rss
 • Jurij Gagarin, a világ elsõ ûrhajósa 75 éves lenne

 • Share on Tumblr

  Budapest - Március 9-én lenne hetvenöt éves Jurij Gagarin, a világ elsõ ûrhajósa.

  A Szmolenszk melletti Lusino faluban, parasztcsaládban született. Az ipari technikum után a munkásfiatalok repülõklubjában szeretett bele a repülésbe. 1957-ben elsõ osztályú minõsítéssel avatták pilótává, két évvel késõbb jelentkezett az ûrkutatási programba, s háromezer vetélytárs közül választották ki.

  Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!

  A szovjet hírügynökség, a TASZSZ 1961. április 12-én röpítette világgá a hírt, hogy Jurij Alekszandrovics Gagarin a Vosztok-1 típusú egyszemélyes ûrhajóval egy óra negyvennyolc perc alatt megkerülte a Földet, majd sikeresen földet ért. A legenda szerint az ûrhajózási állami bizottság a rajt napjának reggelén German Tyitovot jelölte ki ûrhajósnak, de Nyikita Hruscsov, a kommunista párt mindenható fõtitkára bekérette a jelöltek tablóját és a fotogénebb Gagarin képére bökött...

  Az elsõ ûrrepülést a szovjet propaganda a kommunista rendszer felsõbbrendûségének igazolására használta. Gagarint ezredessé léptették elõ, megkapta a Szovjetunió Hõse címet és a Lenin-rendet. A két lábon járó propagandafegyver beutazta az egész világot (1961-ben Magyarországon is járt), a nyílt arcú, egyszerû, szerény fiatalember mindenhol rokonszenvet keltett. Állam- és kormányfõk fogadták, elhalmozták kitüntetésekkel, holdkrátert és ásványt neveztek el róla.

  A hithû, kommunista Gagarin mindig kiállt hazája és rendszere mellett. Amikor Afrikában megkérdezték, volt-e nála valamilyen talizmán, teljes komolysággal azt válaszolta: "Igen, a szkafanderem zsebében egy igazolás, hogy szovjet állampolgár vagyok. Ez a legmegbízhatóbb talizmán." A korabeli szovjet titkolózás miatt azonban még ma is akadnak, akik kétségbe vonják, repült-e Gagarin, vagy ha igen, õ volt-e az elsõ.

  Gagarin, akit minden "veszélyes" tevékenységtõl, még az autóvezetéstõl is eltiltottak, a szovjet ûrhajósok egységének parancsnoka, majd a késõbb róla elnevezett kiképzõközpont parancsnok-helyettese lett. 1968 februárjában repülõmérnöki diplomát szerzett, s ismét repülhetett vadászgépen. Március 27-én rossz idõjárási viszonyok közepette szállt fel elõször, egy tapasztalt pilóta társaságában. A géppel 12 perc után megszakadt a rádiókapcsolat, öt méter mélyen a fagyott földbe fúródott roncsait csak reggel találták meg.

  Gagarin halála is a leghajmeresztõbb pletykákra adott alkalmat. Egyesek szerint depresszióba esett, inni kezdett és részegen szállt fel, mások szerint "földön kívüliek" ragadták el, rebesgették, hogy ûrkísérlet vagy közúti baleset áldozata lett, felrobbantották, lelõtték, öngyilkos lett, túlélte a balesetet, de plasztikai mûtétet hajtottak rajta végre és zárt intézetbe csukták. A hivatalos (azóta felülvizsgált, s ismét jóváhagyott) jelentés szerint a gép egy másik repülõgép okozta turbulencia miatt dugóhúzóba került és mire ebbõl kijutott, már olyan közel volt a földhöz, hogy a becsapódást nem lehetett elkerülni.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Tolonganak az amerikai múzeumok a kiselejtezett ûrsiklókért

  Alig tért vissza utolsó küldetésérõl az Atlantis ûrsikló, az amerikai múzeumok között máris ádáz verseny kezdõdött azért, hogy elnyerjék a három kiselejtezésre ítélt ürrepülõgép elhelyezésével járó megtiszteltetést és anyagi forrásokat.

 • Csupán vízmolekulákat találtak a Holdon

  A Chandrayaan–1 indiai ûrszonda csupán nyomokban jelen lévõ vízmolekulákat mutatott ki a Holdon, de ez így is fontos eredmény – nyilatkozta Kereszturi Ákos bolygókutató, a Collegium Budapest munkatársa.

 • Huszonötezer aszteroidát fedezett fel a NASA legújabb csillagászati mûholdja

  Huszonötezer korábban ismeretlen aszteroidát (kisbolygót) fedezett fel mûködése elsõ hat hónapjában az amerikai ûrkutatási hivatal (NASA) legújabb csillagászati mûholdja, a széles látószögû infravörös sugárzást felmérõ felderítõje - jelentette be a NASA.

