rss
 • Meteort vagy UFO-t láttak? (videóval)

 • Különös hang- és fényjelenségeket tapasztaltak vasárnap éjszaka Észak-Magyarország különbözõ területein, valamint Szlovákiában. Az ügyet a katasztrófavédelem szakemberei vizsgálják. Kohánka István a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató helyettese a Független Hírügynökségnek elmondta: Kassától Záhonyig több településen is tapasztalták az ismétlõdõ fény- és hangjelenségeket, de fõleg Ózd, Kazincbarcika, Miskolc és Putnok térségébõl érkezett sok bejelentés a történtekrõl a megyei rendõr-fõkapitányságra.

  loading...
  Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!

  Az ügyet a katasztrófavédelem szakemberei vizsgálják. Kohánka István elmondta: a bejelentések alapján elõször meteorhullásra gondoltak, de ehhez túlzottan nagy területen észlelték a jelenséget az emberek. Ráadásul semmi nyomát sem találták az ilyenkor szokásos becsapódásnak. Mindezek mellett a fény fehér volt, míg a meteorok vörös fényben izzanak. A kutatást a szlovák határig kiterjesztették, de semmit sem találtak.

  A szomszédos ország katasztrófavédelmi szakemberei sem tudtak olyan történésrõl beszámolni, ami megmagyarázta volna a történteket. Az igazgatóhelyettes szerint lehetett olyan különleges meteorológiai jelenség is, mint a sarki fény, ám azt nem kíséri zaj. A harmadik lehetõség az UFO-jelenség lehet, mivel az ütemesen ismétlõdõ fény- és hangjelenséget nem lehet megmagyarázni - közölte Kohánka István. A katasztrófavédelem továbbra is várja szemtanúk információit a rejtélyes üggyel kapcsolatban.

  Különös meteoritdarab Szabolcsban: ez volt a tûzgömb?

  Az észak-magyarországi térségben vasárnap éjszaka tapasztalt különös hang- és fényjelenségeket követõen meteoritszerû kõdarabot találtak Vasmegyeren; a szakértõk szerint a kõzettöredék inkább obszidiánra hasonlít.

  Egy vasmegyeri lakos a vasárnapi hang- és fényjelenségek idején, amelyet szakértõk meteor becsapódásának tulajdonítottak, egy koppanást hallott háza teteje felõl, s hétfõn a fia egy furcsa kõdarabot talált a kertben.

  A fekete, üvegszerû, szabálytalan alakú, több részén sima, majd éles sarkokban végzõdõ, meteoritnak vélt kõzetdarabot a Nyíregyházi Fõiskola földrajztudományi intézete tanárainak is megmutatták. Szerintük nem meteoritról van szó. Az anyag inkább obszidiánra hasonlít, amit más néven vulkáni üvegnek is hívnak, mivel úgy alakul ki, hogy a tûzhányóból kiömlõ savas és viszkózus forró láva hirtelen lehûl és megszilárdul.

  A Vasmegyeren talált kõdarab is így alakulhatott ki valamikor, de arra a megkérdezett ásványszakértõk sem tudtak magyarázatot adni, honnan és hogyan került az a település egyik házának kertjébe.

  Földet ért az idegen tárgy

  Öt földrengésjelzõ állomás egymástól függetlenül rögzített jeleket a vasárnap esti tûzgömbjelenség idõpontjában, és az egyik állomás adatai alapján a rendkívül fényes meteorjelenséget okozó test földet ért. Timár Gábor, az ELTE Geofizikai és Ûrtudományi Tanszékének vezetõje elmondta: szlovák és magyar szeizmológiai (földrengéseket érzékelõ) állomások adatai, illetve az MTA Szeizmológiai Intézetének gyorselemzése szerint a vasárnap esti tûzgömb egy darabja földet érhetett.

