rss
 • Meteort vagy UFO-t láttak? (videóval)

 • Különös hang- és fényjelenségeket tapasztaltak vasárnap éjszaka Észak-Magyarország különbözõ területein, valamint Szlovákiában. Az ügyet a katasztrófavédelem szakemberei vizsgálják. Kohánka István a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató helyettese a Független Hírügynökségnek elmondta: Kassától Záhonyig több településen is tapasztalták az ismétlõdõ fény- és hangjelenségeket, de fõleg Ózd, Kazincbarcika, Miskolc és Putnok térségébõl érkezett sok bejelentés a történtekrõl a megyei rendõr-fõkapitányságra.

  Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!

  Az ügyet a katasztrófavédelem szakemberei vizsgálják. Kohánka István elmondta: a bejelentések alapján elõször meteorhullásra gondoltak, de ehhez túlzottan nagy területen észlelték a jelenséget az emberek. Ráadásul semmi nyomát sem találták az ilyenkor szokásos becsapódásnak. Mindezek mellett a fény fehér volt, míg a meteorok vörös fényben izzanak. A kutatást a szlovák határig kiterjesztették, de semmit sem találtak.

  A szomszédos ország katasztrófavédelmi szakemberei sem tudtak olyan történésrõl beszámolni, ami megmagyarázta volna a történteket. Az igazgatóhelyettes szerint lehetett olyan különleges meteorológiai jelenség is, mint a sarki fény, ám azt nem kíséri zaj. A harmadik lehetõség az UFO-jelenség lehet, mivel az ütemesen ismétlõdõ fény- és hangjelenséget nem lehet megmagyarázni - közölte Kohánka István. A katasztrófavédelem továbbra is várja szemtanúk információit a rejtélyes üggyel kapcsolatban.

  Különös meteoritdarab Szabolcsban: ez volt a tûzgömb?

  Az észak-magyarországi térségben vasárnap éjszaka tapasztalt különös hang- és fényjelenségeket követõen meteoritszerû kõdarabot találtak Vasmegyeren; a szakértõk szerint a kõzettöredék inkább obszidiánra hasonlít.

  Egy vasmegyeri lakos a vasárnapi hang- és fényjelenségek idején, amelyet szakértõk meteor becsapódásának tulajdonítottak, egy koppanást hallott háza teteje felõl, s hétfõn a fia egy furcsa kõdarabot talált a kertben.

  A fekete, üvegszerû, szabálytalan alakú, több részén sima, majd éles sarkokban végzõdõ, meteoritnak vélt kõzetdarabot a Nyíregyházi Fõiskola földrajztudományi intézete tanárainak is megmutatták. Szerintük nem meteoritról van szó. Az anyag inkább obszidiánra hasonlít, amit más néven vulkáni üvegnek is hívnak, mivel úgy alakul ki, hogy a tûzhányóból kiömlõ savas és viszkózus forró láva hirtelen lehûl és megszilárdul.

  A Vasmegyeren talált kõdarab is így alakulhatott ki valamikor, de arra a megkérdezett ásványszakértõk sem tudtak magyarázatot adni, honnan és hogyan került az a település egyik házának kertjébe.

  Földet ért az idegen tárgy

  Öt földrengésjelzõ állomás egymástól függetlenül rögzített jeleket a vasárnap esti tûzgömbjelenség idõpontjában, és az egyik állomás adatai alapján a rendkívül fényes meteorjelenséget okozó test földet ért. Timár Gábor, az ELTE Geofizikai és Ûrtudományi Tanszékének vezetõje elmondta: szlovák és magyar szeizmológiai (földrengéseket érzékelõ) állomások adatai, illetve az MTA Szeizmológiai Intézetének gyorselemzése szerint a vasárnap esti tûzgömb egy darabja földet érhetett.