 • Folyamatosan nõ az UFO észlelések száma Texas-ban

  - Ha akkor este maga is itt lett volna velünk és látja mindazt amit mi, most maga is azon tûnõdne, hogy talán mégis léteznek UFO-K? - fogalmazott Penny Farrell az ABC riporterének. Az egyik Eagle Ford környéki farmon lakó középkorú hölgy tavaly novemberben férjével együtt volt szemtanúja egy villogó fényeket kibocsátó azonosítatlan repülõ objektumnak, amely közvetlenül a házuk mögött jelent meg.

 • Két orosz család az elsõ magánûrhajó utasai között

  Fel, az ÛRBE!

  Moszkva - Az elsõ magánûrhajóra már kaphatók a jegyek és eddig világszerte 250 személy, köztük 11 orosz foglalt helyet az elsõ járatokra - közölte hétfõn Moszkvában Steven Attenborough, a Virgin Galactic cég vezérigazgatója.

 • A Loch Ness-i szörnyben egykor még a rendõrkapitány is hitt

  Nessie, vagyis a Loch Ness-i szörny létezésében egykor még a helyi rendõrkapitány is hitt - derül ki a harmincas évekbõl származó dokumentumokból, amelyeket a skót nemzeti archívum hozott nyilvánosságra.

 • Újra az eget kémleli a légierő a sok bejelentés miatt

  Újra az eget kémleli a légierő a sok bejelentés miattPeruban a légierő öt év szünet után kémleli újra az eget a rendkívüli jelenségekről és objektumokról érkező bejelentések miatt. Az egyre-másra érkező bejelentések miatt Peruban a légierő újra irodát nyitott a rendkívüli égi jelenségek és objektumok megfigyelésére. Az irodát, a DIFAA-t eredetileg 2001-ben alapították, és öt évvel ezelőttig működött. A program vezetője, Julio Vucetich ezredes szerint a mostani irodanyitás oka, hogy sokan csak azért nem fordulnak a hatóságokhoz ha ufót észlelnek, mert félnek, hogy őrültnek nézik vagy kinevetik őket.

 • Folytatja az ESA a világûr idõjárásának kutatását

  A Cluster-küldetés sikerén felbuzdulva további kutatásokat tervez a világûr idõjárásának felmérésére az Európai Ûrügynökség (ESA).

 • Orotdox karácsony a Nemzetközi Ûrállomáson

  Moszkva - Három karácsonyfával és pihenéssel ünnepelte a Nemzetközi Ûrállomás személyzete az ortodox karácsonyt. Az egyik fa 40 centiméteres, és a szolgálati modulban áll, egy másik pedig az amerikai részben van. A harmadik fa csupán festett, és a szolgálati modul falát díszíti.

 • UFO-t látott VV Attila

  VV Attila azt állítja, hogy UFO-t látott.

 • Parányi részecskéket találtak a Hajabusza kapszulájában

  A JAXA japán ûrkutatási hivatal reményei szerint aszteroidapor parányi részecskéire találtak a Hajabusza ûrszonda kapszulájában, amely 2010 júniusban tért vissza a Földre.

 • Ufók zaklatják a parasztot

  "Ûrlények pécéztek ki maguknak" - hangoztatja egy bosnyák földmûves, miután november óta már ötödször kapott meteorittalálatot a háza.

 • Bármikor jöhetnek az UFO-k: legalább tíz civilizáció létezik a Földön kívül?

  A Drake-formula szerint 10 civilizáció tudna kommunikálni velünk. A tudós képletét sokféleképpen alkalmazták - lehet, hogy tíz valójában egymillió?

  A formulát dr. Frank Drake alkotta meg 1960-ban, egy évtizeddel az után, hogy Enrico Fermi megfogalmazta a földön kívüli élettel lehetõségével kapcsolatos paradoxonát - írja az ezolive.hu a wikipédiára hivatkozva. Drake megpróbálta rendszerbe foglalni és megbecsülni a földön kívüli élethez kapcsolódó számos valószínûségi változó értékét.

 • A Földön kialakult "árnyék élet"

  Paul Davies, az Arizonai Egyetem professzora a Földön kialakult "árnyék életrõl" beszélt a chicagói konferencián.

 • Elrabolta volna az ufó, a buszsávba menekült!

  Tényleg menekült a büntetés elõl vagy az ufók támadták meg? A brit férfi nem hajlandó befizetni a büntetést, amit kiróttak rá.

Ufo- scifi sztorid van? küldd el nekünk a szerk[kukac]zug.hu címre!