  Tóth László (Sashegyi Obszervatórium) modellszámításai szerint kétszer rázkódott meg a föld. Egyrészt földlökéseket érzékeltek a test felrobbanásakor keletkezõ lökéshullámok miatt. A legtöbb állomás ezeket észlelte. Az adatok alapján a tûzgömb valahol Kassa és a magyar határ között robbant fel a levegõben.

  Ugyanakkor a Kassától 45 kilométerre északkeletre fekvõ cervenicai szeizmológiai állomás érzékelt egy olyan jelet, amelynek alapján a meteor legalább egy darabja becsapódott, azaz meteoritként földet ért. Ennek alapján a krátert valahol Cervenica (Vörösvágás) település környékén lehetne keresni. A becsapódás miatt kipattant rengés viszonylag kicsinek számított, a Richter-skálán 1-2 magnitudós lehetett.

  A Budapest melletti építkezésen lévõ ipari kamera által rögzített képeken jól látszik, amint a fényes és gyors, zöldes árnyalatú meteor kibukkan a felhõk mögül. Nagy sebessége arra utal, hogy nem mûhold vagy ûrszemétdarab volt, hanem természetes eredetû meteorikus test.

  A légkör sûrûbb tartományába érve a ránehezedõ egyre nagyobb légnyomástól felrobbant. A megsemmisülés pillanatában anyagának nagyobb része forró ionizált plazmává alakul, ez az, ami erõsen sugároz, és mellette a levegõ molekuláit is sugárzásra készteti. Ezt követõen kialszik - miközben éppen el is tûnik egy domb mögött. A nagy kérdés az, hogy a heves robbanás után mekkora szemcsék maradtak vissza a testbõl, amelyek esetleg becsapódhattak.


 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Phoenix felett jártak az ufók

  Folytatódott az idei év trendje, most Phoenixben láttak rejtélyes fényeket.

  Az alakzatban repülõ fények csaknem tíz évvel a legendás phoenixi fényjelenség után bukkantak fel. A tengerészgyalogság akkor is, most is azt állítja, hogy csak jelzõrakétákat lõttek a város fölé. Rejtélyes fények villantak fel kedd éjszaka az arizonai Phoenix égboltjának nyugati felén, jelentette a CBS.

 • Idegen bolygó a naprendszeren kívül - fotóval!

  Naprendszeren kívüli bolygót fényképezett le a Gemini Obszervatórium. Hivatalosan ez az elsõ olyan felvétel, amelyet a Földrõl készítettek egy külsõ bolygóról.

  Hihetetlen

  Az idegen bolygó tömege nyolcszorosa a Jupiterének, és gazdacsillagjától szokatlanul nagy távolságban kering – 300-szor messzebb, mint a Föld a Naptól. A csillagászok valójában már 2008-ban megfigyelhették ezt az égitestet, de akkor még nem tudták eldönteni, hogy egy külsõ bolygót fedeztek-e fel.

 • Ufót láttak az afrikai gyerekek

  Egy ufó száguldott keresztül az égen Afrika déli részén 1994. szeptember 14-én. Két nappal késõbb egy ismeretlen repülõgép szállt le az Ariel Általános Iskola udvarán a zimbabwei Ruwa városában, Hararétól húsz kilométerre. Az 5-12 éves tanulók (összesen 62) és tanáraik egyaránt szemtanúi voltak az esetnek, amelyrõl számos rajzot készítettek. Szeptember 16-án délelõtt, a nagyszünetben a gyerekek az iskolaudvaron játszottak, amikor hirtelen három ezüst gömb jelent meg az égen az iskola felett.

 • UFO-k márpedig nincsenek

  Szokatlan idõjárási jelenségekrõl lehet szó

  Most akkor vannak vagy nincsenek?!?

  Az UFO nem azonosítatlan repülõ tárgy, hanem megmagyarázhatatlan idõjárási jelenség - állítja a brit védelmi minisztérium hétfõn nyilvánosságra hozott titkos aktája. A dokumentumból kiderül, hogy a brit hatóságok 4 éven keresztül tanulmányozták azokat az azonosítatlan repülõ tárgyakról beérkezõ jelentéseket, amelyeket hitelesnek tartottak.