  Tóth László (Sashegyi Obszervatórium) modellszámításai szerint kétszer rázkódott meg a föld. Egyrészt földlökéseket érzékeltek a test felrobbanásakor keletkezõ lökéshullámok miatt. A legtöbb állomás ezeket észlelte. Az adatok alapján a tûzgömb valahol Kassa és a magyar határ között robbant fel a levegõben.

  Ugyanakkor a Kassától 45 kilométerre északkeletre fekvõ cervenicai szeizmológiai állomás érzékelt egy olyan jelet, amelynek alapján a meteor legalább egy darabja becsapódott, azaz meteoritként földet ért. Ennek alapján a krátert valahol Cervenica (Vörösvágás) település környékén lehetne keresni. A becsapódás miatt kipattant rengés viszonylag kicsinek számított, a Richter-skálán 1-2 magnitudós lehetett.

  A Budapest melletti építkezésen lévõ ipari kamera által rögzített képeken jól látszik, amint a fényes és gyors, zöldes árnyalatú meteor kibukkan a felhõk mögül. Nagy sebessége arra utal, hogy nem mûhold vagy ûrszemétdarab volt, hanem természetes eredetû meteorikus test.

  A légkör sûrûbb tartományába érve a ránehezedõ egyre nagyobb légnyomástól felrobbant. A megsemmisülés pillanatában anyagának nagyobb része forró ionizált plazmává alakul, ez az, ami erõsen sugároz, és mellette a levegõ molekuláit is sugárzásra készteti. Ezt követõen kialszik - miközben éppen el is tûnik egy domb mögött. A nagy kérdés az, hogy a heves robbanás után mekkora szemcsék maradtak vissza a testbõl, amelyek esetleg becsapódhattak.


 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Robbanás Törökország felett

  Halil Yalcin a feleségével autózott az egyik törökországi autóúton Balikesir és Susurluk között, amikor számukra hihetetlen eseménynek voltak a szemtanúi. Az égen egy sárgás fényben tündöklõ tárgyat vettek észre, amely olyan fényesen ragyogott, hogy szinte vakított (a nyíl mutatja az objektumot). A jelenség mozdulatlan volt, a fénye állandóan pulzált, majd hirtelen darabokra esett szét, mintha felrobbant volna. A kisebb, halványabb fénypontok szétszóródtak az égen.

 • Lenyelhetné a részecskegyorsító a Földet?

  Nem veszélyezteti a Föld biztonságát a CERN szupergyorsítója

  Genf - Nem veszélyezteti bolygónkat az Európai Részecskefizikai Kutatóközpont (CERN) hamarosan üzembe helyezendõ szupergyorsítója, az úgynevezett nagy hadronütköztetõ (LHC/ Large Hadron Collider) - hangsúlyozzák jelentésükben a CERN vezetõ kutatói. A jelentés azokra a félelmekre igyekezett választ adni, amelyek szerint az új szupergyorsító oly nagy kapacitású, hogy mûködtetése elõre nem látható következményekkel járhat.

 • Újabb krátert 'támad meg' a Marson az Opportunity

  Pasadena - Újabb krátert támad meg a Marson barangoló, golfautó méretû Opportunity amerikai önjáró robot, amely nemrégiben már meghódított egy másikat - jelentette be hétfõn az amerikai ûrkutatási hivatal, a NASA.

  Az Opportunityt irányító szakemberek emlékeztettek arra, hogy a robot korábban már bemászott a Victoria nevû, közel egy kilométer étmérõjû kráterba, majd sikerült onnan kikecmeregnie.

 • Évtizedek választanak el minket a földönkívüliektől?!

  Évtizedek választanak el minket a földönkívüliektől?!A Kepler űrtávcső adatai szerint sok milliárd Földhöz hasonló bolygó lehet a Tejútrendszerben, amelyek megfigyeléséhez, kutatásához azonban a jelenleg rendelkezésre álló műszerek komoly fejlesztésére van szükség. Miért ne lehetne más bolygón is hasonló élet, mint a Földön?! Reális lehetőség, hogy egy-két évtizeden belül Földön kívüli élet nyomaira bukkanjanak a tudósok. Reális lehetőséget világít meg az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) áprilisban megfogalmazott álláspontja, amely szerint néhány évtizeden belül élet nyomait azonosíthatják a tudósok a Földön kívül.

