a Földet tartották a Naprendszer központjának.

loading...
Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!