 • Az Univerzum titkait segít megfejteni a világ legnagyobb részecskegyorsítója

  Az Univerzum keletkezésének titkait segít megfejteni a világ legnagyobb részecskegyorsítója.

  Az elsõ részecskenyaláb a genfi székhelyû Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetõjében (LHC - Large Hadron Collider) szeptember 10-én indul el, s a 27 kilométeres földalatti köralagútban eddig kivihetetlen kísérletek válnak megvalósíthatóvá. Így a kutatók az anyag eredetére, a sötét anyag mibenlétére kereshetik a választ, s megtudhatják, hogy milyen állapotok uralkodtak az Univerzumban röviddel annak keletkezése után - olvasható a New Scientist összeállításában.

 • Untatja az emberiség a földönkívülieket

  Két asztrofizikus szerint a földönkívülieknek az ûrbe küldött földi üzenetekre azért nem reagál senki, mert túl unalmasak. Az emberiség eddig négy üzenetet küldött az ûrbe azzal a céllal, hogy földönkívüliek meghallgatására találjon. Ezek mindegyike matematikai jelekkel kódolt kémiai és fizikai leírásokat, valamint biológiai leírásokat tartalmazott az emberekrõl. Max Weber szerint a társadalom...Ezek a témakörök nem voltak elég izgalmasnak más civilizációk számára, mondja Yvan Dutil, kanadai asztrofizikus. Szerinte ha egy elég fejlett civilizációról van szó ahhoz, hogy megértse ezeket az üzeneteket, akkor már ismerni fogja tartalmuk nagy részét.

 • A Föld Bolygó Nemzetközi Éve - Célok és feladatok

  Budapest - A Föld Bolygó Nemzetközi Éve nemcsak a Földrõl, hanem az emberrõl, jelenkori és jövõbeli közös feladatokról is szól. A Föld lakossága nõ, a mûvelhetõ terület, az ivóvíz- és nyersanyag-források korlátozottak, a Föld erõforrásai végesek. Elegendõ lesz-e a technikai fejlõdés, a tudás az "élhetõ Föld" megõrzéséhez, és hogyan szolgálják mindebben a földtudományok az emberiség, a társadalom javát - ezekrõl a kérdésekrõl tudományos és ismeretterjesztõ programok sorát rendezik 2007 és 2009 között világszerte, így Magyarországon is. 2008-ra hirdette meg ugyanis az Egyesült Nemzetek Szervezete "A Föld Bolygó Nemzetközi Évé"-t.

 • Filmre vettek egy UFO-t! Nézze meg a videót!

  Tényleg ufó-t láttak?

  Nanjing városának obszervatóriumában úgy gondolják a tudósok, hogy bizonyító erejû felvételt készítettek július 22-én. 40 percen keresztül vették filmre, ahogy egy objektum lebeg az égen. Nem csupán a tudósok látták a jelenséget: diákok tucatja számoltak be arról, hogy a Dequing városában a házilag barkácsolt csillagvizsgálójukból a napfogyatkozás idején UFO-t láttak. Számos diák is készített fotókat, videófelvételeket a jelenségrõl.

 • Ember a Marson? - érdekes fotóval!

  Egyelõre csak merõ találgatás, hogy volt - vagy van - élet a Marson. A Nasa kutató jármûve által készített képek egyikén mindenesetre látható egy nõ is.

  Igaz vagy sem?!

  A tudósok csak kacarásznak azon a feltételezésen, hogy van vagy lehetséges élet a Marson.

  A Nasa a vörös bolygóra négy éve elküldött kutató jármûve fotók tucatjait küldte el, és az egyiken egy olyan meztelen nõ látható, aki mintha éppen egy buszra várva integetne.