 • Az UFO-k Békéscsabán csaptak le!

  A többen UFO-t véltek látni Szeged felett. Rejtélyes égi jelenséget filmeztek le Békéscsaba felett is.

  A videót az idõkép.hu békéscsabai felhasználójának webkamerája készítette. A gyorsított felvételen egy hullócsillaghoz hasonlító tárgy látható rövid ideig.

  A következõ jelenetben több, látszólag alakzatban mozgó fénylõ pont tûnik fel. Ennek a felvételnek az eredete azonban nem ismert.

 • Elfogott technológiák az 51-es körzetben?!

  Elfogott technológiák az 51-es körzetben?!Az elfogott technológiák mérnöki visszafejtéséről tartanak előadást az 51-es Körzet egykori munkatársai Amerikában. A tavaly szeptemberi, kifejezetten UFO témájú előadássorozat után, hamarosan újabb rendkívül érdekesnek ígérkező eseménynek ad otthont Las Vegas-ban, az Egyesült Államok Nemzeti Atomenergetikai Kísérleti Múzeuma (National Atomic Testing Museum). A szervezők ugyanis a rejtélyes nevadai 51-es Körzet néhány eddig nem ismert titkáról is fellebbentik a fátylat a rendezvény előadói.

 • Kínai UFO-jelenségek kivizsgálás alatt - videóval

  Egy repülõteret rövid idõre lezártak, tizennyolc járat késett. Kínában az utóbbi idõben több UFO jelenségrõl is érkezett bejelentés. 2010 június 30-án Hszincsiang tartományban láttak fehér fényben fürdõ repülõ tárgyat. Hunan, Sandong és Csiangszu tartományokból is érkeztek bejelentések.

  2010 július 7-én egy UFO miatt a kínai Hsziaosan város repülõterét le kellett zárni és a levegõben lévõ gépeket le kellett szállítani.

 • Kinyílnak a Veszprém megyei X-akták

  Mi volt az a pulzáló fény és korong alakú objektum Pápa fölött, ami miatt Kositzky Attila nyugalmazott altábornagyról sokan a mai napig azt hiszik, hogy felsõbb katonai utasításra eltitkol egy UFO-val való incidenst? Hogyan égett szénné megmagyarázhatatlan módón Felsõörsön egy õr a székén ülve, miközben minden más körülötte nem lett a tûz martaléka? Kinyílnak a Veszprém megyei X-akták. A források szerint Európában Magyarország nincs az élbolyban az ufóészlelések között.

 • Rejtélyes megbetegedések egy meteorit miatt Peruban

  Egy meteorit becsapódása után mintegy kétszázan betegedtek meg Peru déli részén, az Andok hegységben, a bolíviai határ közelében. A becsapódás még szombat este történt, Carancas falu közelében. A meteorit 20-30 méter átmérõjû, 6-8 méter mély krátert hagyott maga után. A becsapódás utáni napokban a helyi lakosok közül mind többen panaszkodtak légzési nehézségekre, hányingerre, fejfájásra, rosszullétre. Szakértõk megvizsgálták a sûrû füstöt, ami a kráterbõl gomolygott.

 • Rejtélyes eltûnések, gyûrûzik a Bermuda-titok: ufók építettek földalatti bázist?