 • Pokolian forró Naprendszeren kívüli bolygót fedeztek fel

  Washington - Pokolian forró Naprendszeren kívüli bolygót fedeztek fel amerikai csillagászok - számolt be róla csütörtöki számában a Nature címû tudományos szaklap.

  Az újonnan felfedezett égitest abból a szempontból is érdekes, hogy felszíni hõmérséklete drámai mértékben ingadozik: általában 525 Celsius-fokos hõmérséklete olykor meghaladja az 1200 Celsius-fokot is. A csillagászok szerint ez az elsõ olyan Naprendszeren kívüli bolygó, szakkifejezéssel exobolygó az eddig felfedezettek közül, amelyen kimutathatóan idõjárás- és évszakváltozás zajlik le.

 • Víz boríthatta a Holdat réges - régen?

  Washington - A Holdra nem üstökösök szállították a vizet, hanem már létezésének kezdetétõl, mintegy 4,5 milliárd éve jelen van az élet egyik alkotóeleme a Föld kozmikus kísérõjén - vélik geológusok a legutóbbi, a Nature címû brit tudományos szaklapban ismertetett kutatások alapján.

  A kutatók azt már korábban kimutatták, hogy a Hold északi és déli sarkvidékein lévõ kráterek mélyén, ahova a Nap sugarai nem jutnak el, nagy mennyiségû vízjég van, de eddig a tekintélyes vízkészlet felhalmozódását üstökösök becsapódásának tudták be.

 • Üstökösrõl származik az ember?

  Az elsõ elemzések alapján a Tempel 1 üstökös szerkezete sokkal ritkább, mint azt korábban gondolták, és több benne a szerves anyag, mint remélték.

  A Tempel 1-bõl kicsapódó por és gáz lényegesen több szénrészecskét tartalmazott, mint azt várták, megerõsítve a gyanút, hogy az üstökösök szerepet játszottak a földi élet kialakulásában, írta meg a Space.com.

 • Hamburgerrel várja a Föld az UFO-kat

  Inkább laknék a Holdon, csak ne kellene ennyi reklámot látnom - kiáltanak fel sokan, akiknek már elegük van abból, hogy mindenütt különbözõ cégeket és termékeket népszerûsítõ logókba botlanak. Most már az ûrben sem lennének biztonságban.

  65 ezer színes elembõl raktak ki egy képet a Nevadai-sivatagban. A gigantikus puzzle az egyik étteremlánc logóját mintázza, és különlegessége, hogy az ûrbõl is látható.

 • Veszélyt jelenthet a törpecsillag?

  Négy csillag 9,5 fényévnyi távolságra közelíti meg a Naprendszert az elkövetkezõ kétmillió évben, de az igazi fenyegetést nem ezek, hanem a Gliese 710 jelû törpecsillag jelenti. Utóbbi hatására nagy valószínûséggel üstökösök fenyegetik a belsõ bolygókat. Az európai ûrügynökség Hipparcos ûrszondájának méréseit és a közeli csillagok sebességeit felhasználva kiszámították, hogy több csillag jelenlegi távolságánál jóval közelebb kerülhet hozzánk. Négy csillag 9,5 fényév távolságra jöhet felénk, de egy ötödik az igazán fontos.

 • UFO-val ütközött a Cseljabinszkra zuhanó meteor

  UFO-val ütközött a Cseljabinszkra zuhanó meteorTovábbra is találgatnak, miért esett darabokra a Cseljabinszkra esett meteor. Felvételekre hivatkozva egyre többen állítják: azonosítatlan repülő tárggyal ütközött, ezért robbant apró darabokra a február közepén Oroszországban lezuhant meteorit. A felvételeken egy henger alakú repülő tárgy látszik, amint a közeledő meteorit felé száguld. Nem a légkörbe érés, hanem az ütközés miatt robbant szét apró darabokra az Urál fölött. Az érkező égitest több mint százezer tonnát nyomhatott, és a robbanás ereje 30 Hirosimáéval ért fel.

loading...
Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!