  Reinaldo Ríos ufológus Puerto Ricoban hozná létre azt a leszálló pályát, mely alkalmat adna a földönkívülieknek arra, hogy gond nélkül megérkezzenek bolygónkra. A végzettségét tekintve matematikatanár Ríos 1978-ban csatlakozott az Univerzum Állomás nevû csoporthoz, mely olyan személyeket egyesített, akik már kapcsolatot teremtettek más bolygókról származó lényekkel. Azóta dolgozik egy olyan központ létrehozásán, ahol tanulmányozhatják a földönkívülieket, és nem utolsó sorban lehetõséget teremtenek számukra a földre szálláshoz.

 • Hatalmas UFO-piramis Moszkva egén! Felmérték a terepet!? - videóval

  2009. decemberében furcsa égi jelenségre lettek figyelmesek Oroszország fõvárosában. A beszámolók szerint, a piramisalakú tárgy órákig lebegett a moszkvai Vörös tér felett.

  Az UFO-esetek között is ritkaság.

  Az eset igazi ritkaság az UFO-megfigyelések történetében, mivel az éjszakai felvételen egészen hosszan sikerült megörökíteni az azonosíthatatlan repülõ tárgyat.

 • A legrégebben ismert meteorraj lesz megfigyelhetõ

  "Menetrendszerûen" megérkezik a meteorraj, a legrégebben ismert Lyridák, amelynek maximuma 2010 április 22-én hajnalban lesz megfigyelhetõ.

  2600 éves feljegyzéseik is vannak a meteorrajról, amelyet erõsen váltakozó aktivitása miatt azonban "hivatalosan" csak 1835-ben fedezett fel Dominique Arago, francia csillagász. Szervezett megfigyelési kampányok során erõsítették meg létezését, majd ezt követõen találták meg korábbi kitöréseit a régi feljegyzésekben. Késõbb az 1861-ben napközelben járt C/1861 G1 (Thatcher)-üstököst azonosították a meteorraj forrásaként.

 • Egyre több az UFO Magyarország felett - videóval

  Földönkívüliek látogattak 2011 február 26-án éjszaka Békéscsabára – állítja egy videofelvétel készítõje. A mostani nem az elsõ észlelés itt, de országszerte egyre több a repülõ tárgy.

  Nagy lehetett az ijedtség Békéscsabán vasárnapra virradóra, amikor a csöndes éji órákban a semmibõl feltûnt két fényes pont az égbolton. A fények igencsak különösen viselkedtek: magasan lebegtek, párhuzamosan mozogtak egymás mellett, majd alacsonyra ereszkedtek, végül megálltak, és lassan elhalványult a fényük.

 • Ufónak hitt meteor!

  Dublin — Hatalmas tûzgolyóként zuhant le Írországban tegnap hajnalban egy meteorit, az izzó szikladarab megsemmisülését több százan nézték végig a korai óra ellenére. A fõváros katasztrófaelhárítóihoz elõször zuhanó repülõrõl és felrobbant ufóról jöttek bejelentések, ám az ír asztrológiai intézet tájékoztatása szerint „csak" egy 15-20 centiméter átmérõjû szikladarab ütközött a földdel, s égett el nagyrészt a légkörben. Az intézet kutatói most nagy erõkkel indultak meg Armagh megyébe, ahol feltehetõen becsapódott a maradéka, narancssárga robbanás és durranás közepette.

 • A NASA tagadja, hogy idegen eredetű lenne a marsi fény

  A NASA tagadja, hogy idegen eredetű lenne a marsi fényAz internet nem hagyja magát: a marsi űrpatkány és a semmiből előkerülő kavics után itt az újabb bizonyíték arra, hogy a NASA valamit nagyon el akar titkolni. A Curiosity nevű rover egyik fényképén ugyanis érdekes fényfoltot találtak azok a szakértők, akik nem a NASA-nál dolgoznak, hanem vallásos megszállottsággal keresik a marsi élet nyomait az internet előtt ülve. A képen egy, a horizonton feltűnő, fehér felvillanáshoz hasonló képződmény látszik. A kép felfedezője (Scott Waring) szerint nem a napfény tükröződik és nem is képfeldolgozási hiba látszódik a képen.

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!